Ufrivillig vektøkning: årsaker, symptomer og diagnose

Beskrivelse

L’ufrivillig vektøkning skjer når du fetter uten å øke mat eller væskeforbruk og uten å redusere virksomheten din. Dette skjer når du ikke prøver å øke vekten. Det skyldes ofte oppbevaring av væsker, unormale vekst, forstoppelse eller graviditet.

Den ikke-forsettlige vektøkningen kan være periodisk, kontinuerlig eller rask.

L’Periodisk ufrivillig vektøkning inkluderer vanlige vektfluktuasjoner. Et eksempel på en utilsiktet vektøkning skjer i menstruasjonssyklusen til en kvinne. L’periodisk vektøkning, men ikke forsettlig langsiktig, er ofte resultatet av en graviditet, som varer ni måneder.

En rask økning i ikke-forsettlig vekt kan skyldes bivirkningene av narkotika. Mange tilfeller av ufrivillig vektøkning er ufarlig. Men noen symptomer som oppstår sammen med en rask vektøkning, kan rapportere en medisinsk nødsituasjon.

Hva forårsaker en ufrivillig vektøkning?

Svangerskap

En av de vanligste årsakene til ufrivillig vektøkning er graviditet. Men mange kvinner spiser hensiktsmessig mer for å støtte barnets vekst. Under graviditet øker de fleste kvinner vekten som barnet vokser.

Denne ekstra vekten består av barnet, fra moderkaken, fra fostervannet, fra # 8217; # 8217; blodtilstrømning og # 8217; forstørrelse av livmor.

Hormonelle endringer

Vanligvis mellom 45 og 55 år går kvinner en fase som heter overgangsalderen.

Under de reproduktive årene av en kvinne, østrogener, en av hormonene som er ansvarlige for regulering av menstruasjon og # 8217; eggløsning, begynner å redusere. Når overgangsalderen oppstår, er østrogener for lave for å indusere menstruasjon.

En reduksjon i østrogen kan forårsake kvinner i overgangsalderen en vektøkning rundt bukregionen og sidene. I tillegg til hormonelle menopausale endringer, kan kvinner med diagnose av syndromet på Polycystic Ovary (PCOS) også oppleve vektøkning.

Selv hormonelle endringer i de sentrale årene kan redusere metabolismen, noe som fører til en vektøkning.

Andre medisinske forhold som påvirker hormonelle nivåer kan forårsake vektøkning i begge kjønn. Disse inkluderer:

 • hypothyroidisme
 • Økt kortisolproduksjon (stresshormon), som den i Cushing Syndrome
 • Økt produksjon av aldosteron

menstruasjon

L’Periodisk vektøkning skyldes ofte menstruasjonssyklusen. Kvinner kan advare vannretensjon og hevelse i perioden. Endre østrogen og progesteronnivåer kan forårsake vektøkning. Vanligvis er dette en vektøkning av noen få pund.

Denne typen vektøkning reduseres når menstruasjonsperioden avsluttes for måneden. Vises ofte i måneden etter gjenoppretting av menstruasjonssyklusen og noen ganger under eggløsningen.

Væskeansamling

En rask økning i uforklarlig vekt kan være et resultat av flytende oppbevaring. Dette fører til flytende hevelse, også kjent som ødem, som kan hovne lemmer, hender, føtter, ansikt eller # 8217; Abdomen.

Folk med hjertesvikt, nyresykdom, leversykdom eller de som tar visse stoffer, kan oppleve denne typen vektøkning.

Du bør alltid rapportere til legen din en rask eller betydelig vektøkning og væskeoppbevaring, selv om ingen andre symptomer er til stede.

Medisinering

Den ikke-forsettlige vektøkningen kan skyldes visse stoffer, inkludert:

 • kortikosteroider
 • antidepressiva
 • Antipsykotiske legemidler
 • P-piller

Hva er symptomene på en ufrivillig vektøkning?

Avhengig av årsaken kan symptomene på en utilsiktet økning variere fra person til person. Symptomer forbundet med denne typen vektøkning kan inkludere plage eller magesmerter og hevelse.

Du kan også prøve synlig hevelse i # 8217; Abdomen og andre områder av kroppen, inkludert endene (armer, ben, føtter eller hender).

Du bør umiddelbart konsultere en lege hvis du manifesterer følgende symptomer:

 • feber
 • Hudfølsomhet
 • pust
 • respiratoriske vanskeligheter
 • Palpitasjoner
 • svette
 • Endringer i visjonen
 • rask vektøkning

Når disse symptomene følger med en ikke-forsettlig vektøkning, kan de noen ganger rapportere en alvorlig tilstand.

Hvordan diagnostisert L’ufrivillig vektøkning?

Legen din vil stille deg spørsmål om symptomene dine, livsstil og anamnesis. De kan også trekke en blodprøve for å kontrollere hormonelle nivåer, nyrefunksjon, leverfunksjon og andre helseindikatorer som kan vise helseproblemer.

Du kan trenge en bildebehandlingstest som en ultralyd, en normal filmradiografi, en magnetisk resonans eller en TC.

Hva er behandlingsalternativene for den ufrivillige vektøkningen?

Det er forskjellige måter å behandle utilsiktet vektøkning. Den beste behandlingsmetoden avhenger av årsaken til din ufrivillige vektøkning.

Hvis årsaken er en hormonell ubalanse, kan legen foreskrive medisiner for å balansere hormonelle nivåer. Stoffet vil avhenge av hvilke hormoner som er interessert. Disse stoffene brukes ofte på lang sikt.

Hvis årsaken til problemet er et stoff du antar, vil legen gi deg alternative behandlinger.