Hvordan føle et slag?

Forstå slaget

L’Stroke er den femte dødsårsaken blant voksne i USA, ifølge National Stroke Association. Det er også hovedårsaken til funksjonshemming. Men siden mange mennesker ikke kjenner symptomene på et slag, kan de ignorere dem og forsinke søket etter behandling.

Hjertet av en gjennomsnittlig voksen slår 100.000 ganger om dagen. Ved hvert slag, pumper hjertet ditt fullt av oksygen og vitale næringsstoffer for cellene dine. Blod beveger seg gjennom et nettverk av fartøy som gir oksygen og næringsstoffer til hver kroppscelle.

Noen ganger oppstår en blokk eller en pause i et blodkar. Dette kan forstyrre blodtilførselen til A’område av kroppen din. Når dette skjer med fartøyene som gir blod til hjertemuskelen, snakker vi om et hjerteinfarkt. Når dette skjer med hjernefartøyene, snakker vi om & # 8220; Cerebral Attack & # 8221; eller slag.

Hvordan gjenkjenne hvis du har et slag

Hvis du tror du har et slag, er det klassiske symptomer du bør se etter. Disse forekommer alle’plutselig og inkluderer:

  • Vanskeligheter med å snakke eller forstå
  • Vanskelighetsgrad å gå eller holde balansen
  • Senking eller nummen på den ene siden av ansiktet
  • Svakhet eller nummenhet på den ene siden av kroppen
  • Vanskelighetsgrad å se gjennom en eller begge øynene
  • vond hodepine

Det er viktig å merke seg at symptomene på’slag er ikke forbundet med smerte. Dette kan indusere deg for å ignorere symptomene dine. Du kan ikke innse at du lever en «8217; farlig medisinsk nødsituasjon for livet.

En funksjon av alle symptomene på # 8217; Stroke starter alle’plutselig og er seriøse. Hvis du merker en plutselig eller uttalt start på et strekksymptom, bør du umiddelbart ringe 911 eller lokale beredskapstjenester.

Hvordan gjenkjenne om noen andre har et slag

National Stroke Association anbefaler en enkel strategi for å hjelpe deg med å evaluere hvis noen opplever et slag. Hvis du tror at noen i din tilstedeværelse har et slag, husk å handle raskt.

Be personen å smile. Den ene siden av ansiktet er senket? AARMS spør personen om å heve begge armene. En arm beveger seg ned? Sspeecha spør personen om å gjenta en enkel setning. Deres språk er forvirret eller rart? Time Hvis du ser på en av disse symptomene, er det på tide å umiddelbart ringe lokale beredskapstjenester.

Hva skjer med kroppen under et slag?

Det er to hovedtyper av slag: hemorragisk slag og iskemisk slag. C’Det er også en delmengde av slag kjent som et forbigående iskemisk angrep (TIA), eller & # 8220; minfører & # 8221;.

Hemorragisk slag

L’hemorragisk stroke oppstår når du bryter et svakt blodkar i hjernen. Det er den minst vanlige form for slag og regnes som den mest dødelige. Ifølge National Stroke Association, L’hemorragisk slag representerer ca 15% av tilfellene, men ca 40% av alle dødsfall for hjerneslag.

Hvor mye tid som går før mottak av behandling er grunnleggende. Legene dine må stoppe blødning i hjernen, kramper eller hevelse i hjernen. Hvis legene dine ikke klarer å stoppe det ødelagte blodkaret, kan kirurgi må reparere fartøyet.

Iskemisk hjerneslag

L’Iskemisk slag oppstår når en blodpropp blokkerer et blodkar i hjernen. Dette er den vanligste typen slag, som representerer 8217; 87% av alle tilfeller.

I de fleste tilfeller kan legen gi deg kraftige stoffer for å oppløse blodproppen. Dette kan gjenopprette blodstrømmen til hjernen. Men denne typen behandling er følsom for tid. Du må motta narkotika innen fire og en halv time fra de samme symptomene, i henhold til de nye retningslinjene i # 8217; American Heart Association (AHA) og # 8217; American Stroke Association (ASA). Imidlertid kan mekanisk fjerning av blodproppen utføres opptil 24 timer etter utseendet på symptomene på slag.

Et iskemisk slag er også kjent som Cerebral Ischemia.

Transitional Ischemic Attack

L’Transient Ischemic Attack (Tia) er identisk med det iskemiske slaget. Dette skyldes også en blodpropp. Selv Tia har lignende symptomer. Hovedforskjellen mellom de to er at TIA er selvbegrensende. Kluten oppløses alene og alle symptomene løser innen 24 timer.

Selv om Tia ikke er et slag, bør tilstanden behandles like alvorlig. L’Tia erfaring er en advarsel om at du kan være i høy risiko for hjerneslag. For å håndtere denne risikoen, bør den behandles umiddelbart. En i tre som lider av Tia ende opp med å ha et iskemisk slag innen ett år av Tia. Ofte, L’Stroke forekommer innen få dager eller uker etter Tia.

Når du skal se legen din

Det er viktig at du ser etter nødhjelp så snart som mulig, uavhengig av typen slag. Ifølge L’American Stroke Association, for hvert minutt hvor hjernen er fratatt blod, dør ca 2 millioner hjerneceller på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer. Når hjerneceller dør, selv kroppen fungerer som kontrolleres av disse cellene er tapt. Dette inkluderer funksjoner som å gå eller snakke.

Hva du kan forvente etter et slag

Facing konsekvensene av et hjerneslag kan være fysisk og følelsesmessig belastende. Avhengig av alvorlighetsgraden av’slag, kan du miste noen av dine mentale og fysiske ferdigheter. Noen av dine ferdigheter kunne komme tilbake til tid, mens andre ikke gjør det.

Leger og din assistanse team vil fokusere på å stabilisere forholdene umiddelbart etter et slag. De vil også håndtere eventuelle underliggende forhold som kan ha forårsaket slaget. Ellers kan fare for å gjenta slaget øke.

Legene vil også hjelpe deg å gjenopprette kreftene. Og de vil hjelpe deg med de grunnleggende funksjoner som å puste og svelge.

Dine leger vil sende deg hjemme eller i en stasjonær rehabiliteringsstruktur når forholdene dine har stabilisert seg. Når du går inn i rehabiliteringsfasen, vil målet om din omsorg flytte til utvinningen av tapt funksjoner og på å bli den mest uavhengige mulige fra dine forhold. Mer informasjon om gjenoppretting fra # 8217; Stroke.

Outlook

Å leve slaget kan være en skummel opplevelse. Men din evne til å gjenkjenne symptomene og søke nødhjelp for deg selv eller andre, kan forbedre resultatet betydelig. Ditt langsiktige perspektiv vil avhenge av typen og alvorlighetsgraden av # 8217; slag du har hatt.