Idiopatisk pulmonal fibrose: ekspertbrev

En diagnose av idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) kan være overveldende. Selv om alle opplevde L’IPF annerledes, er mitt håp at dette brevet hjelper deg med å bedre forstå IPF og du forbereder deg på neste samtale med legen din.

Selv om det ikke er strøm kur for IPF, er symptomene herdbare. Her er noen forslag til å forbedre livskvaliteten etter en diagnose av IPF.

Ikke røyk og unngå allergener

Det første trinnet for styring av IPF er å slutte å røyke. Unngå å puste røyk eller pulver når det er mulig, siden de kan irritere lungene. Dette inkluderer å bo hos andre som røyker. Også matlaging på et rutenett (gass, tre eller kull) kan utløse en hosteform.

Ta også hensyn til eventuelle miljøallergier. Hvis du er allergisk mot naboens hjemmekatt, kan du prøve å invitere det til ditt hjem i stedet for å besøke ham. Tenk på ditt miljø og hvordan du reduserer pusten av forurensning, støv, allergener eller røyk.

Forhindre infeksjoner

Praksis l’forebyggende helsevesen. Infeksjoner som L’influensa og lungebetennelse kan være mer alvorlig hvis du lider av IPF. Sørg for at du gjør influensa vaksinen hvert år og motta vaksinen mot lungebetennelse en gang. Snakk med din egen vaksine lege som kunne dra nytte av deg.

Du bør også prøve å unngå mengden i influensasongen. Ta forholdsregler, som å ha på seg en maske eller fortelle andre: «Jeg ville omfavne deg eller jeg ville sette hånden din, men med viruset til’påvirket rundt, bør jeg ikke kjøre risiko!& # 8221; Det kan virke dumt, men folk vil forstå.

Hvis du blir syk, ta vare nå. Enhver sykdom som påvirker lungene, kan gjøre symptomene verre av # 8217; IPF. Om nødvendig vil legen din foreskrive steroider for å redusere betennelse eller antibiotika for å behandle en & # 8217;.

Spise og drikke

Noen ganger kan enkel mat eller vann svelging forårsake hoste. Hvis du skjønner å hoste under et måltid, bremser det seg og spiser små biter. Det kan også trenge å gjøre sakte og overfladiske puste mellom en bit og # 8217; andre for å roe de allerede irriterte lungene. Drikk en liten slurk av vannet mellom en bit og’andre. Vær oppmerksom på å spise generelt og finn det som fungerer for deg.

Syre refluks fra magen kan forverre symptomene på # 8217; IPF. Hvis små mengder syre dateres tilbake i spiserøret, kan de komme inn på lungene og forårsake betennelse. Legen din kan behandle gastroøsofageal refluks med antacida eller syre blokkere for å forhindre dette.

Sitter i minst 30 minutter etter måltider kan også bidra til å forhindre sur refluks. Også, vurder å unngå varme og krydret mat.

Søvn: Ta en lur eller ikke sove?

L’IPF og noen av sine behandlinger kan få deg til å føle deg trøtt. Hvis en lur får deg til å føle deg bedre, gjør det. Men hvis det forstyrrer din normale søvnsyklus, kan det ikke være den beste planen. Hvis du føler deg drift når du ikke vil, stå opp og gjør noe for å få deg til å flytte litt og # 8216; hvordan å ta en kort spasertur eller til og med vaske noen retter. Vanligvis vil følelsen passere.

L’nattapné, spesielt den obstruktive søvnapné, kan også øke pusteproblemer knyttet til IPF. Kapasiteten til lungene for å komme inn i oksygen i kroppen er allerede kompromittert. Dette forverres bare hvis du har problemer med å puste når du prøver å sove.

Snakk med legen din Dell’natt apné hvis du lider av overdreven dagtid døsighet, russere høyt eller kjente korte perioder når du slutter å puste under søvn. For å identifisere noen av disse symptomene må du kanskje spørre en søvnpartner for å fortelle deg om du merker dem.

De små tingene

De enkleste tingene kan ofte utløse en hostepinne. Vinden blåser sterk kan være nok til å starte deg. Hvis du finner ut at dette gjelder for deg, prøv å pakke inn et skjerf rundt munnen og nesen under kaldt og blåsig vær.

Selv plutselige bevegelser, som rullende i sengen, kan utløse en serie med hosteblås. Ta deg tid og flytt sakte for å minimere L’åndedrettsirritasjon Irritasjon.

Vi vet alle at latter er en god medisin, men kan kaste deg i en lang spell av hoste. Utøves å smile vidt i stedet for å ta et godt pust og le høyt.

Tenk på lungerehabilitering

Personer med IPF lider ofte av mangel på pust, tretthet og muskelmasse. Disse tingene har en tendens til å fjerne glede, eller livskvalitet.

Pulmonal rehabilitering kan hjelpe deg med å lære styringen av symptomer og øvelser for å lette pusten. Et team av leger vil utvikle en plan for deg. Disse programmene har vist seg å forbedre kvaliteten på det generelle livet til folk som bor sammen med IPF. Hvis legen din ikke snakket, spør henne.

Outlook

Selv om en diagnose av IPF kan være skremmende, er det viktig å opprettholde en positiv holdning og en proaktiv tilnærming for å kontrollere symptomene.

Vær oppmerksom på symptomene dine, sikkerhetsvirkningen av narkotika og livskvaliteten. Husk at dette er din kropp og ditt liv, og du er en aktiv deltaker i beslutningsprosessen. En åpen og ærlig kommunikasjon med ditt medisinske team vil hjelpe deg med å finne den beste planen for deg.

Dr. Deborah Weatherspoon er A’avansert praksis sykepleier. Han ble uteksaminert med en forskning doktorgrad på Tennessee University i Knoxville. Han er for tiden en universitetspleieopplærer og er en forfatter av mange publikasjoner. Han presenterte også medisinske og lederskapsspørsmål på nasjonalt og internasjonalt nivå. Han liker å gå, lese, reise på nye steder og tilbringe tid med familien sin.