Molar graviditet: Symptomer, årsaker, behandling, bilder og mer

Graviditet finner sted etter at et egg ble befruktet og kryper i # 8217; livmor. Noen ganger kan disse delikate innledende faser være forvirret. Når dette skjer, kan en graviditet ikke gå som den skal & # 8211; Og dette kan være hjerteskjærende, selv om det er ingen feil.

En molar graviditet oppstår når moderkaken ikke utvikler seg normalt. I stedet er en svulst dannet i # 8217; livmor og betyr at moderkaken blir en masse lommer full av væske, også kalt cyster. Av 1 i hver 1000 Gravid (0.1 prosent) er en molar graviditet.

Denne typen graviditet varer ikke fordi moderkaken generelt ikke kan nærme eller vokse et barn. I sjeldne tilfeller kan det også føre til risiko for mors helse.

En molar graviditet kalles også mol, idetisk mol eller svangerskaps trofoblastisk sykdom. Du kan ha denne komplikasjonen av graviditet, selv om du har hatt en typisk graviditet før. Og de gode nyhetene: Du kan ha en helt normal og vellykket graviditet etter en molar graviditet.

Komplett molar graviditet vs. delvis graviditet

Det er to typer molar graviditet. Begge har det samme resultatet, så man er ikke bedre eller verre enn # 8217;. Begge typer er generelt godartet og # 8211; De forårsaker ikke kreft.

En komplett mole oppstår når C’det er bare placentent stoff som vokser i # 8217; livmor. Ikke c’det er et tegn på et foster.

I en delvis mol, C’er det placentale stoffet og noen føtale vev. Men føtalvevet er ufullstendig og kan aldri vokse i et barn.

Hva forårsaker en molar graviditet?

Du kan ikke sjekke om du har eller ikke en molar graviditet. Det er ikke forårsaket av noe du gjorde. En molar graviditet kan skje med kvinner i alle etniske grupper, alder og bakgrunn.

Noen ganger skjer det på grunn av en forvirring på det genetiske nivået & # 8211; DNA. De fleste kvinner tar hundrevis av tusen egg. Noen av disse kan ikke danne riktig. Vanligvis absorberes de av kroppen og legger ut av bruk.

Men noen ganger skjer det at et ufullkommen egg (tomt) er befruktet av en spermatozon. Ender med fars gener, men ingen av moren. Dette kan føre til en molar graviditet.

På samme måte, en ufullkommen sperma & # 8211; eller mer av en spermatozoon & # 8211; kan gjødsle et godt egg. Dette kan også forårsake en mol.

Del på PinterestEn molar graviditet er også kjent som en idatformet mol. Kirurgisk fjerning er nøkkelbehandlingen for denne tilstanden. Bildekilde: Wikimedia

Risikofaktorer

Det er noen risikofaktorer for en molar graviditet. Disse inkluderer:

  • Alder. Selv om det kan skje med noen, kan du være mer som å ha en molar graviditet hvis du er under 20 år eller mer enn 35 år.
  • Historie. Hvis du hadde en molar graviditet i det siste, er det mer sannsynlig å ha en’andre. (Men igjen kan du også fortsette å ha en vellykket graviditet.)

Hva er symptomene på en molar graviditet?

Alle’Start en molar graviditet kan virke som en typisk graviditet. Men du vil nok ha noen tegn og symptomer som noe er annerledes.

  • Blør. Du kan ha blødning fra lys rød i mørkbrun i første kvartal (opptil 13 uker). Dette er mer sannsynlig hvis du har en komplett molar graviditet. L’blødning kunne ha lignende cyster alle’druer (vev koaguli).
  • Hcg høyt med kvalme og oppkast alvorlig. L’hcg hormon er produsert av moderkaken. Han er ansvarlig for å gi mange gravide kvinner en viss mengde kvalme og oppkast. I en molar graviditet kan det være mer placentalt stoff i normal. De høyeste nivåene av HCG kan føre til alvorlig kvalme og oppkast.
  • Bekken smerte og trykk. Vev i en molar graviditet vokser raskere enn de burde, spesielt i andre kvartal. Magen din kan virke for stor for den første fasen av graviditeten. Rask vekst kan også forårsake trykk og smerte.

Legen kan også finne andre tegn som:

Hvordan en molar graviditet er diagnostisert?

Noen ganger er en molar graviditet diagnostisert når den normale ultralyds graviditet utføres. Andre ganger vil legen foreskrive blodprøver og skanner hvis du har symptomer som kan skyldes en molar graviditet.

A’ultralyd av bassenget av en molar graviditet viser vanligvis en haug med blodkar og stoffer som ligner på A’druer. Legen kan også anbefale andre bilder, for eksempel magnetisk resonans og TC-skanninger, for å bekrefte diagnosen.

