Vitiligo: bevissthetskampanje for kvinner

Del på PinterestDenise Chamberlain har levd med vitiligo, en autoimmun hudlidelse, siden hun var 10. Foto: SWNS

Når huden din ikke ser best ut, er det en normal tarmreaksjon å jobbe hardt for å skjule eventuelle urenheter. Men noen ganger, ved å gjøre det, kan du miste av syne hvem du egentlig er.

Dette er hva som skjedde med Denise Chamberlain, 42. Innfødte i Anderson i Indiana var bare 10 år gammel da hun la merke til en hvit flekk på fingeren.

Det var det første tegnet på at hun hadde vitiligo, en autoimmun sykdom som forårsaker pigmenttap i visse områder av huden.

Gjennom årene har vitiligoflekker spredt seg til Chamberlains hodebunn, tannkjøtt, føtter, armer og ben.

Ansiktet hennes fikk også et stort hjerteformet merke.

I tre tiår – frem til han var 40 år – maskerte Chamberlain ansiktet og hendene med et «teppe» av foundation og concealer i et forsøk på å skjule vitiligoen sin.

Hun nektet å forlate ansiktet sitt avdekket i frykt for å bli stirret på og fikk et panikkanfall den eneste gangen hun ikke brukte sminke før hun løp til Walmart.

Først kom depresjonen og så selvmordstankene. Chamberlain anslår at han har brukt opptil 144 000 dollar i løpet av årene på sminke og en time hver dag, hver dag, for å påføre det nøye.

«Jeg ville ikke at folk skulle stille meg spørsmål, og jeg ville ikke ha utseendet,» sier hun. «Det gjorde meg til en som ikke ønsket å bli lagt merke til. Den masken var alt for meg. «

Fjern «masken» hans

For to år siden, i et forsøk på å inspirere en jente han møtte gjennom en Vitiligo-støttegruppe, fant Chamberlain motet til å droppe sminke for alltid.

«Jeg banket allerede på døren fordi jeg ville ut, men den jenta dyttet meg ut døren,» sier han. «Nå som jeg ikke lenger bruker sminke, føler jeg meg fri.»

I dag stopper fremmede Chamberlain på gaten for å komplimentere hans slående utseende. Kjæresten hennes gjennom åtte måneder forteller henne jevnlig at hun er vakker. Og Chamberlain er 1 av 100 kvinner som spiller i «Nedenfor er vi kvinner, «En fotobok som hyller mangfold ved å vise frem kvinner fra alle samfunnslag og i alle former, størrelser og aldre.

«Denise snakker så lidenskapelig om vitiligo og hennes erfaringer med å leve med det,» sier den australske fotografen Amy Hermann, som ledet prosjektet. «Han gjør fantastiske ting for å øke bevisstheten blant folk som lever med vitiligo, nummer én klemmer seg selv.»

En av de mange kroniske hudsykdommer

Så mange som 95 millioner mennesker verden over lever med vitiligo, men det er andre hudsykdommer – som akne, psoriasis og atopisk dermatitt – som også kan forårsake angst, depresjon og andre psykososiale lidelser sikkerhet.

Den gode nyheten er at «uperfekt» hud ikke trenger å skjules i dag. Mange hudsykdommer kan håndteres effektivt, spesielt hvis de oppdages tidlig.

Mens noen avhjelpende triks kan bidra til å «normalisere» huden, er de ikke alltid praktiske, sier Dr. Tien Nguyen, en hudlege ved MemorialCare Orange Coast Medical Center i California. Barn kan synes det er vanskelig å bruke dem riktig. Menn kan føle seg ukomfortable med å bruke dem. «Og når du svetter eller blir våt, går de av med en gang,» sier Nguyen.

En bedre fremgangsmåte er å søke hjelp fra en hudlege som har verktøyene til rådighet for å hjelpe deg.

Reseptbelagte steroidkremer, ultrafiolett lysterapi og aktuelle kremer som «senker» immunforsvaret kan hjelpe vitiligo.

Når det gjelder psoriasis, en tilstand der hudceller bygger seg opp for å lage tykke, skjellete flekker, er en kategori med medisiner som kalles «biologiske» også effektive. Disse stoffene endrer måten immunsystemet ditt samhandler med inflammatoriske veier. I følge Nguyen, med biologiske midler, «kan du ha en 100% eliminasjonsrate».

Biologiske preparater medfører risiko for noen bivirkninger, inkludert økt risiko for enkelte infeksjoner, og kan være dyrt for noen pasienter.

Reseptbelagte legemidler er stadig mer effektive for å roe det røde og kløende utslett forårsaket av eksem. Og selv akne, den vanligste hudtilstanden i USA, virker ikke som en tapt sak.

«Det er et bredt spekter av aknebehandlinger, fra forskrivning av aktuelle og orale medisiner til prosedyrer på kontoret for aknearr, som fillere og lasere,» sier Dr.Meghan Feely, en sertifisert hudlege som praktiserer i New York City og New Jersey .

Selv om det å skjule en hudtilstand under sminke kan være det raskeste alternativet, er det best å finne en langsiktig løsning. «Hvis vi ikke behandler den underliggende tilstanden, men dekker den, er det som å sette på et plaster,» sier Nguyen. «Det vil ikke forsvinne.»

Og hvis det ikke gjør det, til tross for din beste innsats? Som Chamberlain oppdaget, er det en god strategi å elske deg selv «som den er».