Du spiser ikke med forlatelse når du har en & # 039; glutenallergi

Helse og velvære berører hver av oss annerledes. Dette er en persons historie.

Nylig dro mannen min og jeg til en gresk restaurant for en feirende middag. Siden jeg har cøliaki, kan jeg ikke spise gluten, så vi spurte servitøren om å sjekke om den flammende saganaki-osten var dekket med mel, som noen ganger er det.

Vi så nøye mens servitøren kom inn i kjøkkenet og spurte kokken. Han kom tilbake og smilte, han sa at han var trygg å spise.

Det var ikke. Jeg følte meg dårlig i ca 30 minutter fra # 8217; start av vårt måltid.

Jeg har ikke noe imot å ha cøliaki eller å spise glutenfri mat. L’Jeg gjorde så lenge at jeg ikke engang husker at smaken har mat med gluten. Men jeg er påvirket for å ha en sykdom som ofte hindrer meg i å gjøre bekymringsløse og spontane måltider med mine kjære.

Slapp av når jeg føler at nye restauranter er nesten umulig, som risikoen for å få Gluten & # 8211; Gluten servert ved et uhell & # 8211; øker med forekomsten av ikke-cøliakum som spiser glutenfri som en preferanse.

Jeg frykter at folk ikke forstår nyansene i cøliaki, som risikoen for krysskontaminering når glutenfri mat er forberedt på samme overflate som gluten.

På en fest møtte jeg noen som aldri hadde hørt om sykdommen. Hans kjeve falt. & # 8220; da må du hele tiden tenke på hva du vil spise?& # 8221;

Hans spørsmål minnet meg om noe som Dr. Alessio Fasano, pediatrisk gastroenterolog av Massachusetts General Hospital og en av de store ekspertene i cøliaki i verden, sa nylig Podcast & # 8220; freakomics & # 8221;. Forklart at for folk som lider av cøliaki, blir det en utfordrende mentaløvelse i stedet for en spontan aktivitet og # 8217;.

Se min matallergi på roten av min angst

Da jeg var 15, reiste jeg til Guanajuato, Mexico, i seks uker. På vei tilbake var jeg veldig syk, med en rekke bekymringsfulle symptomer: alvorlig anemi, konstant diaré og endeløs døsighet.

Mine leger trodde i utgangspunktet at jeg hadde tatt et virus eller en parasitt i Mexico. Seks måneder og en serie tester senere, har de endelig oppdaget at jeg hadde cøliaki, en autoimmun sykdom hvor kroppen din avviser gluten, et protein som er tilstede i hveten, i # 8217; bygg, malt og rug.

Cøliaki streik 1 amerikansk ut av 141, eller ca 3 millioner mennesker. Men mange av disse menneskene & # 8211; Meg og min tvilling bror inkludert & # 8211; De er ikke diagnostisert i mange år. Faktisk tar det omtrent fire år fordi en cøliaki er diagnostisert.

Min diagnose har kommet ikke bare i løpet av en treningsperiode i mitt liv (som ønsker å skille seg ut fra massen når de er 15 år?), Men også i en’æra der ingen hadde noen gang hørt begrepet uten gluten.

Jeg kunne ikke ta burgere med vennene mine eller dele en deilig sjokolade bursdagskake som noen brakt til skolen. Jo mer jeg forkastet maten og ba om informasjon om ingrediensene, jo mer var jeg bekymret for å skille seg ut.

Min frykt for å være gluturate gjør å spise grueling

Så lenge du spiser grundig gluten, er cøliaks sykdom ganske enkelt å administrere. Det er enkelt: Hvis du holder dietten, vil du ikke ha noe symptom.

Det kan være veldig, mye verre, jeg forteller meg alltid i øyeblikk av frustrasjon.

Jeg lider av D & # 8217 forstyrrelser; generalisert angst (GAD), noe som jeg kjempet siden sen ungdomsår.

Inntil nylig har jeg aldri gjort sammenhengen mellom cøliaki og angst. Men en gang den «8217 jeg gjorde det, hadde han perfekt fornuft. Selv om det meste av min angst kommer fra andre kilder, tror jeg at en liten, men betydelig del kommer fra cøliaki.

Forskerne har til og med funnet det at C’er en betydelig høyere forekomst av angst hos barn med matallergi.

Til tross for det faktum at jeg heldigvis har jeg ganske små symptomer når jeg ved et uhell er glutinous & # 8211; Diaré, hevelse, mental tåke og døsighet & # 8211; Effektene av glutenforbruk er fortsatt skadelig.

Hvis noen som lider av cøliaki, spiser bare gluten en gang, tar tarmveggen måneder å helbrede. Og gjentatt gluten kan føre til alvorlige forhold som osteoporosen, osteoporose, infertilitet og kreft og kreft og kreft.

Min angst kommer fra frykt for å utvikle disse langsiktige forholdene og manifesterer seg i mine daglige handlinger. Lag en million spørsmål når du bestiller et måltid & # 8211; Kyllingen er laget på samme brødgrill? Den marinerte biffen har soyasaus? & # 8211; Han la meg flau hvis jeg spiser ute med folk som ikke er kjent og nære venner.

Og selv etter at jeg ble fortalt at en artikkel er glutenfri, noen ganger bekymrer jeg fortsatt at det ikke er. Kontroller alltid at servitøren har brakt meg uten gluten, og jeg spør selv mannen min om å spise en bit foran meg.

Denne angsten, selv om noen ganger irrasjonell, er ikke helt ubegrunnet. Jeg ble fortalt at maten var glutenfri da det ikke var mange ganger.

En annen mer gjennomgripende oppførsel avledet fra cøliaki er det konstante behovet for å tenke på når jeg kan spise. Det vil være noe jeg kan spise på flyplassen senere? Bryllupet vil ha glutenfrie alternativer? Jeg må ta med maten til jobben lunsj eller bare spise litt & # 8216;?

Forberedelsen holder min angst i sjakk

Den beste måten å komme seg rundt i angst fra celiac sykdom er bare gjennom forberedelse. Jeg vil aldri introdusere meg selv til en hendelse eller et sulten parti. Jeg holder proteinbjelkene i posen min. Jeg lager mange av mine hjemmelaget. Og med mindre det er på reise, spiser jeg bare i restauranter som er sikker på at de serverer glutenfri mat.

Så lenge jeg er forberedt, kan jeg vanligvis holde min angst i sjakk.

Klemme selv l’ideen om at å ha cøliaki er ikke så dårlig.

Under en nylig tur til Costa Rica fikk mannen min og jeg en tallerken full av ris, svarte bønner, stekte egg, salat, biff og fly, alle naturlig glutenfritt.

Vi smilte på hverandre og vi tonet brillene til gleden av å finne et måltid så deilig gluten. Den beste delen? Det var også uten bekymringer.

Jamie Friedanders er frilansskribent og utgiver med en spesiell interesse for helseinnhold. Hans arbeid dukket opp på Cut, Chicago Tribune, Racked, Business Insider og Success Magazine of the New York Magazine. Han ble uteksaminert fra NYU og mesteren på Medill School of Journalism på Northwestern University. Når han ikke skriver, kan du vanligvis finne den på reise, drikke rikelig mengder grønn te eller surfing på Etsy. Du kan se andre eksempler på arbeidet ditt Sin nettside og følg den opp Sosiale medier.