Hvordan velge den beste behandlingen for multippel sklerose for din livsstil

Beskrivelse

Det finnes ulike behandlinger for multippel sklerose (SM) designet for å endre måten sykdommen utvikler seg for å håndtere effekter og hjelpe med symptomene.

Modifiserende terapier sykdommen (DMT) for Ms Gå tilbake til tre kategorier: Auto-tilkoblet, Infusjon og Oral. Noen av disse stoffene kan tas hjemme, mens andre må administreres i det kliniske feltet. Hver type stoff har visse fordeler og potensielle bivirkninger.

Med så mange alternativer, kan det være vanskelig å bestemme hvilken behandling som prøver først.

Legen din kan hjelpe deg med å evaluere fordeler og ulemper med hvert valg og måten de påvirker din livsstil på. Her er mer informasjon om noen form for stoff for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning.

Auto-fylte stoffer

Disse stoffene administreres ved injeksjon, som du kan gjøre alene. Du vil motta en trening fra en helsepersonell, og du vil lære den riktige måten å injisere deg trygt.

Selvfylte stoffer inkluderer:

 • Glatiramer acetat (Copaxone, Glatopa)
 • Interferon beta-1a (Avonex, Rebif)
 • Interferon beta-1b (betaseron, extavia)
 • Peginterferon beta-1a (pleGridy)

Du kan injisere disse subkutane medisiner (under huden) eller intramuskulær (direkte i muskelen). Dette kan føre til en nål eller injeksjonspenne.

Frekvensen av injeksjoner varierer fra daglig til en gang i måneden.

Bivirkningene av de fleste injiserbare stoffer er ubehagelige, men vanligvis kortsiktige og håndterbare. Smerter, hevelse eller hudreaksjoner kan forekomme i injeksjonsstedet. Mange av disse stoffene kan forårsake influensalignende symptomer samt hepatiske testanomalier.

Zinbryta er et annet stoff som ble brukt. Imidlertid har den frivillig fjernet fra markedet på grunn av sikkerhetsproblemer, inkludert rapporter om alvorlig leverskade E anafylaksi.

Hvis du føler deg komfortabel i # 8217; selvinjeksjon og du foretrekker ikke å ta muntlige stoffer hver dag, kan injiserbare behandlinger være et godt valg for deg. Glatopa krever daglige injeksjoner, men andre, som PleGridy, utføres sjeldnere.

Infusjonsmedikamenter

Disse stoffene administreres intravenøst ​​i et klinisk miljø. Du kan ikke ta dem alene hjemme, så du må kunne komme til avtalene.

Infusjonsmedikamenter inkluderer:

 • Alemtuzumab (Lemtrada)
 • Mitoxantrone (Novantrone)
 • Natalizumab (Tysabri)
 • Ocrelizumab (OCREVUS)

Tidsplaner for infusjonsmedisiner varierer:

 • Lemtrada administreres i to kurs, som starter med fem dager med infusjoner etterfulgt av et andre sett et år senere i tre dager.
 • Novantrone administreres hver tredje måned, i maksimalt to eller tre år.
 • Tysabri administreres en gang hver fjerde uke.

Vanlige bivirkninger inkluderer kvalme, hodepine og magesykdommer. I sjeldne tilfeller kan disse legemidlene forårsake alvorlige bivirkninger som infeksjoner og hjertesskader. Legen din vil hjelpe deg med å evaluere risikoen for rekruttering av disse legemidlene i forhold til potensielle fordeler.

Hvis du vil ha hjelp fra en lege mens du administrerer medisinene dine, og du ikke vil ta piller hver dag, kan infusjonsmedikamenter være et godt valg for deg.

Orale medisiner

Du kan kanskje ta medisinen din for m i form av en pille, hvis det er det du foretrekker. Orale narkotika er lette å ansette og er et godt alternativ hvis du ikke liker nåler.

Oral medisiner inkluderer:

 • Cladribrine (Mavenclad)
 • Dimethylfumarie (TecFidero)
 • DIROXIMEL FUMARATE (VUMERITY)
 • Fingolimod (Glenya)
 • Siponimod (mayzent)
 • Teriflunomide (Aubagio)

Bivirkningene av orale legemidler kan inkludere hodepine og unormale levereksaminer.

Aubagio, Glenya og mayzent tas en gang om dagen. Tecfidera bør tas to ganger om dagen. I din første uke på VumeRity, vil du ta en pille to ganger om dagen. Deretter tar du to piller to ganger om dagen.

Mavenzlad er en kortsiktig oral terapi. Over 2 år, vil du ikke ha mer enn 20 dagers behandling. På behandlingsdager vil dosen være sammensatt av en eller to piller.

Anta at stoffet som foreskrevet er viktig å være effektivt. Så du må følge et organisert program hvis du tar daglige orale doser. L’Påminnelsesinnstilling for deg selv kan hjelpe deg med å respektere et program og ta hver dose i tide.

L & # 8217;

De modifiserende terapiene sykdommen er tilgjengelige i forskjellige former, inkludert selvfylte, infusjoner og muntlige behandlinger. Hver av disse skjemaene har side og gunstige effekter. Legen din kan hjelpe deg med å velge en medisinering for deg basert på dine symptomer, preferanser og livsstil.