Biopsi av spyttkjertlene –

Hva en COS’er en biopsi av spyttkjertlene?

Spyttkjertlene ligger under tungen og over det maksillære beinet i nærheten av øret. Deres formål er å utskille spytt i munnen for å starte fordøyelsesprosessen (gjør det lettere å svelge maten), samtidig som de beskytter tennene fra kariene.

De viktigste spyttkjertlene (parotidkjertler) ligger over den viktigste mestringsmuskelen (massetermuskel), under tungen (sublingual kjertel) og på gulvet i munnen (submandibulær kjertel).

En biopsi av spyttkjertler innebærer å fjerne celler eller små stykker stoff fra en eller flere spyttkjertler som skal undersøkes i laboratoriet.

Hva er en biopsi av spyttkjertlene?

Hvis en masse oppdages i spyttkjertelen, kan legen bestemme at biopsi er nødvendig for å avgjøre om du har en sykdom som krever behandling.

Legen kan anbefale biopsien til:

 • Undersøke uregelmessige klumper eller hevelse i spyttkjertlene som kan skyldes en Obstruksjon eller svulst
 • Avgjøre om en svulst er tilstede
 • Avgjøre om en kanal i spyttkjertelen har sittende fast eller hvis det er ondartet svulst og må fjernes
 • Diagnostisere sykdommer som Sjögren syndrom, en kronisk autoimmun sykdom hvor kroppen angriper sunt vev

Forberedelse for biopsien av spyttkjertlene

Det er få eller ingen spesiell forberedelse som kreves før en biopsi av spyttkjertlene.

Legen din kan be deg om å avstå fra å spise eller drikke noe i noen timer før testen. Det kan også bli bedt om å forstyrre stoffene for å fluidifisere blod som aspirin eller warfarin (Coumadin) noen dager før biopsien.

Hvordan biopsien av spyttkjertlene administreres?

Denne testen administreres vanligvis i legenes studie. Det vil ha form av en biopsi med nål. Dette gjør det mulig for legen å fjerne et lite antall celler mens du knapt påvirker kroppen din.

Først steriliserer huden over den valgte spyttkjertelen med denaturert alkohol. En lokalbedøvelse injiseres deretter for å eliminere smerte. Når nettstedet er ufølsomt, settes en subtile nål inn i spyttkjertelen, og et lite stykke stoff fjernes med forsiktighet. Stoffet er plassert på mikroskopiske lysbilder, som deretter sendes til laboratoriet som skal undersøkes.

Hvis legen utfører en test for SJÖGRENs syndrom, vil flere biopsier utføres fra forskjellige spyttkjertler og poeng kan være nødvendig på biopsi-nettstedet.

Forstå resultater

Normale resultater

I dette tilfellet er vevet i spyttkjertelen fast bestemt på å være sunn, og det vil ikke være noen syke stoffer eller unormale vekst.

Unormale resultater

Betingelsene som kan forårsake hevelse i spyttkjertlene, inkluderer:

 • Salivære kjertler infeksjoner
 • Noen former for kreft
 • Salivare kanal steiner
 • sorcoulose

Legen vil kunne bestemme hvilken tilstand som forårsaker hevelsen basert på resultatene av biopsien, så vel som i nærvær av andre symptomer. De kan også anbefale en radiografi eller en TAC, som vil oppdage noen hindring eller vekst av svulsten.

Salivære kjertler kreft: Tumorene i spyttkjertlene er sjeldne. Den vanligste formen er en langsom, ikke-kreft (godartet) kreft som øker størrelsen på kjertelen. Noen svulster kan imidlertid være kreftfremkallende (ondartede). I dette tilfellet er svulsten vanligvis et karsinom.

SJÖGRENs syndrom: Det er en autoimmun sykdom, hvis opprinnelse er ukjent. Induserer kroppen til å angripe sunne vev.

Hva er risikoen for testen?

Biopsier med nål innebærer en minimal blødning og infeksjonsrisiko ved innføringspunktet. Du kan prøve en liten smerte i kort tid etter biopsien. Dette kan lindres med benk-øverste smertestillende stoffer.

Hvis ett av følgende symptomer oppstår, ring legen.

 • Smerter på biopsi-nettstedet som ikke kan styres med narkotika
 • feber
 • Hevelse på biopsi nettstedet
 • Væske drenering fra biopsi-siden
 • blødende at du ikke kan stoppe med et lite trykk

Du må umiddelbart konsultere en lege hvis en av følgende symptomer oppstår.

 • Svimmelhet eller besvimelse
 • pust
 • Vanskelighetsgrad å svelge
 • Ben nummenhet

Post-biopsy oppfølging

Salivære kjertler tumorer

Hvis du har blitt diagnostisert med spyttkjertler, trenger du kirurgi for å fjerne dem. Det kan også være nødvendig radioterapi eller kjemoterapi.

Sjögren syndrom

Hvis du har blitt diagnostisert med Sjögrens syndrom, avhengig av symptomene, vil legen din foreskrive medisiner for å hjelpe deg med å håndtere uorden.