Blærebiopsi: Formål, prosedyre og risiko

COS’er en blærebiopsi?

En blærebiopsi er en diagnostisk kirurgisk prosedyre der en lege fjerner celler eller vev fra blæren som skal testes i et laboratorium. Dette innebærer generelt innsetting av et rør med et kamera og en nål i # 8217; urinrøret, som er åpningen i kroppen din gjennom hvilken den utvises urinen; urin;.

Fordi en blærebiopsi utføres

Legen din vil trolig anbefale en blærebiopsi hvis du mistenker at symptomene kan skyldes blærekreft. Symptomene på blærekreft inkluderer:

 • Blod i urinen
 • hyppig urinering
 • Smertefull urinering
 • Lumbal ryggsmerter

Disse symptomene kan skyldes andre ting, som en infeksjon i & # 8217. En biopsi utføres dersom legen sterkt mistenker kreft eller finner kreft gjennom andre mindre invasive tester. Du vil ha urinprøver og noen avbildningstester, for eksempel en røntgen eller en TAC, før prosedyren. Disse testene vil hjelpe legen å avgjøre om det er tumorceller i urin eller vekst på blæren. Skanninger kan ikke si om veksten er kreftfremkallende. Dette kan bare bestemmes når biopsi-prøven undersøkes i et laboratorium.

Risikoen for en blærebiopsi

Alle medisinske prosedyrer som involverer fjerning av vev, setter deg i fare for blødning og infeksjon. En blærebiopsi er ikke annerledes.

Etter blærebiopsi, kan du ha blod eller blodpropper i urinen. Dette varer vanligvis to eller tre dager etter prosedyren. Drikker mange væsker vil hjelpe deg med å finne dem.

Du kan også prøve en brennende følelse når uriner. Dette blir bedre behandlet med narkotika (OTC). Legen kan foreskrive sterkere smertestillende midler hvis du trenger det.

Hvordan forberede seg på en blærebiopsi

Før biopsien vil legen ta medisinsk historie og vil gjøre en fysisk undersøkelse. I løpet av denne tiden informerer han legen din om noen medisiner du tar, inkludert benk med narkotika, reseptbelagte legemidler og kosttilskudd.

Legen din kan gi deg råd til å unngå væsker i en viss tidsperiode før prosedyren. Pass på at du følger disse instruksjonene, og alle de andre legen din gir deg.

Når du ankommer for biopsien din, vil du bytte til sykehusskjorter. Legen vil også be deg om å urinere før prosedyren.

Hvordan en blærebiopsi utføres

Prosedyren varer vanligvis fra 15 til 30 minutter. Du kan gjøre biopsien i legenes studie eller på et sykehus.

Først av alt, vil du sitte på en spesiell stol som setter deg i den tilbakestillte posisjonen. Legen vil rengjøre og anesthekere urinrøret ved hjelp av en aktuell smertestillende eller en bedøvelse av krem.

Under prosedyren vil legen bruke et cystoskop. Dette er et lite rør med et kamera satt inn i # 8217; urinrøret. Hos menn, l’uretra ligger på toppen av penis. Hos kvinner er det like over vaginalåpningen.

Vann eller en saltoppløsning vil strømme gjennom cystoskopet for å fylle blæren. Du kan føle behovet for å urinere. Og & # 8216; normal. Legen din vil spørre deg hva er følelsene du prøver. Dette bidrar til å bestemme årsaken til symptomene.

Når legen hevet blæren med vann eller en saltoppløsning, kan han inspisere blæren veggen. Under denne inspeksjonen vil legen bruke et spesielt verktøy på cystoskopet for å fjerne en liten del av blæren veggen som skal testes. Dette kan føre til en liten følelse av klemming.

Du kan også prøve en liten smerte når instrumentet er fjernet.

Fulgt etter en blærebiopsi

Vanligvis tar det noen dager før resultatene er klare. Deretter vil legen ønske å diskutere testresultatene med deg.

Legen din vil søke tumorceller i biopsi-prøven. Hvis du har en blærekreft, hjelper biopsien å bestemme to ting:

 • Invasiveness, som er dybden som kreft har utviklet seg i blærens vegg
 • grad, som er hvordan tumorceller ligner blæreceller

Lavkvalitets kreft er lettere å behandle enn høyverdig kreft, som oppstår når cellene har nådd det punktet hvor det ikke lenger er normale vanlige celler synes.

Antall tumorceller og størrelsen på deres tilstedeværelse i kroppen din vil bidra til å bestemme kreftfasen. Du kan trenge flere tester for å hjelpe legen din til å bekrefte resultatene av biopsien.

Når legen kjenner graden og kreftinvasivenheten, kan bedre planbehandling.

Husk at ikke alle anomalier i blæren er kreftfremkallende. Hvis biopsien din ikke viser kreft, kan det hjelpe deg med å avgjøre om en «8217; annen komplikasjon forårsaker symptomene dine, for eksempel:

 • A’infeksjon
 • cyste
 • Ulcers
 • Flyings av blærer eller vekst som ligner på ballonger på blæren

Ring legen din hvis du har blod i urinen etter tre dager. Du bør også ringe legen din hvis du har:

 • en brennende følelse når uriner etter den andre dagen
 • feberen
 • frysninger
 • Turbid urin
 • Urin stinkende
 • Store blodpropper i urin
 • Nye smerter i nedre rygg eller # 8217; hofte

Du burde ikke ha sex i to uker etter biopsien. Drikk mange væsker og unngå tunge heiser og anstrengende aktiviteter i 24 timer etter prosedyren.