Myelofibrose: Prognose og forventet levealder

COS’er myelofibrose?

Myelofibrose (MF) er en type beinmargekreft. Denne tilstanden påvirker måten kroppen din produserer blodceller på. MF er også en progressiv sykdom som påvirker hver person annerledes. Noen mennesker vil ha alvorlige symptomer som utvikler seg raskt. Andre kan leve i mange år uten å vise noen symptomer.

Fortsett å lese for å lære mer om MF, inkludert prospekter for denne sykdommen.

Behandle smerten som følger med MF

En av de vanligste symptomene og komplikasjonene av MF er smerte. Årsakene varierer og kan inkludere:

 • Må, noe som kan forårsake smerte til bein og ledd
 • Anemi, som også oversetter til tretthet
 • Bivirkning av en behandling

Hvis du føler deg mye smerte, snakk med legen din eller andre måter å holde det under kontroll. Selv lysøvelser, strekk og tilstrekkelig hvile kan bidra til å håndtere smerte.

Behandling bivirkninger for MF

Bivirkningene av behandlingen avhenger av mange forskjellige faktorer. Ikke alle vil ha samme bivirkninger. Reaksjonene avhenger av variabler som narkotikalderen, behandlingen og dosen. Bivirkningene dine kan også påvirke andre helsemessige forhold du har, eller du har hatt i det siste.

Noen av de vanligste bivirkningene inkluderer:

 • kvalme
 • svimmelhet
 • Smerte eller prikking i hender og føtter
 • utmattelse
 • pust
 • feber
 • Midlertidig hårtap

Bivirkninger forsvinner vanligvis etter at behandlingen er fullført. Hvis du er bekymret for bivirkningene dine, eller du har problemer med å administrere dem, snakk med legen din om andre alternativer.

Prognose for MF

Forutsi utsikter for MF er vanskelig og avhenger av mange faktorer.

Selv om et staging system brukes til å måle alvorlighetsgraden av mange andre typer kreft, er det ingen staging system for MF.

Imidlertid har leger og forskere identifisert noen faktorer som kan bidra til å forutsi en persons prospekter. Disse faktorene brukes i det som kalles International Score System of Prognose (IPSS) for å hjelpe legene å forutsi gjennomsnittlige overlevelsesår.

Tilfredsstille en av følgende faktorer betyr at den gjennomsnittlige overlevelsesraten er åtte år. Møtes tre eller flere kan redusere forventet overlevelsesrate om to år. Disse faktorene inkluderer:

 • Mer enn 65 år
 • manifesterende symptomer som påvirker hele kroppen, som feber, tretthet og vekttap
 • Har anemi eller lavt antall røde blodlegemer
 • ha en rekke unormalt høye hvite blodlegemer
 • Har sirkulerende blodeksplosjoner (umodne hvite blodlegemer) høyere enn 1%

Legen kan også vurdere genetiske abnormiteter av blodceller for å bestemme dine prospekter.

Personer som ikke oppfyller noen av de nevnte kriteriene, unntatt alder, vurderes i lavrisikokategorien og har en median overlevelse på over 10 år.

Mestringsstrategier

MF er en kronisk sykdom som endrer livet. Å håndtere diagnose og behandling kan være vanskelig, men legen din og helsepersonellet ditt kan hjelpe deg. Det er viktig å kommunisere med dem åpent. Dette kan hjelpe deg med å føle deg rolig med omsorgen du får. Hvis du har spørsmål eller bekymringer, skriv dem mens du tror, ​​så du kan diskutere dem med legene dine og sykepleiere.

Diagnosen av en progressiv sykdom som MF kan skape ytterligere stress på sinnet og kroppen. Pass på at du tar vare på deg selv. Spis godt og gjør lysøvelser som å gå, svømme eller gjøre yoga, vil hjelpe deg med å gi deg energi. Det kan også hjelpe deg med å viderekoble tankene dine fra stresset som er forbundet med # 8217; MF.

Husk at det er godt å søke etter støtte under turen. Snakker med familien din og vennene dine kan hjelpe deg med å føle deg mindre isolert og mer støttet. Det vil også hjelpe dine venner og din familie å lære å støtte deg. Hvis du trenger hjelp til daglige aktiviteter som husarbeid, kjøkken eller transport & # 8211; eller bare bare å lytte til deg & # 8211; greit.

Noen ganger vil du kanskje ikke dele alt med vennene dine eller familie, og dette er også bra. Mange lokale og online støttegrupper kan hjelpe deg med å komme i kontakt med andre mennesker som lever med MF eller lignende forhold. Disse menneskene kan forholde seg til hva du går gjennom og gi råd og oppmuntring.

Hvis du begynner å føle deg overveldet av diagnosen din, bør du vurdere å snakke med en kvalifisert psykisk helsepersonell som konsulent eller en psykolog. Kan hjelpe deg å forstå og møte din diagnose av MF til et dypere nivå.