Sensitive tenner: Årsaker, symptomer, behandlinger og mer

Har du noen gang prøvd smerte eller ubehag etter en bit av iskrem eller en skje med varm suppe? I så fall er du ikke alene. Mens smerte forårsaket av varme eller kalde mat kan være et tegn på en karriere, er det også vanlig hos mennesker som har følsomme tenner.

Tennerens følsomhet, jentelig overfølsomhet & # 8221;, er akkurat det det virker: smerte eller irritasjon til tenner som et svar på visse stimuli, som for eksempel varme eller kalde temperaturer.

Det kan være et midlertidig eller kronisk problem og kan påvirke en tann, flere tenner eller tenner i en enkelt person. Det kan ha en rekke forskjellige årsaker, men de fleste tilfeller av følsomme tenner kan lett bli tatt vare på ved å modifisere oralt hygiene regime.

Sensitive tenner symptomer

Folk med følsomme tenner kan bevise smerte eller ubehag som et svar på visse utløsningsfaktorer. Du kan føle denne smerten i røttene til de berørte tennene. De vanligste utløserne inkluderer:

 • Varm mat og drikke
 • Kald mat og drikke
 • kald luft
 • Søt mat og drikke
 • Syr mat og drikke
 • Kaldt vann, spesielt under normal dental rengjøring
 • Vask tennene dine eller bruk flossen
 • Skyll av alkoholbasert munn

Dine symptomer kan gå og komme over tid uten en åpenbar grunn. Kan variere fra mild til intens.

Hvilke årsaker til følsomme tenner er?

Noen mennesker har naturligvis mer følsomme tenner enn andre på grunn av den tynneste emaljen. Emaljen er det ytre laget av tannen som beskytter den. I mange tilfeller kan tannemalje forbrukes av:

 • Vask tennene for sterke
 • Bruker en hard tannbørste
 • Grind tennene dine om natten
 • Spis eller drikk syre mat og drikke regelmessig

Noen ganger kan andre forhold føre til følsomheten til tennene. Gastroøsofageal reflux (GERD), for eksempel, kan forårsake magen fra magen og fra spiserøret, og det kan bære tenner over tid. Betingelsene som forårsaker hyppig oppkast, inkludert gastroparese og bulimi, kan også føre til at emaljen slites av kilden til kilden;.

Gingival resesjon kan forlate eksponerte og ubeskyttede tannseksjoner, forårsaker også følsomhet.

Tannkaries, knuste tenner, fliset tenner og slitte eller krone kan forlate dentin av den eksponerte tann, forårsaker følsomhet. I dette tilfellet vil du sannsynligvis føle følsomhet bare i en bestemt tann eller munnregion i stedet for i de fleste tenner.

Tennene dine kan være midlertidig følsomme som følge av tannhelseverk som fyllinger, kroner eller tannbleking. I dette tilfellet vil følsomhet også være begrenset til en tann eller til tannen rundt tannen som fikk tannintervensjon. Dette bør falle etter flere dager.

Hvordan følsomme tenner diagnostiseres?

Hvis det er første gang du føler følsomhet for tennene dine, fikser du en avtale med tannlegen din. De kan undersøke helsen til tennene dine og verifisere tilstedeværelsen av potensielle problemer som karies, løse fyllinger eller tannkjøtt som kan forårsake følsomhet.

Tannlegen din kan gjøre det under tannrengjøringsrutinen. De vil rense tennene og gjøre en visuell undersøkelse. De kan røre tennene dine ved hjelp av dental verktøy for å verifisere følsomhet og kan også bestille en røntgen på tennene dine for å utelukke årsaker som karies.

Som følsomheten til tennene behandles?

Hvis tennene dine er mild, kan du prøve benk-top dental behandlinger.

Velg en tannkrem som er merket som spesifikk for sensitive tenner. Disse tannkremene inneholder ikke irriterende ingredienser og kan inneholde desensibiliserende ingredienser som bidrar til å blokkere ubehag som beveger seg til tannnerven.

Når det gjelder munnvann, velg en munnvann uten alkohol, siden det vil være mindre irriterende for sensitive tenner.

Også l’bruk av myke tannbørster og mer delikat børsting kan hjelpe. Myke tannbørster vil bli merket som sådan.

Vanligvis er forskjellige applikasjoner nødvendig fordi disse rettsmidler fungerer. Du bør se en forbedring innen en uke.

Hvis Domicilia-behandlinger ikke virker, kan du snakke med tannkremet ditt og en reseptbelagte munnvann. De kan også bruke fluorgeler eller reseptbelagte desensibiliserende agenter på kontoret. Disse kan bidra til å styrke emaljen og beskytte tennene dine.

Behandle medisinske forhold som forårsaker følsomhet overfor tenner

Hvis de underliggende forholdene forårsaker tennens følsomhet, anbefaler vi deg å behandle det før det forårsaker emaljens slitasje og skade på tennene.

Gerd kan behandles med syre girkasser og bulimi bør behandles under tilsyn av en psykiater.

Gingivalsetningen kan behandles børsting mer forsiktig og opprettholde god oral hygiene. I tilfelle intens følsomhet og ubehag på grunn av en alvorlig gingivalseksjon, kan tannlegen anbefale bruken av en gummiplant. Denne prosedyren sørger for at strømmen av stoffet fra ganen og dens posisjonering på roten for å beskytte tannen.

Du kan trene deg selv for å slutte å stramme eller slipe tennene dine forsiktige for ikke å gjøre det i løpet av dagen. Reduser stress og koffein før du går til sengs kan også hjelpe deg med å unngå sliping av tennene dine om natten. Hvis dette ikke virker, kan du bruke en natts munnvakt for å forhindre sliping av tennene dine.

Hva er utsiktene for tennerens følsomhet?

Hvis følsomheten til tennene gjør det vanskelig å spise, snakk med tannlegen din for å finne en løsning. Det er mange tannkrem og kollurs designet for følsomme tenner tilgjengelig på telleren.

Hvis disse ikke er effektive, snakk med din foreskrevne tannkrem og munnvannstykke. Du bør også gjøre en avtale med tannlegen din hvis du føler symptomer på karies eller potensiell skade på røttene, slik at du raskt kan få behandling og forhindre komplikasjoner. Disse symptomene kan inkludere:

 • Spontan smerte til tennene manifestert uten en åpenbar årsak
 • Tenner føler seg lokalisert til en tann
 • mer akutt smerte i stedet for å skifte smerte
 • Flekker på tennens overflate
 • smerte når du biter eller masturbating