Lisfranc Frakt: Årsaker, Symptomer og Behandlinger

COS’er en brudd på Lisfranc?

En brudd på Lisfranc oppstår når det er revet ledbånd eller ødelagte bein i # 8217; medialområdet på en eller begge føtter. Mesopiede er fotområdet som utgjør buen, hvor forkjølingene forbinder; Avampet (føttens føtter) og retropoden (bein inkludert ankel og # 8217; hælbenet).

Mesopied inneholder Lisfranc artikulasjon og Lisfrancs ligament, som begge kan bli såret i en lisfrancskade. Disse bruddene er blant lesjonene til den vanligste foten. De varierer fra mild til alvorlig, avhengig av hvordan skaden oppstod.

Del på Pinterest

Hva er symptomene på en brudd på Lisfranc?

Symptomene på en brudd på Lisfranc er avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen. Vanlige symptomer inkluderer ømhet og hevelse i utsetningen og på toppen av foten. Du kan også ha smerte som blir verre når du går eller står.

Ecchymosis kan også forekomme på den øvre og nedre delen av foten. Dannelsen av blåmerker på bunnen av foten er den sterkeste indikasjonen på at du har en brudd på Lisfranc og ikke en forvrengning.

Hva er de vanligste årsakene til en brudd på Lisfranc?

En rekke lesjoner kan forårsake en brudd på Lisfranc. Denne skaden oppstår mer ofte når du returnerer foten din i løpet av høsten. Men hvis foten din er knust eller skadet mens den er bøyet, kan du også oppleve denne frakturen. Dette oversetter generelt til en liten skade.

Imidlertid kan direkte traumer forårsake en enda mer alvorlig form for brudd. For eksempel er fallet fra en god høyde kjent for å skape lisfrancfrakturer som krever utvidet behandling.

Hvordan en brudd på Lisfranc er diagnostisert?

Lisfrancfrakturer utveksles vanligvis for enkle forvrengninger på grunn av deres posisjon, og fordi de vanligvis forekommer fra en torsjonsfall.

For å bestemme typen lesjon du har ved foten, vil legen utføre en fysisk undersøkelse.

Under evalueringen av den sårede foten for blåmerker, ømhet og smerte, vil legen søke blåmerker i den nedre delen av foten, en nøkkelindikator på en brudd på Lisfranc.

Legen din kan også kjøre en serie tester for å bestemme lesjonen. & # 8220 test; piano nøkkel & # 8221; Det utføres ved å flytte hver av fingrene en om gangen for å se om dette forårsaker smerte. Alternativt kan legen få deg til å lage en heis av hælen til en enkelt lem (dvs. du vil være på tiptoe). Smerten som følge av at en eller begge disse testene er en indikasjon på en brudd på Lisfranc.

Du kan også kjøre en serie avbildningstester, alt fra røntgenstråler til MR og TC-skanninger. Disse skadene på legen din A’mer detaljert bilde av akkurat som bein eller ledbånd er skadet.

Hvordan en brudd på Lisfranc blir behandlet?

Behandling for brudd på Lisfranc vil også avhenge av alvorlighetsgraden av lesjonen.

En liten brudd på Lisfranc kan ofte behandles på samme måte som en enkel forvrengning: med is, hvile og øke den sårede foten. Legen din kan råde deg til å bruke krykker for å lindre smerte som kan oppstå ved å gå eller stå.

Mer alvorlige skader kan kreve at du bærer en kast i opptil seks uker. Legen vil fortsette å kontrollere deg, og utfører røntgenstråler for å overvåke forbedringen av lesjonen og for å se om kirurgi er nødvendig. Kirurgi er måten de mest alvorlige lesjonene i Lisfranc blir behandlet på.

Det er mulig å gjennomgå en kirurgisk prosedyre som kalles intern fiksering, hvor fotens ben er reposisjonert og holdes på plass med skruer eller plater for å helbrede.

Alternativt kan du sende til en smeltningsbehandling. Denne operasjonen er mindre vanlig enn intern fiksering. I denne prosedyren fjernes brusken rundt leddene før du legger til skruene. L’Målet med denne prosedyren er å fusjonere sammen de mesopierte beinene for å skape et enkelt bein. Hvis du trenger kirurgi, vil du mest sannsynlig kunne støtte vekten på den sårede foten i en periode fra seks til åtte uker etter at du har hatt en kritt.

Legen din kan råde deg til å fjerne tappene og platene om XNUMX-XNUMX måneder etter intervensjonen.

Hva er utsiktene for en brudd på Lisfranc?

En brudd på Lisfranc kan ofte behandles med hvile, flaring eller kirurgi. Men folk som har lidd denne skaden, er imidlertid mer sannsynlig å utvikle leddgikt eller kronisk smerte i # 8217; artikulasjon eller ligament av Lisfranc. Dette kan føre til en reduksjon i ferdighetsnivåer eller behovet for en fusjonskirurgi i fremtiden.

Snakk med legen din dersom du fortsatt føler smerte i # 8217; metatarsus-området etter termineringenden. De kan hjelpe deg med å avgjøre om ytterligere behandling er nødvendig.