Svarte tenner: emalje, karies, årsaker, flekker og behandling

Hva gir til tennene farge?

Svarte tenner kan være et symptom på en underliggende tannbehandling som ikke bør ignoreres. Tennene varierer normalt fra farge fra hvitt til gulaktig og hvitaktig grå. Tennene tar tonen i hvitt på grunn av mengden kalsium tilstede i emaljen. Emaljen er den harde tennene ytre belegg.

Fotball er et naturlig hvitt materiale. Tennene får mesteparten av fargen fra fotball. Du kan imidlertid ha kombinasjoner av andre materialer i tennene, som kan legge til nyanser av grå og gul. Emaljen begynner å fortynne over tid, noe som gjør laget under kjent som Dentina Transpersse. Dette kan gjøre de mørkeste tennene dukker opp. Tennemaljen kan også farges fra ytre & # 8217;.

Hva gjør tennene svinger svart?

Tennene som blir svarte, skyldes vanligvis en av de to vanlige typer årsaker: ekstrinsisk eller iboende.

 • EXTLINSECO: EXTRINSECO-skade kommer fra utsiden av tennene og # 8217. Dette inkluderer flekker, tartar eller annen skade som er berørt av ekstern tannlege emalje.
 • Intrinsic: Intrinsic skade starter fra innsiden og utvikler seg mot utsiden. Dette skjer når en tilstand alle’innsiden av tannen provoserer karies og skader.

Generelt blir en tann ikke svart om natten. I stedet vil det skje over tid. Ideelt sett kan en person se en tannlege før skaden blir for stor. Noen av de vanlige tilsyns- og egentlige årsakene til svarte tenner inkluderer:

 • Hulrom. Karies er forårsaket av bakterier som ødelegger dental emalje, slik at små hull bak. Disse hullene kan ta et mørkt utseende.
 • Dental restaurering. Fyllinger og krone som inneholder amalgam, spesielt solfuro d’sølv, kan gjøre svarte tenner vises.
 • Farging. Spise og drikke mørke farge matvarer, som te og cola, kan flekke tennene dine.
 • Antagelse om visse stoffer. Væske jerntilskudd, for eksempel, kan forårsake tannfarging.
 • Tartar. Tartar er et hardt plaget innskudd som kan akkumulere på tennene og vises vanligvis under gingivalkanten. Noen former for tartar er svarte.
 • Tobakk. Røyking eller tygge tobakk kan vesentlig flekke tennene dine.

De fleste årsaker ved foten av svarte tenner krever omsorg for en tannlege som skal fjernes eller behandles.

I enkelte deler av verden blir svarte tenner ansett som vakre. For mange år siden ble kvinner fra land som Japan, Laos og Vietnam, svarte tenner. Øvelsen er ikke lenger populær, men noen eldre kvinner i disse landene kan ha svarte tenner.

Hva er symptomene på svarte tenner?

Svarte tenner kan starte som flekker på tennene som vises i brun eller grå. Disse punktene kan da bli svarte. Andre ganger vil en person ha de som synes å være svarte og spisse områder på toppen av tennene, like under gingivallinjen. Dette aspektet er vanlig hos barn som har svarte tenner.

Vanlige steder for den svarte tartaren på tennene ligger på innsiden av de nedre underverdige tennene eller alle molarene. Svarte tenner kan utvikle hull i områder hvor tenner emalje har blitt ødelagt.

Hvordan svart tenner kan behandles?

En person kan vanligvis ikke rette opp svarte tenner selv med den beste hjemmepleie. I stedet krever svarte tenner en tannlege oppmerksomhet. En tannlege vil undersøke tennene dine, det vil bestemme årsakene i foten av dine svarte tenner og vil gi råd til behandlingene.

Hvis den svarte tartaren er den underliggende årsaken, kan en tannlege prøve å fjerne tartaren ved hjelp av spesialverktøy. Disse inkluderer manuelle ablators som er spesialdesignet for å skrape plakk og tenner med tenner. Noen ganger kan en tannlege trenge å bruke spesielle levende verktøy som kan bryte tartaren. Disse er kjent som ultralydverktøy.

Når forfallet ikke kan fjernes

Dessverre er det noen ganger en tannlege kan ikke fjerne svarte tenner med verktøy alene. Dette gjelder når tannkaries er den underliggende årsaken. Noen ganger kan en tannlege fjerne karies og plassere en «8217 fylling i hullet der Carie var. Hvis kariet nådde dentin eller det indre materialet under tennens glasur, kan en krone være nødvendig. En krone er et personlig tannformet deksel som en tannlege kan plasseres på en omsorgsfull tann som ble rengjort av dekomponeringsmateriale. Denne prosessen er kjent som en rotkanal.

Noen ganger kan en tann være så skadet eller dekomponert for å kunne bli lagret. I disse tilfellene kan en tannlege gi deg råd til å fjerne tannen.

Svarte tenner som er seriøst farget, kan behandles med en fjerning av profesjonelle flekker og en tannbleking.

Hva er perspektivet for svarte tenner?

Hvis tannlegen din er i stand til å gripe inn nok til å spare en tann, er det viktig at du vedtar gode tannhygienevaner for å hindre flekker, tartar eller karies igjen. Eksempler på disse vanene inkluderer:

 • Bruker en fluor tannkrem og vaske tennene minst to ganger om dagen
 • Tanntråd eller en interdental tannbørste minst en gang om dagen
 • Gjør regelmessige besøk fra tannlegen som anbefalt av tannlegen din (dette kan skje fra hver fire til seks måneder, noen mennesker med alvorlige karies kan trenge å gjøre en oftere avtale)
 • Å spise en sunn frukt diett, grønnsaker og hele korn (drikke og sukker mat bør unngås fordi sukker tiltrekker bakterier som forårsaker nedbrytning)
 • Unngå tørking av kroniske munner som kan oppstå på grunn av Dell’antagelse om visse stoffer eller en underliggende tilstand som forårsaker tørr munn (spytt og # 8217; fuktighet feie bort skadelige bakterier, så en person med munnen tørr er mer sannsynlig å ha karies)

Med en’utmerket tannpleie som foregår, kan en ideell en person forhindre at svarte tenner gjentas.