Tilskuteffekt: som er COS & # 039, er og hva du kan gjøre med det

Som [8217 vises; visningseffekt

Kort tid etter 3 am 13 mars 1964, Catherine & # 8220; Kitty & # 8221; Genoese parkerte bilen sin og gikk til leiligheten i Queens, New York, etter å ha avsluttet sin Bar Manager Shift.

Serial Killer Winston Moseley hadde til hensikt å utsette noen den kvelden. Genoese ble hans mål. Da han fulgte henne, løp hun.

Da Moseley kom til henne og begynte å stikke henne med en jaktkniv, ropte Genoese: «Å, min Gud, stakk meg! Hjelp meg! Hjelp meg!& # 8221;

Når lysene i de omkringliggende leilighetene slått på og en mann kalt vinduet, kom aggressoren å skjule i # 8217; skyggen. Men ingen kom ut for å hjelpe. Dermed returnerte Moseley og endte med å vite, så ranet og voldelig genovese. Han fortsatte å be om hjelp. L’angrepet varet ca 30 minutter. 38 personer kan ha hjulpet alle Genoese mord. Ingen kom ut for å hjelpe henne.

Forstå tilskueren effekten

C’Det var en utbredt offentlig fordømmelse av vitner som ikke har tilsluttet med kitty genoese. L’ulykke har også gitt opphav til en’hele området av psykologisk forskning for å avgjøre hvorfor noen tilskuere hjelper og hvorfor andre nei.

De relaterte vilkårene & # 8220; tilskuer effekt & # 8221; og «Diffusjon av ansvaret» 8221; De har blitt nevnt av sosiale psykologer som følge av denne forskningen.

L’Tilskuende effekt beskriver situasjoner der en gruppe offendsene vitner om en skade som er gjort, men gjør ingenting for å hjelpe eller stoppe den skadelige aktiviteten.

Sekund US Justice Department, En forbipasserende er tilstede ved 70% av aggresjonen og 52% av røveriene. Andelen av mennesker som hjelper et offer, varierer betydelig basert på typen av kriminalitet, ALLE’miljø og andre nøkkelvariabler.

L’Tilskuende effekt kan forekomme med mange typer voldelige og ikke-voldelige forbrytelser. Inkluderer atferd som mobbing, cyberbullying eller kjøring mens berusede og sosiale problemer som skade på eiendom eller alle «8217;.

Forstå formidling av ansvar

Hvis vitner om en ulykke er i en gruppe, antar de at andre vil handle. Flere vitner det er, jo mindre du liker noen handlinger. Individuelt ansvar blir et gruppeansvar.

I en kjent studio, Forskere har oppdaget at når de tilhørere var alene, hjalp 75% da han trodde en person var i trøbbel. Men når en gruppe på seks personer var sammen, hjalp bare 31%.

Å være en del av en gruppe reduserer ofte følelsen av personlig ansvar. I stedet, C’er en følelse av anonymitet. I denne tilstanden er folk mer sannsynlig å gjøre ting som aldri ville gjøre individuelt. Dette deindivision, eller oppfattet tap av individualitet, er ofte forbundet med aksjer i mengden eller beryktede massakrer.

Vittene til Kitty Genoese-mordet ga unnskyldninger av typen: Jeg ville ikke være involvert & # 8221; og «Jeg trodde det var bare en lite mellom elskere & # 8221;.

De vanlige grunnene til ikke å komme til hjelp av et offer, inkluderer:

  • frykt for at personlig risiko for skade er for stor
  • Føl deg at du ikke har styrken eller andre funksjoner som trengs for å hjelpe
  • Forutsatt at andre er mer kvalifisert til å hjelpe
  • Ser på reaksjonene fra andre vitner og antar at situasjonen ikke er alvorlig som i utgangspunktet tenkte at de ikke virker alarmerte
  • Frykt for å bli målet for aggresjon eller mobbing

Det er mer sannsynlig å handle hvis det er klart at offeret trenger hjelp. For eksempel kunne noen av vitnene til Kitty Genoese-mordet ikke se angrepene godt og var usikkert om det var veldig såret.

Du kan også være mer tilbøyelig til å hjelpe hvis:

  • Kjenn offeret
  • ha en trening i personlig forsvar
  • ha en trening eller medisinsk opplevelse
  • Oppgi et offer på en gang, spesielt hvis forfatteren er fanget og holdt ansvarlig
  • tror at personen fortjener hjelp

Hva kan du gjøre

Vi har alle muligheten til å overvinne tilskuervirkningen. I det bredere bildet kjenner du dine naboer og holder øynene åpne for deres velvære. Snakk med en kollega som ser opprørt eller bekymret. Hør og lær historiene om mennesker.

Personlig kan du øve nå de andre trengende. Bli en frivillig. Dai L’Eksempel på din familie og dine venner.

Til slutt, hjelpe andre, vil du også ha nytte. Faktisk, når du gjør gode ting for andre, er aktiv del av hjernen din som er ansvarlig for ditt belønningssystem, og aktiviteten reduseres til områdene i hjernen din relatert til stress.

Les videre: Hvordan stoppe mobbing i skolene »