Brystkreft og prevensjon

omtrent 140 millioner kvinner over hele verden stole på hormonelle prevensjonsmetoder for å forhindre graviditet, lindre menstruasjonssmerter eller gjøre endometriose mindre smertefull.

Men fordelene er ikke uten risiko.

Kvinner som bruker hormonell prevensjon, som p-piller og intrauterine enheter (spiral), har en litt høyere risiko for brystkreft, ifølge en studere publisert forrige uke i New England Journal of Medicine.

Men studiefunnene er ikke en grunn til at kvinner kaster p-piller eller planlegger å få spiralen fjernet, ifølge eksperter intervjuet av Healthline.

Den lille økningen i risiko oversetter til et nytt tilfelle av brystkreft for hver 7690 kvinner som tar hormonell prevensjon i et år.

«Det er ingenting i livet som er uten risiko,» sa han Dr. Jill Rabin, Medsjef for avdelingen for poliklinisk omsorg og kvinners helseprogrammer – PCAP Services ved Northwell Health i New York.

«Den estimerte ekstra risikoen for premenopausale kvinner er økt [hvis de tar hormonell prevensjon] – men er fortsatt veldig lav. Det er en del av et prosentpoeng, forklarte han.

Leger sier at spørsmålene som reises av denne studien representerer en mulighet til å stoppe opp og tenke på hvilken prevensjonsmetode som er best for deg.

Her er de viktigste aspektene ved denne studiens funn å huske på.

Vurder de mange langvarige beskyttelsene

I likhet med å ta en beslutning om et hvilket som helst medikament, er det viktig å se på fordelene, risikoene og bivirkningene av hormonell prevensjon.

Den mest åpenbare beskyttelsen er mot uplanlagte graviditeter, som kan innebære medisiner, kirurgi og følelsesmessige plager.

Disse prevensjonsmidlene kan også beskytte mot enkelte kreftformer som ofte oppdages i avanserte stadier.

Den litt økte risikoen for brystkreft «må veies opp mot de utrolig viktige fordelene med hormonell prevensjon. Dette inkluderer god prevensjonseffekt og redusert risiko for gynekologiske kreftformer som eggstokk- og endometriekreft og muligens tykktarmskreft, påpekte Rabin.

Etter at kvinner som tar p-piller i fem år eller mer slutter å ta p-piller, varer deres reduserte risiko for eggstok- og endometriekreft i 10 til 20 år.

Tvert imot sank den økte risikoen for brystkreft raskt for kvinner som brukte hormonelle metoder i mindre enn fem år.

«Så snart kvinnene stoppet det, gikk risikoen tilbake til baseline,» bemerket Rabin.

Kvinner som brukte hormonelle prevensjonsmidler i mer enn fem år hadde en litt høyere risiko i fem år etter at de sluttet, fant studien.

For en kvinne med middels risiko for brystkreft er varigheten av beskyttelsen mot eggstok- og endometriekreft lengre enn risikoen for brystkreft.

Kvinner har mange alternativer, avhengig av deres individuelle mål, helse og familiehistorie.

«Den virkelige fordelen er at [risikoen for brystkreft] er en grunn til pause når man vurderer en metode for prevensjon.», Dr. Susan K. Boolbol, Klinisk direktør for Mount Sinai Health System Cancer Network og sjef, avdeling for brystkirurgi, fortalte Healthline.

Når det gjelder risiko og fordeler, «er det en balanse å vurdere,» sa Boolbol. «Men det er derfor det er svært viktig å være bevæpnet med denne kunnskapen og diskutere alternativene dine med en lege.»

Han anbefalte kvinner å spørre seg selv og sine gynekologer: hva er alternativene mine? Hva er det beste valget for meg?

For hver pasient han ser, setter Rabin sammen en prevensjonsmeny basert på hans personlige og familiehistorie.

Valgene er i tråd med Sentre for sykdomskontroll og -beskyttelse (CDC) prevensjonspolitikkog klassifisert fra minst risikabelt til mest risikabelt.

Det sikreste alternativet kan være annerledes ved 20 år sammenlignet med 40.

Alder er en viktig faktor

Mindre med 5 prosent av kvinner diagnostisert med brystkreft i USA er under 40 år.

Risikoen for brystkreft øker med aldring av kroppen fordi celleavvik eller mutasjoner blir mer sannsynlig.

Kvinner som tar hormonelle prevensjonsmidler i ungdomsårene, 20 og 30 år, står allerede overfor en minimal risiko for å utvikle brystkreft, så å øke denne sannsynligheten vil ikke gjøre det til en betydelig risiko ennå.

Boolbol foreslo at alle kvinner revurderer sine prevensjonsmetoder i en alder av 40.

«Brystkreft i 40-årene er ennå ikke en vanlig sykdom, men jeg tror kvinner må slutte å ta hormonell prevensjon på et tidspunkt,» forklarte hun.

Boolbol oppfordret kvinner til å starte en diskusjon med gynekologen sin når de fyller 40. Den alderen er et godt tidspunkt for å vurdere risikofaktorer, individuell historie og om det er på tide å endre prevensjonsmetoder.

«Beslutningen er veldig individuell,» bemerket han.

Det er ikke en engangsbeslutning

Jo lenger en kvinne tar hormonell prevensjon, desto høyere er risikoen for brystkreft, ifølge studien.

Forskerne fant en litt høyere risiko hos kvinner som tok hormonelle prevensjonsmidler i mer enn fem år.

Det har vært dobbelt så mange tilfeller av brystkreft hos kvinner som har brukt denne typen prevensjon i mer enn 10 år sammenlignet med kvinner som bare hadde tatt hormonell prevensjon i mindre enn ett år.

Det totale antallet tilleggssaker forble imidlertid lite.

Derfor bør en kvinne endre prevensjonsmetoden hvert femte år?

«Vi har ingen bevis for å si at alternative prevensjonsmetoder er gode,» sa Boolbol.

I stedet er det smart å revidere prevensjonsmetoden din med legen din hvert 5. til 10. år, avhengig av alder.

Helsemål er ikke det samme som standard pensjonsspareråd for å «fikse det og glem det».

Kvinner bør ikke bare velge en bestemt prevensjon og fortsette å ta den i 10-15 år uten å bestemme seg for om det fortsatt er det beste alternativet for dem.

«Millennials har planer for karrieren og fremtiden, så de må legge minst like mye omtanke i planleggingen av familiene sine, til og med i større helsemål for seg selv,» sa Rabin.

«Folk har valg, men du må ha en spilleplan,» la han til.

Hvis hormonprevensjon ikke passer for en kvinne, kan hun velge mellom barrieremetoder, som kondom eller kobberspiral.

Imidlertid, koblingen mellom hormonell prevensjon og brystkreftrisiko «høydepunkter at vi trenger flere prevensjonsmidler for å utvikle for kvinner, og spesielt for menn,» forklarte Rabin.

Hvordan redusere risikoen

Det er ting kvinner kan gjøre i dag som direkte påvirker brystkreftrisikoen og som ikke involverer brennende pillepakker.

«Det er mange livsstilsvalg under vår kontroll,» understreket Boolbol.

Alkoholbruk og fedme har begge vært knyttet til høye forekomster av brystkreft.

Løsningen?

Reduser alkoholforbruket, tren og hold en sunn vekt.