7 fakta på SM som du burde vite

Så’er den multiple sklerose?

Multiple sklerose (SM) er en nevrologisk sykdom, noe som betyr at slår nerver. Det er også en autoimmun sykdom. Dette betyr at forsvaret av kroppen din mot sykdomsfeil og begynner å angripe dine egne celler.

Med MS, angriper immunsystemet ditt kropps myelin, som er et beskyttende stoff som dekker nervene dine. Ubeskyttede nerver er skadet og kan ikke fungere som de ville gjøre med sunn myelin. Skaden på nerver gir et bredt spekter av symptomer som varierer i alvorlighetsgraden.

Fortsett å lese for syv viktige fakta du bør vite om MS.

1. Det er en kronisk tilstand

Multiple sklerose er en kronisk tilstand, noe som betyr at det er langvarig, og det er ingen kur for dette. Når det er sagt, er det viktig å vite at for det store flertallet av folket som har MS, er sykdommen ikke dødelig. Mesteparten av 2 millioner mennesker rundt om i verden Med SM har en’standard levetid. Noen sjeldne kan ha slike alvorlige komplikasjoner for å forkorte livet.

Selv om MS er en permanent tilstand, kan mange av symptomene administreres og kontrolleres med rusmidler og livsstil tilpasninger.

2. Symptomene varierer

L’Liste over mulige SM-symptomer er lang. Inkluderer nummenhet og prikking, synproblemer, balanseproblemer og mobilitet og forvirret språk.

Det er ingen symptom & # 8220; typisk & # 8221; av SM fordi hver person lever sykdommen annerledes. De samme symptomene kan vises og forsvinner ofte, eller du kan finne en tapt funksjon, for eksempel blærekontroll. Det uforutsigbare diagrammet for symptomer har å gjøre med nerver som ditt immunsystem angriper på et gitt tidspunkt.

3. MS involverer tilbakefall og remisjon

De fleste som leter etter behandlinger for MS har gjennomført tilbakefall og remisjoner. Et tilbakefall er når et gardin av symptomer oppstår. Rapporter kalles også forverringer.

Remisjon er en periode der du ikke har symptomer på sykdommen. En remisjon kan vare i uker, måneder eller i noen tilfeller år. Men remisjonen betyr ikke at du ikke lenger har SM. MS-legemidler kan hjelpe deg med å komme tilbake til remisjon, men du har fortsatt MS. Symptomene vil trolig komme tilbake til et bestemt punkt.

4. C’er en kognitiv side av MS

Skaden som MS gjør for nervene dine, kan også påvirke din kritiske tenkning og andre kognitive evner (mental). Det er ikke sjeldent at folk med SM har minneproblemer og finner de riktige ordene for å uttrykke seg. Andre kognitive effekter kan inkludere:

  • Manglende evne til å konsentrere eller være oppmerksom på
  • Kompromitterte problemløsende ferdigheter
  • Problemer med romlige relasjoner (vet hvor kroppen din i rommet er)

Kognitive problemer kan noen ganger føre til frustrasjon, depresjon og sinne. Dette er normale reaksjoner som legen kan hjelpe deg med å administrere.

5. MS er en stille sykdom

MS er merket som en & # 8220; stille sykdommer & # 8221; eller en & # 8220; usynlig funksjonshemming & # 8221;. Mange mennesker med SM har ingen utseende forskjellig fra de som er uten det, fordi noen av symptomene, som sløret syn, sensoriske problemer og kronisk smerte, ikke er synlige. Imidlertid kan noen med SM trenge spesielle innkvartering, selv om det ikke har noen mobilitetsproblemer og ser ut som «8220; på plass & # 8221;.

MS er også kalt stille sykdom fordi selv under remisjonen utvikler sykdommen. Dette er noen ganger referert til som Silent Progression & # 8221; SM.

6. Hjelp bli rolig

Legene anbefaler folk med MS for å forbli rolig når det er mulig. L’varmeintoleranse er et vanlig problem og forårsaker ofte en forverring av symptomene. Du kan finne en topp av symptomer fra:

  • Varmt vær eller soleksponering
  • feber eller sykdom
  • Varme bad eller dusjer
  • Overoppheting på grunn av fysisk trening

Bruk fans og air condition, friske drinker og isete pakker for å holde deg frisk. Bruk lag med lette klær lett å fjerne. Selv en forfriskende veske kan hjelpe.

Det er viktig å merke seg at selv om vi kan få et varmelatert tilbakefall, fremmer høye temperaturer ikke SM mer raskt.

7. Vitamin D spiller en rolle

Forskning & # 8211; Undersøkelser Han viste en sammenheng mellom vitamin D og SM. Næringsstoffet kan fungere som en beskytter mot MS og kan føre til færre konsekvenser hos mennesker som allerede har sykdom.

Sollys utløser vitamin D-produksjon i kroppen din, men 8217; soleksponering kan også føre til varmeinducerte tilbakefall. Mindre risikable kilder til vitamin D kan inkludere befestet melk, Juice D’oransje og noen frokostblandinger til frokost. Selv torskeleveroljen, sverdfisk, laks, tunfisk og egg er naturlige matkilder til vitamin D.

Utsikter på fru

MS er en uforutsigbar sykdom som virker annerledes i hver person. For å hjelpe deg med å leve med symptomene dine i dag og i fremtiden, bevæpnet med et solidt støttesystem for medisinske fagfolk, venner og familie. Videre følg behandlingsplanen som legen din har skapt for deg. En passende behandling kan minimere konsekvenser og hjelpe deg med å leve mest.