Major depressiv lidelse: Symptomer, årsaker og behandling

COS’er den store depressive lidelsen?

Tristhet er en naturlig del av # 8217; menneskelig erfaring. Folk kan føle seg trist eller deprimert når en elsket dør eller når de står overfor en utfordring i livet, som en skilsmisse eller en alvorlig sykdom. Imidlertid er disse følelsene normalt kortsiktige. Når noen forsøker vedvarende og intense følelser av tristhet i lange perioder, kan han ha en stor depressiv lidelse (MDD).

MDD, også kjent som klinisk depresjon, er en betydelig medisinsk tilstand som kan påvirke mange områder av livet ditt. Har en innvirkning på # 8217; humør og oppførsel, så vel som på ulike fysiske funksjoner, som for eksempel L’appetitt og søvn. Personer med MDD mister ofte interesse for aktivitetene som en gang elsket og har problemer med å utføre daglige aktiviteter. Noen ganger kan de også føle at livet ikke var verdt å leve.

L’MDD er en av de vanligste psykiske lidelsene i USA. I 2015 hadde nesten 7% av amerikanerne over 18 år en episode av MDD.

Noen mennesker med MDD søker aldri behandling. Imidlertid kan de fleste med lidelse bli bedre med behandlingen. Narkotika, psykoterapi og andre metoder kan effektivt behandle mennesker med MDD og hjelpe dem med å håndtere sine symptomer.

Hva er symptomene på den store depressive lidelsen?

Din lege eller psykisk helsepersonell kan gjøre en diagnose av MDD basert på dine symptomer, følelser og modeller av atferd. De vil stille deg noen spørsmål eller gi deg et spørreskjema slik at de kan bestemme seg bedre hvis du har MDD.

For å bli diagnostisert med MDD, må du tilfredsstille symptomkriteriene som er oppført i den diagnostiske og statistiske håndboken til psykiske lidelser (DSM). Denne håndboken hjelper medisinske fagfolk til å diagnostisere psykiske helsemessige forhold. Ifølge kriteriene må du ha 5 eller flere av følgende symptomer og oppleve dem minst en gang om dagen i en periode på over 2 uker:

 • Du føler deg trist eller irritabel for det meste av dagen, nesten hver dag.
 • Du er mindre interessert i de fleste aktivitetene du en gang likte.
 • Miste eller vekt øker plutselig, eller du har en endring av appetitt.
 • Du har problemer med å sovne eller du vil sove mer enn vanlig.
 • Prøv følelser av rastløshet.
 • Du føler deg uvanlig sliten og du har mangel på energi.
 • Du føler deg ubrukelig eller skyldig, ofte for ting som normalt ikke ville få deg til å føle deg slik.
 • Du har problemer med å konsentrere seg, tenke eller ta avgjørelser.
 • Tenk på å skade deg eller selvmord.

Hva er årsakene til den store depressive lidelsen?

Den eksakte årsaken til MDD er ikke kjent. Det er imidlertid flere faktorer som kan øke risikoen for å utvikle tilstanden. En kombinasjon av gener og stress kan påvirke hjernekjemien og redusere evnen til å opprettholde stabiliteten til # 8217;. Til og med endringer i # 8217; hormonbalansen kan bidra til utviklingen av MDD.

L’MDD kan også aktiveres av:

 • Alkohol eller narkotikamisbruk
 • Noen medisinske forhold, som for eksempel kreft eller L’hypothyroidisme
 • Bestemte typer stoffer, inkludert steroider

Hvordan den store depressive lidelsen blir behandlet?

MDD er ofte behandlet med narkotika og psykoterapi. Noen livsstilsjusteringer kan også bidra til å lindre noen symptomer. Folk som har en seriøs MDD eller som har tanker om å skade, må måtte være på sykehuset under behandling. Noen kan også trenge å delta i et ambulant behandlingsprogram til symptomene forbedres.

Dressing

Primærpleie leverandører starter ofte behandling for MDD ved å foreskrive antidepressive stoffer.

Selective Serotonin Reuptation Inhibitorer (SSRI). Disse antidepressivene er foreskrevet ofte. SSRIS virker ved å bidra til å hemme nedbrytningen av serotonin i hjernen, og bestemme større mengder av denne nevrotransmitteren.

