‘False negative’ i COVID-19-tester: å ha symptomer, anta sykdom

Del på PinterestEksperter sier at de «falske negative» i COVID-19-tester sannsynligvis oppstår på grunn av utilstrekkelig innsamling av prøver, ikke selve laboratorietesten. Getty bilder

  • Tidlig forskning indikerer at en vanlig test for COVID-19 kan produsere «falske negativer» opptil 30 prosent av tiden.
  • Eksperter sier at unøyaktighetene sannsynligvis er forårsaket av prøveinnsamling, ikke faktisk laboratorietesting.
  • De sier at folk som har symptomer på COVID-19 bør anta at de har sykdommen selv om de tester negativt for å unngå ytterligere spredning av viruset.

All data og statistikk er basert på offentlig tilgjengelige data på publiseringstidspunktet. Noe informasjon kan være utdatert. Besøk vår koronavirus-hub og følg vårt sanntids oppdateringsside for den siste informasjonen om COVID-19-epidemien.

Ettersom flere mennesker blir testet for COVID-19, advarer eksperter om at resultatene kanskje ikke er 100 % nøyaktige.

Forundersøkelser fra Kina som ennå ikke er fagfellevurdert, antyder at den vanligste formen for COVID-19-test produserer «falske negativer» opptil 30 % av tiden.

«Problemet med testing for SARS-CoV-2-viruset er at det ikke var tid til å teste dem grundig før de ble utplassert i felten.», Dr. Gary L. LeRoy, FAAFP, president for American Academy of Family Physicians, fortalte Healthline.

«De fleste polymerasekjedereaksjoner (PCR) og antistofftester krever år med laboratorietester før de brukes. Vi har bare ikke den typen tid, sa LeRoy. «Den største bekymringen med falske negativer er at noen som tester negativt, og tror de ikke er smittet, uvitende kan spre viruset i samfunnet.».

Hvordan «falske negativer» skjer

I USA er den vanligste testformen brukt for COVID-19 en molekylær test kjent som revers transkriptase polymerase kjedereaksjon (RT-PCR) test.

For disse testene tas prøver fra baksiden av nesen og munnen.

«Tanken er at dette er et virus som liker å implantere seg selv på slimhinnene høyt oppe bak i halsen bak nesen», Dr. William Schaffner, en spesialist på infeksjonssykdommer ved Vanderbilt University Medical Center i Tennessee fortalte Healthline. «Så du må sette en tampong, ikke foran på nesen, men heller på baksiden. Så du har det lille slimet på slutten av den prøven, det sendes til laboratoriet, det ekstraheres fra prøven, og deretter ved hjelp av molekylær teknologi bestemmer du om viruset er tilstede.

«Du kan ha en falsk negativ hvis du har veldig lite virus der oppe, eller kanskje prøven ble tatt upassende. Den ble ikke høy nok til å faktisk komme dit viruset var. Dette er en annen mulighet,» la Schaffner til.

Dr. Lee Harold Hilborne er professor i patologi og laboratoriemedisin ved University of California i Los Angeles.

Han sier at ingen test er feilfri, og at den høye frekvensen av falske negativer sannsynligvis skyldes innsamlingen snarere enn laboratorietesten.

«Tester har ulik sensitivitet og spesifisitet. Det er viktig å erkjenne at ingen er perfekte. Frekvensen på 30 prosent er basert på innsamling, ikke analytisk ytelse av testen, sa Hilborne til Healthline.

«De fleste problemene som bidrar til feilen i diagnostiske tester er pre-analytiske,» la han til. «Disse skjer under bestilling, innsamling og transport av prøven, før prøven når laboratoriet. Vi vet at innsamlingsmetoder ikke alltid samler inn viruset. Studier tyder på at nåværende vattpinneinnsamling kan ha en sensitivitet på mellom 60 og 75 prosent. Dette betyr at prøven presentert til laboratoriet av en infisert pasient ikke vil inneholde viruset i omtrent 25 til 40 prosent av tiden.

Hvordan oversetter du

Hilborne beskriver et hypotetisk scenario der et drive-thru innsamlingssenter ser 100 pasienter som ikke er friske nok til å berettige en test.

Prøver samles inn ved hjelp av en teknikk som har 65 % sjanse for å samle viruset. Av de 100 personene som ble testet under gjennomkjøringen, testet 20 % positivt. Det er 20 pasienter.

Men hva med resten som testet negativt?

«Hvis innsamlingssuksessraten er 65 %, vil det være omtrent 10-11 flere pasienter som er smittet, men som har en negativ test. Det vil si at en tredjedel av infiserte pasienter i dette scenariet som har infeksjonen vil teste negativ selv om testen i seg selv er analytisk ekstremt god», forklarte Hilborne.

Hvorfor betyr dette noe

Verdens helseorganisasjon (WHO) estimater at en person med COVID-19 vil overføre viruset til minst to personer.

Når det er sagt, sier eksperter at hvis en person med symptomer får et negativt testresultat, bør de fortsatt isolere seg selv.

«Hvis en pasient har symptomer på COVID-19 – hoste, feber, kortpustethet – men tester negativt, bør de isolere seg med stor forsiktighet for å stoppe den potensielle spredningen av sykdommen,» sa LeRoy. «Testene som brukes er ikke 100 % nøyaktige, og en negativ test er ikke alltid det samme som å ikke ha sykdommen.»

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bemerker at selv om en person tester negativ, garanterer dette ikke at de ikke blir syke.

«Hvis du tester negativt for COVID-19-testen, var du sannsynligvis ikke smittet da prøven ble tatt. Det betyr imidlertid ikke at du ikke blir syk. Det er mulig du var veldig tidlig i infeksjonen på tidspunktet for prøvetakingen og at du kunne ha testet positivt senere, eller du kan bli utsatt senere og dermed utvikle sykdommen. Et negativt testresultat utelukker med andre ord ikke at du blir syk senere CDC nettsted stater.

Tidlige indikasjoner tyder på at folk kan være mer smittsomme før de blir syke, og eksperter sier det er viktig at folk gjør sitt for å begrense spredningen av viruset.

«Nåværende fysiske distanserende tiltak er på plass for å bremse spredningen av sykdommen, spesielt fra de som for øyeblikket ikke viser noen symptomer,» sa LeRoy.

«Mange som senere blir diagnostisert med COVID-19 hadde faktisk blitt smittet og spredte viruset i flere dager,» sa han. «Å holde seg hjemme og bære tøymasker offentlig, spesielt når fysisk avstand er vanskeligere, vil bidra til å bremse spredningen fra de som for øyeblikket er asymptomatiske, men som faktisk er smittet.».