ADHD hjerneboost ADHD

Høyskolekravene kan være høye. Tung klassearbeid kan føre til sene nattestopp av eksamener og skriftlige oppgaver.

For å overvinne dragkampen mellom å få en god natts søvn eller å gjøre hauger med lekser effektivt, henvender noen ellers friske unge seg til medisiner som vanligvis er reservert for ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

ADHD er en vanlig nevroutviklingsforstyrrelse. Selv om det vanligvis diagnostiseres hos barn, kan det også vare i ungdomsårene og inn i voksen alder.

Men hvor nyttige og sunne er disse «studiemedikamentene» for ADHD for folk som ikke en gang har tilstanden til å begynne med?

En ny studie fra University of Rhode Island (URI) og Brown University antyder at disse stoffene, som Adderall, kanskje ikke hjelper en sunn persons kognisjon i det hele tatt. Faktisk tyder funnene på at disse stoffene til og med kan svekke en ung persons hukommelse.

Forskningen ble publisert i juni i tidsskriftet Apoteker.

Studiemedforfattere Lisa Weyandt, PhD, professor i psykologi ved URI, og Tara White, PhD, assisterende forskningsprofessor i atferds- og samfunnsvitenskap ved Brown, studerte 13 studentfrivillige fra begge universiteter, og eliminerte de som allerede hadde tatt ADHD-medisiner.

Studentene ble observert i løpet av to 5-timers økter og fikk den typiske dosen på 30 milligram Adderall.

Det ble funnet at stoffet forbedrer en elevs humør og konsentrasjon, men dette førte ikke til en forbedring i ytelse eller evnen til å utføre tester for korttidshukommelse og leseforståelse godt, for eksempel.

«Det mest overraskende funnet av vår forskning var effekten av stoffet – svekkelse – på arbeidsminnet og ingen effekt på leseforståelse og flyt,» sa Weyandt. «Vi antok at stoffet ville øke nevrokognisjonen».

Dette er den første pilotstudien på flere steder som undersøker hvilken innvirkning denne typen medikamenter kan ha på universitetsstudenter som ikke har ADHD eller lignende tilstander.

Appellen til ADHD-medisiner

Imidlertid har disse stoffene absolutt bruk for de som trenger dem.

American Psychiatric Association rapporterer at 5% av barna har ADHD. Men i følge Sentre for sykdomskontroll og forebygging, denne prosentandelen forventes å øke med fellesskapsmestere.

Selv om noe som Adderall kan være nyttig for denne prosentandelen av befolkningen, antas et sted mellom 5 og 35 prosent av studenter som ikke har ADHD å bruke medisiner som Adderall, ifølge Avhengighetssenter.

En 2009-rapport fra 2009 legger til denne oppfatningen om at narkotikabruk for ADHD er høy hos friske studenter Nasjonal undersøkelse om rusbruk og helse indikerte at heltidsstudenter mellom 18 og 22 år var dobbelt så sannsynlige som de som ikke var på heltid til å bruke Adderall ikke-medisinsk.

Så hva er appellen til ADHD-medisiner for folk som ikke har tilstanden?

John Piacentini, PhD, en klinisk psykolog for barn og ungdom ved Resnick Neuropsychiatric Hospital ved University of California, Los Angeles (UCLA), fortalte Healthline at friske studenter vanligvis kan vende seg til disse medisinene for å stappe siste øyeblikks eksamener. effekter av utilstrekkelig eller dårlig søvn.

«De (stoffene) kan gi større energi og beredskap for arbeid eller sosiale aktiviteter, inkludert fester, og følelsen av «høy» forbundet med større emosjonell og fysiologisk opphisselse,» forklarte han.

Mens han spekulerte i at Adderall kan være den vanligste, la Dr. Jay Giedd, direktøren for avdelingen for barne- og ungdomspsykiatri ved University of California, San Diego (UCSD) til at kaffe, nikotin, Concerta, Ritalin, Vyvanse, Strattera, Provigil, ginkgo biloba, ginseng, L-theanine, tolkapon og piracetam er andre vanlige stoffer som brukes for å bekjempe ADHD som studenter kan henvende seg til.

Han understreket at gruppepress kan være en av hovedårsakene til at folk prøver noen av disse stoffene og stoffene selv om de ikke har ADHD.

«De har kanskje hørt fra andre at det vil gjøre dem smartere og få høyere score,» la Giedd til. «Følelsen [er] at andre gjør det, og hvis de ikke gjør det, vil de være i en ulempe.»

