Gozzo: årsaker, typer og behandling

Beskrivelse

Din skjoldbruskkjertel er en kjertel som ligger i nakken like under Pomo D & # 8217; Adam. Sikre hormoner som bidrar til å justere kroppsfunksjoner, inkludert metabolisme, prosessen som forvandler mat til energi. Regulerer også hjertefrekvens, puste, fordøyelse og # 8217; humør.

En tilstand som øker størrelsen på skjoldbruskkjertelen, kalles Gozzo. En goiter kan utvikle seg i noen, men det er Mer vanlig hos kvinner. Noen ganger påvirker måten skjoldbruskkjertelen fungerer.

Hva er symptomene på en goiter?

Hoved symptomet på en goiter er en åpenbar hevelse i nakken. Hvis du har noduler på skjoldbruskkjertelen, kan størrelsen variere fra svært liten til veldig stor. Tilstedeværelsen av knuter kan øke utseendet på hevelse.

Andre symptomer inkluderer følgende:

 • Vanskelighetsgrad å svelge eller puste
 • hoste
 • Raucinese i stemmen din
 • Vertigo når du reiser opp armen over hodet ditt

Bilder av Gozzo

Hva forårsaker en goiter?

Jodmangel er hovedårsaken til gozzi. Jod er viktig for å hjelpe skjoldbruskkjertelen til å produsere skjoldbruskhormoner. Når du ikke har nok jod, virker skjoldbruskkjertelen vanskeligere å produsere skjoldbruskhormonet, noe som gjør at kjertelen vokser.

Andre årsaker inkluderer følgende:

Graves & # 8216 sykdom;

Graves sykdom oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer mer skjoldbruskhormon enn normalt, kjent som hypertyreoidisme. L & # 8217; Overdreven produksjon av hormoner øker størrelsen på skjoldbruskkjertelen.

Hashimoto skjoldbruskkast

Når du har hashimoto skjoldbruskbetennelse, også kjent som Hashimotos sykdom, forbereder skjoldbruskkjertelen til ikke å kunne produsere pen skjoldbruskhormon, forårsaker hypothyroidisme.

L & # 8217; Lav skjoldbruskhormon betyr at hypofysen gir mer stimulerende hormon skjoldbrusk (TSH), noe som gjør skjoldbrusken forstørre.

Betennelse

Noen mennesker utvikler skjoldbruskbetennelse, en skjoldbruskkjertelbetennelse som kan forårsake en goiter. Dette er forskjellig fra Hashimotos skjoldbruskbetennelse. Et eksempel er viral skjoldbruskbetennelse.

noduler

Solid cyster eller væsker kan vises på skjoldbruskkjertelen og gjøre det svulme. Disse knuterne er ofte ikke kreftformige.

Skjoldbruskkreft

Kreft kan slå skjoldbrusk, noe som forårsaker hevelse på den ene siden av kjertelen. Skjoldbruskkreft er ikke så vanlig som dannelsen av godartede noduler.

Svangerskap

Å være gravid kan noen ganger gjøre skjoldbrusk forstørrelsen.

Typer Gozzo

Gozzi har mange årsaker. Som et resultat er det forskjellige typer. Disse inkluderer:

Gozzo kolloid (endemisk)

En kolloidal goiter utvikler seg fra mangel på jod, et essensielt mineral for produksjon av skjoldbruskhormoner. Folk som har denne typen goiter, bor vanligvis i områder der jod er knappe.

Gozzo ikke giftig (sporadisk)

Årsaken til en ikke-giftig goiter er vanligvis ukjent, selv om det kan skyldes narkotika som litium. Litium brukes til å behandle forstyrrelser i Dell & # 8217; humør som bipolar lidelse.

Ikke-giftig gozzi påvirker ikke produksjonen av skjoldbruskhormon og skjoldbruskfunksjonen er sunn. De er også godartede.

Gozzo nodular eller giftig multinodulær

Denne typen goiter danner en eller mindre noduler som det forstørrer. Nodulene produserer skjoldbruskhormonet, forårsaker hypertyreoidisme. Det danner vanligvis som A & # 8217; utvidelse av en enkel goiter.

Hvem er i fare for goiteren?

Du kan være i fare for Gozzo hvis:

 • Ha en familiehistorie av skjoldbruskkreft, knuter og andre problemer som påvirker skjoldbruskkjertelen.
 • Ikke ansett nok jod i kostholdet ditt.
 • Ha en tilstand som reduserer jod i kroppen din.
 • De er kvinner. Kvinner har større risiko for goiter enn menn.
 • Er Utover 40 år. L & # 8217; aldring kan påvirke skjoldbruskhelsen.
 • Du er gravid eller du lever overgangsalderen. Disse risikofaktorene er ikke lettforståelige, men graviditet og overgangsalder kan utløse skjoldbruskkjertelproblemer.
 • Strålebehandling underlag i nakken eller brystområdet. Stråling kan endre måten skjoldbruskkjertelen fungerer.

Hvordan en gozzo er diagnostisert?

Legen vil sjekke tilstedeværelsen av hevelse i nakken. De vil også bestille en rekke diagnostiske tester som inkluderer disse nedenfor:

Blodprøver

Blodprøver kan oppdage endringer i hormonelle nivåer og større produksjon av antistoffer, som er produsert som respons på en infeksjon eller en «8217; hyperaktivitet i immunsystemet.

Skjoldbruskskanning

Legen din kan bestille skjoldbruskskanner. Dette gjøres vanligvis når skjoldbrusknivået er høyt. Disse skanningen viser størrelsen og betingelsene for goiter, hyperaktiviteten til enkelte deler eller hele skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd

A & # 8217; ultralyd produserer nakkebilder, størrelsen på gozzoen og tilstedeværelsen av noduler. Over tid, en Ultralyds Ultralyd kan overvåke endringer i de knuter og i goiteren.

Biopsi

En biopsi er en prosedyre som inkluderer tilbaketrekking av små prøver av skjoldbrusknodler, hvis det er til stede. Prøver sendes til et laboratorium for undersøkelse;.

Hvordan en goiter behandles?

Legen vil bestemme en behandlingssyklus basert på størrelsen og betingelsene for goiter og symptomene som er forbundet med det. Behandlingen er også basert på helseproblemer som bidrar til goiteren.

Medisinering

Hvis du lider av hypothyroidisme eller hypertyreose, kan stoffer for å behandle disse forholdene være tilstrekkelig til å redusere en goiter. I tilfelle av skjoldbrusk av stoffer (kortikosteroid) kan brukes til å redusere betennelse.

Klinikker

Kirurgisk skjoldbruskfjerning, kjent som skjoldbruskkjertektomi, er en alternativet «8217 hvis din blir for stor eller ikke reagerer på farmakologisk terapi.

Radioaktivt jod

Hos personer med giftig multinodulær goiter, kan radioaktivt jod (RAI) være nødvendig. Rai inntas oralt og deretter reise til skjoldbruskkjertelen gjennom blod, hvor det ødelegger hyperaktivt skjoldbrusk vev.

Hjemmehjelp

Avhengig av typen goiter, kan det være nødvendig å øke eller redusere jod til hjemmet.

Hvis en goiter er liten og forårsaker ikke noe problem, trenger du kanskje ikke noen behandling.

Hva du kan forvente på lang sikt?

Mange gozzi forsvinner med behandling, mens andre kan øke i størrelse. Snakk med legen din dersom symptomene dine øker eller blir verre.

Hvis skjoldbruskkjertelen fortsetter å produsere flere hormoner enn nødvendig, kan dette føre til hypertyreose. Ikke produsere nok hormoner kan føre til hypothyroidisme.