Alzheimers symptomer: lur på dagtid

Del på PinterestEksperter sier at personer i de tidlige stadiene av Alzheimers kan være mer utsatt for lur på dagtid. Getty bilder

  • Forskere har funnet ut at når et protein dannes, blir det sammenfiltret, kan det drepe nerveceller og ødelegge deler av hjernen som er ansvarlig for å holde seg våken.
  • Forskere teoretiserer at dette er grunnen til at overdreven søvnighet på dagtid kan være et symptom på Alzheimers sykdom.
  • Eksperter sier at selv dårlige søvnmønstre kan føre til at disse proteinflokene dannes, og å få nok søvn er en viktig måte å redusere risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom.

Mens en og annen lur kan hjelpe oss å komme oss gjennom dagen, kan overdreven søvnighet på dagtid være et tegn på økt risiko for Alzheimers sykdom.

Dette er ifølge forskningen publisert i dag fra University of California San Francisco (UCSF).

I studien målte forskerne tegn på Alzheimers sykdom i hjerneregioner assosiert med å fremme våkenhet hos 13 personer som døde med Alzheimers sykdom og sammenlignet dem med 7 personer som ikke gjorde det.

Forskerne hentet dataene fra UCSF Neurodegenerative Disease Brain Bank.

Hjernen til personer med Alzheimers sykdom hadde en betydelig opphopning av et protein kalt dugg på alle områder av våkenhetsfremmende undersøkt.

Tau er et protein som normalt finnes i nerveceller som bidrar til å danne strukturer som flytter næringsstoffer i nervecellene.

Tau hjelper vanligvis med å holde disse strukturene, kalt mikrotubuli, stabile og sterke. Men ved Alzheimers sykdom kollapser dette proteinet til masser som kalles floker.

Når dette skjer, kan mikrotubuli ikke lenger frakte næringsstoffer og andre essensielle stoffer inn i nervecellene, noe som fører til celledød.

Tangles of tau anses som et tegn på utviklingen av Alzheimers sykdom.

«I denne spesielle studien var vi nysgjerrige på å vite om et spesifikt nettverk innenfor hjernestammen og subkortikale regioner var påvirket av Alzheimers sykdom. Vi fant ut at nettverket, som [fremmer] våkenhet, er utslettet av Alzheimers sykdom, Joseph Oh, studiens hovedforfatter og en assosiert forsker fra Grinberg Lab Memory and Aging Center ved UCSFs Weill Institute for Neurosciences fortalte Healthline.

«Laboratoriet vårt var interessert i å undersøke de tidlige patologiske endringene i den menneskelige hjernen av Alzheimers sykdom, med fokus på hjernestammen og subkortikale regioner,» la Oh til.

«Disse regionene har historisk sett vært mindre konsentrert innen forskning på Alzheimers sykdom. Imidlertid har vi og mange andre vist at disse regionene er sterkt involvert i sykdommens patogenes, «sa han.

Fantastiske og skremmende resultater

De nye funnene er i tråd med en tidligere studere fra Grinberglaboratoriet som viser at personer som døde med høye nivåer av tau-protein i hjernestammen allerede hadde begynt å oppleve økte søvnforstyrrelser og humørsvingninger som angst og depresjon.

«Jeg synes omfanget av det betydelige nevrontapet i våkenhetsfremmende sentrene var veldig overraskende og på noen måter skremmende,» sa Oh. «Dette er spesielt sant fordi ikke bare én type nevron er påvirket, men et helt nettverk for å fremme våkenhet.».

«Dette gjør det vanskelig for hjernen å kompensere for funksjonstapet,» forklarte han. «Det viser hvor ødeleggende Alzheimers sykdom egentlig er for en persons hjerne på mikroskopisk nivå».

Rong Zhang, PhD, direktør for det cerebrovaskulære laboratoriet ved Institute for Exercise and Environmental Medicine ved Texas Health Presbyterian Hospital og UT Southwestern Medical Center i Dallas, ga noen advarselsord om forskningen.

«Selv om nåværende bevis fra observasjonsstudier tyder på at dårlig søvn kan øke risikoen for Alzheimers sykdom, er dårlig søvn ikke nødvendigvis et tidlig tegn,» sa Dr. Zhang til Healthline.

På den andre siden, Dr. Steven Lin, DO, en styresertifisert nevrolog som spesialiserer seg på nevrologi og søvnmedisin ved Healthcare Associates in Medicine i New York, sa at søvn og Alzheimers sykdom ser ut til å være knyttet sammen.

«Dårlig søvn har også vært assosiert med økt risiko for akkumulering av amyloidproteiner i hjernen, et annet protein assosiert med Alzheimers risiko,» sa Lin til Healthline.

Alzheimers og søvnkvalitet

En annen nylig studere fra psykologer ved University of California Berkeley, konkluderte med at personer mellom 50 og 60 år som rapporterer synkende søvnkvalitet, også har flere proteinfloker i hjernen.

Berkeley-forskere advarer om at det er viktig å få nok søvn i alle aldre for å opprettholde kognitiv helse.

«Utilstrekkelig søvn gjennom hele livet er betydelig prediktiv for utviklingen av Alzheimers sykdom i hjernen», Matthew Walker, PhD, seniorforfatter av studien og søvnforsker og professor i psykologi ved Harvard Medical School i Massachusetts, sa i en erklæring.

«Dessverre er det ikke noe tiår av livet vi har vært i stand til å måle der du kan slippe unna med mindre søvn,» sa Dr. Walker. «Det er ikke noe «tiår med gullhår» der du kan si: «Dette er øyeblikket da jeg har muligheten til å forkorte søvnen min.'»

Hvis dårlig søvn forårsaker tau-proteinfloker, eller hvis flokene fortsatt forårsaker dårlig søvn det er ikke fullt ut forstått, men Lin sa at det er enkle retningslinjer som kan følges for generelt å forbedre måten vi sover på:

  • Gjør soverommet ditt til et miljø som bidrar til å sove.
  • Gå til sengs og våkn opp til samme tid hver dag.
  • Delta i fysisk aktivitet på dagtid, noe som kan øke søvnighet om natten.
  • Få tilstrekkelig eksponering for lys i løpet av dagen.
  • Følg et sunt kosthold.

Søvnmidler er ikke løsningen

I følge tidligere forskning kan det hende at reseptfrie søvnmedisiner og noen allergimedisiner ikke er svaret på søvnproblemer og kan faktisk øke risikoen for Alzheimers sykdom.

TIL 2015 studie konkluderte med at søvnhjelpemidler som Nyquil og noen antiallergiske legemidler inneholder difenhydramin, en klasse medikamenter fremhevet av studieforskerne.

Legemidler som difenhydramin er antikolinergika og blokkerer en viktig nevrotransmitter kalt acetylkolin.

Funnene tyder på at ved høyere doser kan dette øke sannsynligheten betydelig for å utvikle Alzheimers sykdom eller andre former for demens i flere år.

«Vi fant at økt kumulativ bruk av antikolinerge legemidler er assosiert med økt risiko for demens og Alzheimers sykdom av alle årsaker,» skrev studieforfatterne.