Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF): Forventet levetid og perspektiver

Hva å forvente

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) er en kronisk lungesykdom som involverer akkumulering av scathing stoff i dybden i lungene, mellom lommene D & # 8217;. Dette skadede lunge stoffet blir stivt og ofte gjør den effektive driften av lungene vanskelig. Følgende pusteproblemer fører til lavere nivåer av oksygen i blodet.

Generelt, L’forventet levetid med IPF handler om tre år. Foran en ny diagnose, er det naturlig å ha mange spørsmål. Du vil sannsynligvis lure på hva du kan forvente når det gjelder perspektiver og forventet levealder.

L’aktivitet forårsaker mangel på pust

Med IPF virker lungene dine ikke som de burde, og kroppen din reagerer på mangel på oksygen i blodet som gjør at du puster mer. Dette medfører kortpustethet, spesielt i perioder med største aktiviteter. Over tid vil du sannsynligvis begynne å føle den samme mangelen på pust selv i hvileperioder.

Hoste er et vanlig symptom

En tørr og skarp hoste er en av de hyppigste symptomene blant de med IPF, som slår nesten 80 prosent enkeltpersoner. De kan forekomme & # 8220; hoste angrep & # 8221; hvor du ikke kan kontrollere hoste i flere minutter. Dette kan være veldig slitsomt og kan få deg til å føle deg som om du ikke kunne puste i det hele tatt. Du kan være mer tilbøyelig til å hoste angrep når:

  • du trener eller utfører noen form for aktivitet som gir deg kort pust
  • Du føler deg følelsesmessig, le, gråte eller snakke
  • Du er i miljøer med høyere temperatur eller fuktighet
  • Du er veldig nær eller kommer i kontakt med forurensende stoffer eller andre utløsende faktorer som støv, røyk eller sterke lukt

Mangel på oksygen kan forårsake tretthet

Lavt blod oksygen nivåer kan dekke, forlater deg utmattet og generelt syk. Denne følelsen av tretthet kan forverres hvis du unngår den fysiske aktiviteten fordi du ikke vil føle deg kort.

Vanskeligheten i å spise kan føre til vekttap

Det kan være vanskelig å spise godt med IPF. Tygge og svelging av mat kan gjøre pusten vanskeligere og spise komplette måltider kan få magen til å føle seg irriterende full og øke arbeidsbelastningen av lungene. Vekttap kan også forekomme fordi kroppen din bruker mange kalorier som arbeider med å puste.

Av denne grunn er det viktig å spise mat rik på næringsstoffer i stedet for junk food. Du kan også finne nyttig å spise små mengder mat oftere i stedet for tre rikelig måltider hver dag.

Lavere oksygenivåer kan forårsake lungehypertensjon

L’Pulmonal hypertensjon er hypertensjonen i lungene. Dette kan skje på grunn av det reduserte nivået av oksygen i blodet. Denne typen høyt blodtrykk gjør høyre side av hjertet mer enn normalt, så det kan føre til hjertesvikt på høyre side og forstørrelse dersom oksygenivåene ikke forbedrer.

Risikoen for noen komplikasjoner øker med VEP

Med l’fremskritt av sykdommen, vil du øke risikoen for potensielt dødelige komplikasjoner, inkludert:

  • hjerteinfarkt og slag
  • Pulmonal emboli (blodpropper i lungene)
  • Respiratorisk insuffisiens
  • hjertefeil
  • alvorlige lunginfeksjoner
  • lungekreft

L’Forventet levetid for den varierte IPF

L’Forventet levetid kan variere i personer med IPF. Det er sannsynlig at din forventede levetid påvirkes av din alder, fra sykdomsprogresjonen og fra # 8217; symptomintensiteten. Du kan kanskje øke estimatet på tre år og forbedre kvaliteten på livet ditt, snakke med legen din om måter å håndtere dine symptomer og progresjon på sykdommen.

Det er ingen kur mot IPF, men søket gjennom National Heart, Lung and Blood Institute jobber for å øke bevisstheten om sykdommen, øke midler til forskning og gjennomføre kliniske studier på jakt etter en livreddende kur.

Det har vist seg at de siste anti-arrdyrene, som pyrphenidon (ESBRIT) og nintedanib (OFEV), senker sykdomsprogresjonen hos mange mennesker. Imidlertid har disse stoffene ikke forbedret forventet levetid. Reseachers Fortsett å se etter kombinasjoner av narkotika som kan forbedre resultatene ytterligere.

Outlook for IPF

Siden IPF er en kronisk og progressiv sykdom, vil du få det til resten av livet ditt. Likevel kan prospekter for personer med IPF variere sterkt. Mens noen kan bli syk veldig raskt, kan andre utvikle seg langsommere over flere år.

Generelt er det viktig å få støtte fra en rekke tjenester, inkludert palliativ omsorg og sosialt arbeid. Pulmonal rehabilitering kan forbedre livskvaliteten som hjelper deg med å håndtere puste, kosthold og # 8217;.