Inflammatorisk og ikke-inflammatorisk leddgikt: Hva er forskjellen?

Hva en COS’er leddgikt?

L’leddgikt er en tilstand der en eller flere ledd er betent. Dette kan forårsake stivhet, smerte og i mange tilfeller hevelse.

L’inflammatorisk og ikke-inflammatorisk leddgikt er de to vanligste former for tilstanden.

Det er dusinvis av forskjellige typer leddgikt. En av de vanligste typer inflammatorisk leddgikt er den reumatoid artritt (RA) og den vanligste typen ikke-inflammatorisk leddgikt er kjent som artrose (OA).

Hvordan forårsaket leddgikt?

OA og RA har begge svært forskjellige årsaker.

Årsaker til slitasjegikt

Selv om det kalles ikke-inflammatorisk leddgikt, eller kan fortsatt forårsake noen betennelse i leddene. Forskjellen er at denne betennelsen sannsynligvis kommer fra # 8217; slitasje.

L’OA oppstår når brusk av A’artikulasjonsavbrudd. Brusk er det glatte stoffet som dekker og amortiserer endene på beinene i en artikulasjon.

Hurting A’artikulasjon kan akselerere progresjonen til # 82177; eller, men selv daglige aktiviteter kan bidra til # 8217; eller senere i livet. Selv overvektig og overdreven stress på leddene kan forårsake eller.

L’Ikke-inflammatorisk leddgikt er mer vanlig i knærne, i hofter, i ryggraden og i hendene.

Årsaker til’reumatoid artritt

L’Ar er en mye mer komplisert sykdom, men vanligvis streiker:

  • hender
  • håndledd
  • albuer
  • knær
  • ankel
  • føtter

Som psoriasis eller lupus, l & # 8217, er en autoimmun sykdom. Dette betyr at kroppens immunsystem angriper sunne vev.

Årsaken til # 8217; AR forblir et mysterium. Siden kvinner er mer sannsynlig å utvikle L & # 8217 med hensyn til menn, mener forskere at det kan innebære genetiske eller hormonelle faktorer.

L’Ar kan også vises hos barn og kan slå andre deler av kroppen, som øyne og lunger.

Symptomer på’leddgikt

Symptomene på RA og OA er like, da de begge involverer stivhet, smerte og hevelse i leddene.

Men stivheten forbundet med aren har en tendens til å vare lenger enn ikke gjør i løpet av OAs forverringer, og det er generelt verre som første om morgenen.

Ubehag forbundet med # 8217; OA er vanligvis konsentrert i de berørte leddene. L’Ar er en systemisk sykdom, så dets symptomer kan også inkludere svakhet og tretthet.

Diagnose av Dell’leddgikt

Etter at legen har utført en fysisk undersøkelse av leddene, kan bestille screeningstester.

En magnetisk resonans kan avsløre statusen til mykt vev i A & Articulation, for eksempel brusk. Standard røntgenstråler kan også vise bruskbredninger, bein eller erosjonsskader.

Legen kan bestille en blodprøve for å avgjøre om fellesproblemet skyldes # 8217;. Dette er å lete etter tilstedeværelsen av & # 8220; Rheumatoid Factor & # 8221; eller sykliske citrullinet antistoffer som vanligvis finnes hos personer med AR.

Behandling av leddgikt

L’Leddgikt behandles annerledes avhengig av typen:

L’slitasjegikt

Legen kan anbefale ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans) som L’ibuprofen for mindre ombygginger eller milde tilfeller av leddgikt.

Kortikosteroider, som kan tas oralt eller til injeksjon, kan redusere leddbetennelse.

Fysioterapi kan bidra til å forbedre muskelstyrken og mobiliteten. De sterkeste musklene kan bedre støtte A’artikulasjon, kanskje ved å lindre smerte under bevegelse.

Når skaden på artikulasjonen er alvorlig, kan legen anbefale kirurgi for å reparere eller erstatte artikulasjonen. Dette gjøres vanligvis bare etter at andre behandlinger ikke gir deg ganske lettelse fra smerte og mobilitet.

Leddgikt

Fans og kortikosteroider kan brukes til å redusere smerte og hevelse for personer med AR, men det er også spesifikke stoffer designet for å behandle denne typen leddgikt.

Noen av disse inkluderer:

  • Modifiserende antirefaktiske stoffer Sykdommen (DMARD): Dmards blokkerer responsen til kroppens immunsystem, som bidrar til å redusere utviklingen av # 8217; AR.
  • Organisk: Disse stoffene reagerer på responsen av immunsystemet som forårsaker betennelse i stedet for å blokkere hele immunforsvaret.
  • Janus Kinase (JAK) Inhibitorer: Dette er en ny type DMARD som blokkerer noen tilbakemeldinger fra immunsystemet for å forhindre betennelse og leddskader.

Nye stoffer fortsetter å bli testet for å behandle L & # 8217, AR og redusere symptomintensiteten. Og som L’eller symptomene på & # 8217, kan noen ganger lindres gjennom fysioterapi.

Livsstilsendringer for leddgikt for L & # 8217

Å leve med OA eller RA kan være en utfordring. L’Vanlig trening og vekttap kan bidra til å redusere belastningen på leddene. L’Øvelse bidrar ikke bare til vekttap, men kan også bidra til å støtte leddene ved å styrke musklene som omgir dem.

Service-enheter er tilgjengelige, for eksempel pinner, hevet toalettseter eller utstyr for å hjelpe deg med å kjøre en bil og åpne bokene på krukkene for å hjelpe deg med å holde «8217; uavhengighet og daglige funksjon.

Å spise et sunt kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker, lavt fettproteiner og hele korn kan også bidra til å lindre betennelsen og forhindre vektøkning.

Når skal du se en lege

Selv om det ikke er noen kur for OA eller RA, kan begge forholdene behandles. Som med de fleste helseproblemer, får du en tidlig diagnose og en behandlingsfordel ofte oversetter til de beste resultatene.

Ikke begrens deg til å redusere felles stivhet opp til et annet uunngåelig tegn på aldring. Hvis C’det er hevelse, smerte eller stivhet, er det en god ide å gjøre en avtale med legen din, spesielt hvis disse symptomene forstyrrer dine daglige aktiviteter.

Aggressiv behandling og en bedre forståelse av din spesifikke tilstand kan hjelpe deg med å holde deg mer aktiv og mer rolig i de kommende årene.