Hvordan ta vare på huden din under kjemoterapi

Beskrivelse

Kjemoterapi er en vanlig behandling for kreft. Det har mange potensielle fordeler når det gjelder effektivt å behandle kreft, men har også en tendens til å forårsake bivirkninger.

Blant andre mulige bivirkninger kan kjemo forårsake endringer i konsistens, farge eller hudhelse.

Det er mulig å ta tiltak for å håndtere bivirkningene av kjemo-koblet til huden, inkludert passasjer som minimerer ubehag.

Fortsett å lese for å lære mer om hvordan kjemo kan påvirke huden din og strategiene du kan bruke til å føle og se bedre under behandlingen.

Hvordan du kan beskytte og berolige huden din under kjemoterapi?

Kjemoterapi kan påvirke huden din på forskjellige måter.

For eksempel, under kjemoterapi, kan huden bli tørket, grov, pruriginøs og rødt. Det er også mulig at du kan oppleve desquamation, sprekker, sår eller kutane utbrudd. Chemo kan gjøre huden mer følsom for sollys, og øker risikoen for solbrenthet.

For å beskytte og lindre bivirkningene knyttet til huden fra kjemoterapi:

 • Spør legen din eller sykepleier hvis det er noen typer hudprodukter du bør bruke. Generelt er det bedre å velge delikate produkter uten parfyme, for eksempel såper for tørket hud av merkevarer som Aveeno, grunnlag, hvor eller neutrogenic.
 • Unngå parfymer, kolonivann, aftershave og andre alkoholbaserte produkter. Legen din eller sykepleieren kan også råde deg til å unngå noen typer antiperspiranter eller deodoranter.
 • Ta korte dusjer eller bad i fersk eller varmt vann, i stedet for varmt. Når du er ferdig, tamp forsiktig huden med en myk og ren klut.
 • Etter å ha fullført en dusj eller et bad, gjelder det en fuktighetsgivende lotion, en mineralolje eller en luktfri barns olje på huden mens den fortsatt er våt.
 • Hvis huden din er irritert eller irritert, bør du vurdere det å være sjeldnere eller i det hele tatt. Hvis du spionerer, bruk en elektrisk barberhøvel, som vanligvis er en «8217; mer delikat alternativ.
 • Ha på seg brede klær fordi det er mindre sannsynlig at det gnider mot huden og forårsaker irritasjon. Vask klærne med et delikat vaskemiddel, uten fargestoffer og parfyme, som tidevann fri og mild eller alt gratis klart.
 • Beskytt huden din mot sollys som bærer solkremer og leppebalsam med SPF 30 eller høyere, en bred brimmed lue og langermet klær. Prøv å begrense tiden du bruker alle «8217; åpne i løpet av timene til solen og unngår solarium.
 • Med mindre legen eller # 8217; sykepleier har ikke rådet henne til å begrense væskene, drikke fra 2 til 3 liter vann eller andre væsker hver dag.

I noen tilfeller, lege eller # 8217; sykepleier kan foreskrive medisiner for å behandle hudsymptomer. For eksempel kan de foreskrive medisinske kremer eller salver, orale kortikosteroider eller antibiotika eller andre behandlinger.

Hvis du utvikler åpne sår på huden, rengjør dem forsiktig med vann og nøytral såpe. Dekke dem med en ren bandasje. Sjekk dem regelmessig for tegn på infeksjon, for eksempel rødhet, hevelse, drenering eller pus.

Hvis du mistenker at du har utviklet en infeksjon eller en allergisk reaksjon, kontakt legen din eller sykepleieren nå. I noen tilfeller kan infeksjoner og allergiske reaksjoner være alvorlige og farlige for livet.

Hvordan kan du se og føle deg selv?

Bivirkningene av kjemoen knyttet til huden har en tendens til å være midlertidig. Imidlertid kan de være angstkilde. Hvis du ikke virker, eller du ikke føler deg selv, kan behandling generelt være mer stressende.

I noen tilfeller, bruk trikset kan hjelpe deg å føle deg tryggere eller rolig med ditt utseende under kjemo. For eksempel kan det hjelpe:

 • Påfør en silikonbasert makeup primer på ansiktet for å standardisere tekstur eller tone i huden.
 • Tampona en kremaktig korrektor på røde eller mørke ansiktsområder. Det kan også være nyttig å bruke en krem ​​for fargekorreksjon, støv til mineral sminke eller et fundament.
 • Påfør rødhet på kinnene, bland mot øret lobes for å gi ansiktet ditt en glød.
 • Bruk en fargerik leppebalsam eller en fuktighetsgivende leppestift for å gi mer farge til leppene dine.

Hvis du har mistet øyenvipper eller øyenbryn, kan du også bruke en myk eyeliner, en blyant for øyenbryn og et pulver for å skape øyenvippe og øyenbryn-effekten.

Hvis konsistensen, tonen eller følsomheten i huden har endret seg under behandlingen, kan det være nødvendig å bruke andre produkter enn de som normalt nås.

For å begrense risikoen for infeksjon, kjøp en ny sminke til bruk under og etter behandling. Erstatt trikset regelmessig og vask alltid hendene dine før du bruker den.

For flere forslag på sminke og skjønnhet, vurder muligheten for å kontakte Ser bra ut, bedre. Denne organisasjonen tilbyr gratis økter for å hjelpe syke mennesker i kreft for å håndtere endringer i deres utseende.

Hvordan kjemoterapi påvirker huden og hva jeg må være oppmerksom på?

Noen bivirkninger av hud kjemoterapi er mer vanlig enn andre. For eksempel er det svært vanlig at kjemoterapi fører til tørrhet, rødhet og hudfølsomhet.

Noen bivirkninger er mindre vanlige, men mer alvorlige.

Hvis du har blitt utsatt for strålebehandling, kan kjemoterapi utløse en hudreaksjon kjent som Ration av stråling. I denne reaksjonen utvikler A’hudutslett ligner en solfasthet på kroppens områder som har blitt behandlet med stråling. Symptomene inkluderer:

 • rødhet
 • opphovning
 • smerte eller ømhet
 • blærer eller våte sår
 • Slukket skinn

I sjeldne tilfeller kan kjemoterapi utløse en allergisk reaksjon. Dette kan forårsake symptomer i en eller flere kroppsdeler, inkludert huden.

For eksempel inkluderer potensielle tegn og symptomer på en allergisk reaksjon plutselig eller alvorlig kløe, urtikaria eller utslett.

L & # 8217;

Hvis du vokser bivirkninger relatert til huden fra kjemoterapi, snakk med legen eller alle «8217; sykepleier. De kan foreskrive medisiner for å behandle symptomer.

Du kan bidra til å beskytte og begrense huden din ved hjelp av delikate og parfymeprodukter, for eksempel fuktighetsgivende kremer, tørr hudsåpe og vaskemidler for sensitiv hud.

Juster din hygiene- eller sminkerutine kan også hjelpe deg med å føle deg bedre om ditt utseende under behandling.