Serotonin er en hjernekjemikalie som antas å være ansvarlig for # 8217;. Kan hjelpe deg med å forbedre stemningen og produsere en sunn søvn. Personer med MDD har ofte lave nivåer av serotonin. En SSRI kan lindre MDD-symptomer ved å øke mengden serotonin tilgjengelig i hjernen.

SSRI inkluderer narkotika kjent som fluoksetin (prozac) og citalopram (Celexa). De har en relativt lav forekomst av bivirkninger som de fleste tolererer godt.

Andre stoffer. Tricykliske antidepressiva og stoffer kjent som atypiske antidepressiva kan brukes når andre stoffer ikke har hjulpet. De kan forårsake forskjellige bivirkninger, inkludert vekt og døsighet.

Merk: Noen stoffer som brukes til å behandle MDD, er ikke trygge for gravide eller ammende kvinner. Pass på at du snakker med legen din Hvis du blir gravid, planlegger du en graviditet, eller ammer du barnet ditt.

Psykoterapi

Psykoterapi, også kjent som psykologisk terapi eller ordterapi, kan være en effektiv behandling for personer med MDD. Det er et spørsmål om regelmessig møte en terapeut å snakke om din tilstand og relaterte problemer. Psykoterapi kan hjelpe deg:

 • Tilpasse seg en krise eller en annen stressende hendelse
 • Erstatte overbevisningene og negativ oppførsel med positive og sunne
 • Forbedre kommunikasjonsferdighetene dine
 • Finn bedre måter å håndtere utfordringer og løse problemer
 • Øke selvtillit
 • Finn en følelse av tilfredshet og kontroll i livet ditt

Legen din kan også anbefale andre typer terapi, for eksempel atferdsmessig kognitiv terapi eller mellommenneskelig terapi. En annen mulig behandling er gruppeterapi, som lar deg dele dine følelser med folk som kan forholde seg til det du går gjennom.

Endringer i livsstilen

I tillegg til å ta medisiner og delta i terapi, kan du bidra til å forbedre MDD-symptomene ved å gjøre noen endringer i dine daglige vaner.

Spis godt: Vurder å spise mat som inneholder omega-3 fettsyrer, som laks. Det har også vist seg at vitamin B rik mat, som bønner og fullkorn, hjelper noen mennesker med MDD. Magnesium var også forbundet med kampen mot MDD-symptomer. Det er i valnøtter, frø og yoghurt.

Unngå alkohol og noen bearbeidede matvarer: Det er nyttig å unngå alkoholen, siden det er et depressivt av nervesystemet som kan forverre symptomene. Videre inneholder noen raffinerte, transformerte og stekte matvarer omega-6 fettsyrer, som kan bidra til MDD.

Gjør mye trening: Selv om MDD kan få deg til å føle deg veldig sliten, er det viktig å være fysisk aktiv. Øvelse, spesielt ALLE’åpen og med et moderat sollys, kan forbedre humøret ditt og få deg til å føle deg bedre.

Sov godt: det er viktig å sove minst 6-8 timer om natten. Snakk med legen din hvis du har problemer med å sove.

Hva er utsiktene for en person med stor depressiv lidelse?

Folk med MDD kan føle seg uten håp noen ganger, men det er viktig å huske at sykdommen kan behandles med hell. For å forbedre ditt perspektiv er det viktig å holde fast i behandlingsplanen din. Ikke kast bort terapi økter eller oppfølgingsavtaler med legen din. Også, du bør aldri slutte å ta medisiner med mindre du blir bedt om å gjøre det fra din terapeut eller legen din.

I dagene når du føler deg spesielt trist til tross for behandlingen, kan det være nyttig å ringe den nasjonale selvmordsforebyggende livslinjen eller en lokal krise eller psykisk helsetjeneste. Disse gratis 24-timers telefonlinjer på XNUMX aksepterer anrop fra noen føler seg deprimert eller engstelig. En vennlig og solidaritetsstemme kan være akkurat det du trenger for å overvinne en vanskelig tid.