Bevis viser at noen sukkerarter er verre enn andre; Fruktose Topp t

Alle sukkerarter er like, eller noen er mer sannsynlig å forårsake fedme og relaterte sykdommer, inkludert type 2 diabetes?

En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2004 foreslo at den økende bruken av maissirup med høy fruktose som søtningsmiddel i bearbeidet mat kan knyttes til økende fedmepriser. Det har startet en lang og kontroversiell vitenskapelig debatt.

En nylig publisert artikkel i Mayo Clinic prosedyrer det vil ikke løse problemet, men det representerer en ny og betydelig utfordring for de som tror at et sukker er et sukker. Den fullstendige litteraturgjennomgangen hevder å vise for første gang at kalorier for kalorier, tilsatt sukker – spesielt fruktose – er mer skadelig for kroppens metabolske systemer enn andre karbohydrater og er mer sannsynlig å føre til type 2 diabetes og fedme.

Førti prosent av alle amerikanske voksne har «en slags insulinresistens,» sa James DiNicolantonio, PharmD, assisterende redaktør ved BMJ Open Heart, som er medforfatter av avisen sammen med Dr. Sean Lucan fra Albert Einstein College of Medicines.

Avisen argumenterer for at de nyeste retningslinjene for hvor mye tilsatt sukker som er trygt å spise er grovt overdrevet. Det antyder at bare 5-10 prosent av vårt totale kaloriinntak bør komme fra tilsatt sukker. Dette resulterer i ca 22 gram sukker – ca halv så mye som en enkelt boks brus.

Relaterte nyheter: Brus knyttet til type 2-diabetesepidemien «

Hvordan fruktose er forskjellig?

Hvorfor fruktose og hvorfor tilsatt sukker? Alle karbohydrater inneholder glukose. Noen matvarer, spesielt frukt, inneholder også fruktose. Fruktose er søtere enn glukose, så det brukes oftere som tilsatt sukker i bearbeidet mat, i form av maissirup med høy fruktose eller rett og slett gammelt sukker.

Forskere kaller vanlig gammelt sukker sukrose, og det er en 50-50 blanding av fruktose og glukose. Maissirup med høy fruktose er maisstivelse – glukose – med tilsatte enzymer for å omdanne noe av glukosen til fruktose. Søtningsmidlet inneholder rundt 55 prosent fruktose.

Den nye studien, som er basert på kliniske studier, grunnleggende vitenskap og dyrestudier, konkluderer med at fruktose er mer helseskadelig enn glukose.

Lucan og DiNicolantonio viser en rekke resultater som viser at fordøyelseskanalen ikke absorberer fruktose så godt som andre sukkerarter. Mer fruktose går deretter til leveren. For mye fruktose i leveren skaper til slutt en kaskade av metabolske problemer som inkluderer fettleversykdom, systemisk betennelse, type 2 diabetes og fedme.

Dette problemet har vært heftig diskutert, da mange hevder at metabolske problemer inkludert diabetes, prediabetes og fedme skyldes inntak av for mange kalorier, menstruasjon eller for mange kalorier fra sukker, uansett type.

Fred Brouns, Ph.D., professor i ernæring ved University of Maastricht i Nederland, har han publisert studier om fruktosemetabolisme. Han mener ikke at bevisene støtter påstanden om at fruktosen i et typisk amerikansk kosthold fortjener å bli identifisert. Den spises aldri alene, til å begynne med.

«Fruktose kan være skadelig, korrekt, men bare i store mengder som ikke konsumeres av flertallet av befolkningen. Det er urealistisk å sette fingeren på sukker alene og absolutt ikke fruktose alene, sa han i en e-post.

Michael Goran, Ph.D., professor i forebyggende medisin og fysiologi ved University of Southern California, som også har publisert artikler om fruktose, ser på fruktose som spesielt skadelig, men innrømmet at sukker er et «kontroversielt felt».

«Hvis du ringte 10 personer, vil fem personer være enige og fem vil si at det bare er kalorier,» sa han.

Resultatene vil nesten helt sikkert føre til en opphetet tilbakevisning fra næringsmiddelindustrien. Maisraffineriindustrien pekte på Healthline Dr. James M. Ribbein, finansiert delvis av ConAgra Foods. Rippe kalte avisen «mer av en diatribe enn en forskningsartikkel».

Et hierarki av sukkerarter

Fruktose er et hett tema, men vitenskapelig og praktisk sett er studiens største funn at alt tilsatt sukker er mer skadelig enn sukker som finnes naturlig i matvarer. Dette inkluderer brunt sukker og til og med honning og lønnesirup som noen helsebevisste kjøpere foretrekker fremfor maissirup.

«Vår anmeldelse er en av de første som fullt ut slår fast at sukker er verre enn andre typer karbohydrater,» sa DiNicolantonio.

Hvordan kan kroppen se forskjell? I tillegg til tilstedeværelsen av fruktose i tilsatt sukker, er det fravær av fiber for å senke fordøyelsen og av fytokjemikalier for å beskytte kroppen mot skaden som høye glukosenivåer kan gjøre, forklarte DiNicolantonio.

«Det er et hierarki: stivelse, sukrose, som er halvt fruktose, og deretter fruktose,» sa Goran.

Her pga. En brus har omtrent det samme sukkeret som tre eller fire appelsiner. Hvis brus, som de fleste, er søtet med maissirup med høy fruktose, er omtrent 10 prosent mer av sukkeret fruktose, som er vanskeligere for kroppen. Og i motsetning til brus inneholder appelsiner fiber, som reduserer hastigheten som sukker fordøyes med, og fytokjemikalier som motvirker betennelse.

Det vil også ta litt lengre tid å spise fire appelsiner, og inntakshastigheten kan bidra til å overvelde kroppens evne til å behandle sukker.

Så hvor blir det igjen juicen? Det er ikke mye bedre enn brus, ifølge Goran.

Les mer: Juice Cleanses er bra for deg? «

«Fruktjuice vil være et eksempel på noe som befolkningen ikke ville betraktet som en sukkerholdig drikk, og den kan også ha en positiv verdi i form av helsemeldinger, men den er faktisk like høy i sukker,» sa han.

Forhandling av ernæringsmerker

I tillegg til å drive forbrukerne bort fra fruktjuice, er kostholdsrådene som tilbys av studien ikke mye annerledes enn det vi har hørt. Sjekk kaloriene dine og spis mindre sukker.

Men hvordan kan forbrukere gjenkjenne forskjellen mellom tilsatt sukker og naturlig sukker på grunnlag av et næringsmerke?

«Det er komplisert,» sa DiNicolantonio. «En måte er å se på ingredienslisten.»

Til syvende og sist, å spise bedre, er alle enige om, betyr å spise mindre bearbeidet mat.

DiNicolantonio sa at takeaway-mat først er å sikre at vi er innenfor anbefalte kalorigrenser, deretter unngå tilsatt sukker og til slutt redusere mengden bearbeidet mat vi spiser.

«Mitt råd til pasientene er å velge noe som ikke inneholder [tilsatt] sukker, og du kan tilsette litt honning eller sirup. Da balanserer du i hvert fall sukker med god smak. Ingen drikker en flaske honning eller en flaske lønnesirup, sa Goran.

Brouns’ bunnlinje er ikke annerledes.

«Forbrukere bør spise mer fersk mat og øke mengden frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn,» sa han.

Goran var enig. «Beskjeden er faktisk å unngå bearbeidet mat,» sa han.

Les videre: bearbeidet mat å unngå «