Én størrelse passer ikke alle

Men hvordan disse stoffene reagerer forskjellig på hjernen til mennesker med og uten ADHD? Weyandt sa at han tror den menneskelige hjernen kan trenge et underskudd av noe slag for at medisiner som disse skal fungere. Ellers kan de ha en skadelig effekt.

Han sa at nevroimaging forskning med personer som har ADHD fant redusert aktivitet – tenk blodstrøm – i deler av hjernen assosiert med symptomer på tilstanden når de ikke tar medisiner.

Når det riktige stoffet er administrert, øker aktiviteten i disse hjerneområdene og ADHD-symptomene reduseres. Så en person med ADHD har en bedre evne til å ta hensyn og viser bedre hukommelse, planlegging og responshemming, sa han.

«Siden vi fant ut at stoffet ikke forbedrer nevrokognisjonen og kan påvirke arbeidsminnet negativt, kan dette tyde på at et underskudd er nødvendig for å dra nytte av stoffet,» la han til. «Videre har vi funnet i andre studier at studenter som rapporterer betydelige symptomer på ADHD har større sannsynlighet for å misbruke sentralstimulerende midler.».

Giedd understreket at et stoff som Adderall ikke er «one size fits all».

«For eksempel vil rundt 70 % av personer med ADHD reagere rimelig godt på et dekstroamfetaminprodukt som Adderall. Men to av tre av disse ikke-respondererne vil da svare rimelig godt på et metylfenidatprodukt som Concerta. Men bare hvis du tar riktig dose, understreket Giedd. «For noen mennesker vil det ikke være noen effekt. For noen mennesker gjør det ting verre. Det tar tid og en erfaren lege å få det riktig «.

Han understreket at dette nivået av klinisk behandling er for personer som faktisk har ADHD, og ​​at folk som ikke har tilstanden, men likevel tar disse medisinene, må være forsiktige.

«Etikken ved å gi sentralstimulerende midler til friske unge mennesker er en utmerket grunn til at store og godt kontrollerte studier ikke har blitt utført,» sa han. «Resultatene fra de publiserte studiene er blandede, og det er vanskelig å oppsummere fordi de bruker forskjellige medikamenter i forskjellige doser på forskjellige mennesker med forskjellige utfallsmål,» sa han.

Det neste steget

Stephen P.Hinshaw, PhD, professor ved avdelingen for psykologi ved University of California, Berkeley og professor i psykiatri og visepresident for barne- og ungdomspsykologi ved University of California, San Francisco (UCSF) Weill Institute for Neurosciences, fortalte Healthline at farene av å bruke sentralstimulerende midler for personer uten ADHD «er ikke tilstrekkelig forstått».

Han la til at Weyandt og Whites studie gjenspeiler andre funn om at hvis en person allerede har velutviklet oppmerksomhetskontroll, gir ikke sentralstimulerende midler et kognitivt løft. De er bare ikke nødvendige.

Giedd sa at gitt hvor liten denne studien er – bare 13 personer – er resultatene et «ikke-funn», men «et første skritt i å forfølge en mer ambisiøs studie».

Fremover sa Weyandt at mer arbeid må gjøres. Han sa at denne studien er en pilot, og at gitt hvor liten denne prøven var, må den replikeres ved hjelp av en større gruppe mennesker. Hun sa at hun og White planlegger å søke om føderal finansiering for å fortsette forskningen og at hun ønsker å «undersøke ikke bare laboratoriemålinger, men om stoffet har» virkelige effekter på studentpresentasjoner, eksamener og så videre. . «

Hva studenter bør huske på når de drar til studiesteder der ADHD-medisiner er lett tilgjengelige?

«De fleste studenter har ikke nok informasjon til å nøyaktig vurdere risikoen og fordelene ved å bruke disse medisinene på en måte som ikke er foreskrevet av legen,» la Piacentini til. «Det er viktig å understreke at studentene må forstå potensielle risikoer forbundet med bruk av sentralstimulerende midler, inkludert søvnproblemer, vekttap, nervøsitet, samt en rekke mer alvorlige fysiske og psykiske problemer.».

For Weyandt er det viktig å øke bevisstheten blant universitetsstudenter om å ta medisiner for ADHD, siden mange ikke har noen reelle «helseproblemer med å ta dem».

«Det som også er bekymringsfullt er at de fleste studenter får dem fra venner, familie og andre ulovlige midler og tar de dosene de kan kjøpe, åpenbart uten tilsyn av lege,» advarte han.