Død tann: tegn, behandling, smertebehandling og mer

Beskrivelse

Tennene består av en kombinasjon av hardt og mykt stoff. Du kan ikke tenke på tenner mens du bor, men sunne tenner er i live. Når nerver i tannmassen, som er det indre laget, er skadet, for eksempel ved skade eller karies, kan de slutte å levere blod al dente. Dette kan forårsake en infeksjon og forårsake nerveens død. Dette er noen ganger også kjent som en ikke-vitale tann.

Fortsett å lese for å lære å identifisere en død tann og hva du bør gjøre hvis du ser tegn på at tannen din er såret.

Hva er tegn på en død tann?

En død tann er en tann som ikke lenger mottar en ny blodtilførsel. For mange mennesker kan misfarging være et av de første tegnene på en døende tann. Du kan også prøve tann eller tannkjøtt smerte.

Sunne tenner er generelt en nyanse av hvitt, selv om fargen kan variere avhengig av diett og # 8217; oral hygiene. For eksempel, hvis du regelmessig forbruker mat som flekker, som kaffe, blåbær eller rødvin eller røyk, kan smilet ditt se hvitt skittent eller lysegul. Denne misfargingen vil trolig være ensartet, men.

Hvis du har en misfarget tann fordi den er døende, vil den være en annen farge fra resten av tennene dine. En døende tann kan virke gul, lysebrun, grå eller jevn svart. Det kan virke nesten at tannen er dented. Misfarging vil øke i tid som tannen fortsetter å forfalle og nerve dør.

Smerte er et annet mulig symptom. Noen mennesker føler ingen smerte. Andre prøver en liten smerte og andre mennesker vil fortsatt føle seg sterke smerte. Smerte er ofte forårsaket av den døende nerven. Det kan også være forårsaket av en infeksjon i & # 8217;. Andre tegn på infeksjon kan inkludere:

 • dårlig ånde
 • Dårlig smak i munnen
 • Hevelse rundt gingivallinjen

Hvis du opplever symptomer på en døende tann, er det viktig å konsultere tannlegen umiddelbart.

Hva forårsaker en tanns død?

Et traumer eller skade på tannen er en av de mulige årsakene til en tanns død. For eksempel, bli truffet i munnen med en fotball eller trumming og slammende munnen mot noe kan gjøre tannen dø. En tann kan dø raskt, innen få dager eller sakte, i lysbuen i flere måneder eller år.

En tann kan også dø på grunn av dårlig tannhygiene. Dette kan føre til karies, at hvis de ikke behandles, kan de sakte ødelegge tannen. Karies starter på emaljen, som er det eksterne beskyttende laget av tannen. Hvis ikke behandlet, kan de sakte konsumere emaljen og til slutt nå massen. Dette forårsaker massinfeksjonen, som kutter blod til massen, og til slutt gjør det dø det. Du vil nok prøve intens smerte når forfallet har nådd massen.

Diagnose

En døende tann kan identifiseres under en rutinemessig tannlegeavtale som inkluderer røntgenstråler. Det kan også identifiseres hvis du ser tannlegen din på grunn av smerte eller bekymringer for misfarging.

Du bør alltid se tannlegen din etter noen skade på tennene dine, eller hvis du har tegn på en døende tann. På denne måten kan tannlegen din starte behandlingen så snart som mulig.

Behandling

Det er viktig å behandle en døende eller død tann så snart som mulig. Dette skyldes at hvis ubehandlet, kan de døde tannbakteriene spre og føre til tap av ekstra tenner. Det kan også påvirke kjeften og tannkjøttet.

Tannlegen din kan behandle en død eller døende tann med en prosedyre kjent som radikulær kanal. Alternativt kan de fjerne hele tannen.

Rotkanalen

Med en rotkanal kan du være i stand til å holde tannen din intakt. Under prosedyren lager tannlegen A’åpner i tannen og bruker deretter små verktøy for å fjerne massen og rengjør infeksjonen. Når hele infeksjonen er fjernet, vil tannlegen fylle og forsegle røttene og posisjonere A & # 8217 permanent fylling i den lille åpningen.

I mange tilfeller kan det være nødvendig å ha en krone som følger en rotkanal. Dette kan være et godt alternativ hvis emaljen har blitt skadet eller hvis tannen har en’rikelig fylling. Med tiden kan en tann som hadde en rotkanal bli skjøre. Dette er grunnen til at kronene er generelt anbefalt for de bakre tennene (på grunn av sliping og tygging). En krone er et bestemt modellert deksel på tannen din. Tannlegen din vil kjøre via en del av din eksisterende tann og deretter permanent plassere kronen på tannen. Det er mulig å lage en krone slik at den tilsvarer fargen på de omkringliggende tennene, slik at den ikke er synlig.

Hvis legen din etablerer at du ikke trenger en krone, kan du kanskje bruke tannbleking for å behandle noen fristede misfarging. Dette er vanligvis sett bare på forsiden. Alternativt kan tannlegen din anbefale deg å dekke tannen med et porselen ansikt. Snakk med legen din om de forskjellige estetiske behandlingene som er tilgjengelige.

Fjerning eller utvinning

Hvis tannen din er alvorlig skadet og ikke kan gjenopprettes, kan tannlegen din anbefale deg å fullstendig fjerne den døde tannen. Under prosedyren vil tannlegen helt fjerne tannen. Etter utvinningen kan du erstatte tannen med en plante, en protese eller en bro. Snakk med alternativet ditt tannlege. Noen spørsmål å spørre er:

 • Det må byttes ut over tid?
 • Hvor mye vil det koste? Min tannlege forsikring vil dekke den?
 • Com’er gjenoppretting?
 • Jeg må gjøre noe annerledes for å ta vare på erstatningstannen?

Smertebehandling

Hvis tannen din forårsaker mye smerte, er det noen ting du kan gjøre hjemme mens du venter på behandlingen:

 • Unngå varme drikker. De kan øke betennelsen, som kan forverre smerte.
 • Ta et benkbenk Anti-inflammatorisk legemiddel, som ibuprofen (Advil, Motrin).
 • Unngå å spise harde ting. Styrken til morderi kan forverre skadede nerver.

Det er viktig å se tannlegen din med en gang. Hjemmebehandling bør ikke brukes i stedet for profesjonell medisinsk behandling. I stedet bør du bruke disse metodene mens du venter på avtalen.

Forslag til forebygging

Forhindre en død tann er ikke alltid mulig, men det er noen ting du kan gjøre for å redusere risikoen.

 • Øv god oral hygiene. Vask tennene to ganger om dagen, og bruk tannhjulet minst en gang om dagen.
 • Gå til tannlegen hver sjette måned. Forebyggende tannpleie kan bidra til å stoppe problemer før du starter. Tannlegen din kan også identifisere de første tegnene på karies og behandle dem før Carie når din masse.
 • Bruk et paradisk. Hvis du trener kontaktsporter, for eksempel hockey eller boksing, har du alltid en paradisin for å beskytte tennene dine fra traumer.
 • Opprettholde et sunt kosthold. Unngå å spise mange sukkerholdige matvarer, som kan øke risikoen for karies.
 • Drikke vann, spesielt etter å ha spist. L’Vann kan bidra til å vaske bort tennerbakterier mellom en børsting og # 8217; andre.

Outlook

Det er viktig å konsultere tannlegen umiddelbart hvis du mistenker å ha en død eller døende tann. Tidlig behandling kan bidra til å forhindre komplikasjoner. Hvis ikke behandlet, kan infeksjonen fra en død tann treffe tennene og omkringliggende strukturer.