Del på PinterestEn molar graviditet, men ikke farlig i seg selv, har potensial til å bli en kreft. Bildekilde: Wikimedia

Høye nivåer av HCG i blodet kan også være et tegn på en molar graviditet. Men noen molar graviditeter kan ikke øke HCG-nivåene, og et høyt nivå av HCG er også forårsaket av andre standarder for graviditet, som for eksempel frakt. Med andre ord diagnostiserer legen ikke en molar graviditet basert på nivåene av HCG.

Hvilke behandlingsmuligheter for en molar graviditet er?

En molar graviditet kan ikke bli en normal og sunn graviditet. Du må ha en behandling for å hindre komplikasjoner. Dette kan være virkelig en veldig vanskelig nyhet om å fordøye etter den første gleden av det positive graviditetsresultatet.

Med riktig behandling kan du fortsette å ha en vellykket graviditet og et sunt barn.

Behandling kan føre til ett eller flere av følgende:

Dilatasjon og skraping (D&C)

EN&C, legen vil fjerne molar graviditet utvides åpningen til fanget ditt (livmorhals) og ved hjelp av en medisinsk støvsuger for å fjerne det skadelige vevet.

Du vil sovne, eller du vil føle nummen før du utfører denne prosedyren. Selv om noen ganger en d&C utføres som en poliklinisk prosedyre på et medisinsk kontor for andre forhold, for en molar graviditet er det generelt utført på sykehuset som sykehusoperasjon.

Kjemoterapeutiske stoffer

Hvis din molar graviditet er en del av en høyere risikokategori, på grunn av potensiell kreft eller fordi du har hatt problemer med å motta tilstrekkelig omsorg av en eller annen grunn, kan du få en kjemoterapibehandling etter din d&C. Dette er mer sannsynlig hvis HCG-nivåene ikke reduserer over tid.

Hysterektomi

En’hysterektomi er en operasjon som fjerner hele livmoren. Hvis du ikke vil bli gravid igjen, kan du velge dette alternativet.

Du vil sovne med denne prosedyren. A’hysterektomi er ikke en vanlig behandling for en molar graviditet.

Rhogam

Hvis du har rh-negativ blod, vil du motta et stoff som heter Rhogam som en del av behandlingen. Dette forhindrer noen komplikasjoner knyttet til utviklingen av antistoffer. Pass på at du lar legen din vite om du har en blodtype A, O, B eller AB.

Etter omsorg

Etter at den molære graviditeten er fjernet, trenger du ytterligere blodprøver og overvåking. Det er veldig viktig å sørge for at ingen molarvev har vært i livmoren din.

I sjeldne tilfeller kan molarvev vokse tilbake og forårsake noen typer kreft. Legen din vil sjekke hCG-nivåene dine og gi deg skanninger på opptil ett år etter behandling.

Etterfølgende behandling

Igjen, svulster fra en molar graviditet er sjeldne. De fleste er også veldig behandlelige og har en overlevelsesrate opp til 90 prosent. Det kan være nødvendig kjemoterapi og strålebehandling for noen typer kreft.

Utsikter for en molar graviditet

Hvis du tror du er gravid, kontakt legen din nå. Som for mange ting, er den beste måten å hindre komplikasjoner på en molar graviditet å bli diagnostisert og kurere så snart som mulig.

Etter behandling, kontakt legen din for alle oppfølgingsavtaler.

Det er bedre å vente på å bli gravid igjen på opptil ett år etter behandling. Dette skyldes at graviditet kan maskere sjeldne komplikasjoner, men mulig etter en molar graviditet. Men snakk med legen din: Din situasjon er unik, akkurat som deg.

Når du er helt greit, vil du nok være sikker på at du skal bli gravid igjen og ha en baby.

Vet også at tumorer og komplikasjoner av molar graviditeter er svært sjeldne. Faktisk, filen University of Pennsylvania Medical School Anbefaler at tidligere molar graviditeter eller andre risikofaktorer for utviklingen av korrelerte kreftvulster bør ikke tas i betraktning i familieplanlegging.

L & # 8217;

De molære graviditetene er ikke vanlige, men de kan skje med kvinner i alle aldre og bakgrunner. En molar graviditet kan være en «8217; lang og følelsesmessig dreneringserfaring.

Behandlings- og ventetiden kan også ha innvirkning på din følelsesmessige, mentale og fysiske helse. Det er viktig å ta seg tid til å sorg for noen form for graviditetsavbrudd på en sunn måte.

Spør legen din informasjon om støttegrupper. Kontakt andre kvinner som har gjennomgått en molar graviditet. Terapi og rådgivning kan hjelpe deg med å forvente en graviditet og et sunt barn i en fremtid ikke for langt unna.