Hudkreft i hodebunnen: Symptomer, diagnose, behandling og mer

Hudkreft er mer vanlig Type kreft og kan utvikle hvor som helst på huden. Det er mer vanlig i områder som ofte blir utsatt for solen, og hodebunnen er en av dem. Om 13 prosent Hudvulster er på hodebunnen.

Hudkreft kan være vanskelig å finne på hodebunnen, men ikke glem å kontrollere hodet mens du kontrollerer resten av kroppen for vekst. Og hvis du bruker mye tid på alt 8217; åpen, bør du sjekke hodebunnen regelmessig og resten av kroppen.

Typer av hodebunnen hudkreft

Det er tre typer hudkreft, som kan utvikle seg på hodebunnen. Alle typer hudkreft på hodebunnen er vanligere hos menn.

Basal cellekarsinom

De mer vanlig Type hudkreft, basal cellekarsinom er mer vanlig på hodet og nakken som på andre deler av kroppen. Ifølge en revisjon av studiene i 2018 representerer basale cellekarcinomer på hodebunnen mellom 2 og 18 prosent av alle basale cellekarcinomer.

Scaly Cell Carcinoma

Squamous cellekarsinom er den nest vanligste typen hudkreft. Det er mer vanlig hos mennesker med lett hud og hudområder sterkt utsatt for solen, inkludert hodebunnen. Squamous cellekarcinomer på hodebunnen representerer mellom 3 og 8 prosent av alle squamous cellekarcinomer.

Melanom

De dødelig og den mest sjeldne formen for hudkreft, melanom utvikler seg ofte i en muldvarlig eller i en vekst i en annen hudvekst. Melanomene i hodebunnen er ansvarlige fra 3 til 5 prosent av alle melanomer.

Hvordan kan du vite om det er kreft?

Symptomer på hudkreft i hodebunnen er avhengig av typen hudkreft.

Basal cellekarsinom

Symptomene inkluderer:

 • En cerosa-farget kjøttprotein på huden din
 • En flat skade på huden
 • En pest som fortsetter å helbrede og deretter returnere

Scaly Cell Carcinoma

 • En rød og stopp fremspring på huden
 • En squamous eller encrusted flekk på huden

Melanom

 • En stor brun flekk på huden som kan virke som en mol
 • En nylig skiftende størrelse, farge eller blødning
 • Husk & # 8220;ABCDE& # 8221;
  • Asymmetri: To sider av molen din er forskjellige?
  • Styret: Kanten er uregelmessig eller hakket?
  • Farge: molen er av en farge eller varierer overalt? En melanom kan være svart, lysebrun, brun, hvit, rød, blå eller en kombinasjon av noen.
  • Diameter: NEO er større enn 6 mm? Dette er vanlig for en melanom, men de kan være yngre.
  • Evolusjon: Du har lagt merke til endringer i den nye tiden, for eksempel størrelse, form eller farge?

Hva forårsaker kreftformasjon på hodebunnen?

Årsaken til alle typer hudkreft er solens eksponering. Hodebunnen er en av kroppsdelene mest utsatt for solen, spesielt hvis du er skallet eller du har tynt hår. Dette betyr at det er en av de vanligste punktene for hudkreft.

Andre mulige årsaker til hudkreft i hodebunnen inkluderer bruk av en solseng og strålingsbehandling på hodet eller nakken.

Du kan forhindre kreft i hodebunnen?

Den beste måten å forebygge hudkreft på hodebunnen er å beskytte hodebunnen når du eksponerer til solen:

 • Bruk en lue eller en annen hodeplagg når det er mulig.
 • Spruter solkremet på hodebunnen.

Andre måter å bidra til å forhindre hudkreft på hodebunnen er:

 • Unngå å bruke solsenger.
 • Begrenser tiden din i solen.
 • Kontroller hodebunnen regelmessig for å identifisere dine potensielle kreftfremkallende steder for tidlig. Dette kan bidra til å forhindre at precancerøse lesjoner transformerer til kreft eller forhindrer spredningen av hudkreft. Du kan bruke et speil for å se dypere ut enn baksiden og toppen av hodebunnen.

Hvordan diagnostisert hodebunnen er diagnostisert?

Du kan gå til legen din dersom du merker et mistenkelig punkt på hodebunnen eller legen kan legge merke til det under en hudkontroll. Uansett hvordan poenget er funnet, vil diagnosen hudkreft skje mer eller mindre på samme måte.

Først av alt, vil legen be deg om informasjon om din familiehistorie av kreft, hvis du bruker mye tid i solen, bruk beskyttelsen fra solen og hvis du bruker solsenger. Hvis du har lagt merke til lesjonen, kan legen spørre deg om du har lagt merke til endringer over tid, eller hvis det er en ny vekst.

Så legen vil utføre en hudeksamen for å undersøke lesjonen nærmere og avgjøre om ytterligere tester trengs. Vil undersøke sine dimensjoner, farge, form og andre funksjoner.

Hvis legen din synes det kan være en hudkreft i hodebunnen, vil plukke opp en biopsi, eller en liten prøve, vekst for testen. Denne testen kan fortelle legen din dersom du har kreft, og hvis du gjør det, hva slags. En biopsi kan være tilstrekkelig til å fullstendig fjerne en liten kreftvekst, spesielt basalcellekarsinom.

Hvis poenget er kreft, men det er ikke et burocellulært karsinom, kan legen anbefale flere tester for å se om det er utbredt. Dette inkluderer vanligvis bildebehandlingstester av hodet og nakke lymfeknuter.

Hvordan skal-kreften behandles?

Potensielle hudkreftbehandlinger i hodebunnen inkluderer:

 • Kirurgi. Legen vil fjerne kreftvekst og en del av den omkringliggende huden, for å sikre at de har fjernet alle tumorceller. Det er vanligvis den første behandlingen for melanom. Etter operasjonen er en rekonstruktiv kirurgi også nødvendig, for eksempel en hudtransplantat.
 • Mohs kirurgi. Denne typen kirurgi brukes til store, tilbakevendende eller vanskelig å behandle hudkreft. Det brukes til å spare så mye hud som mulig. I MOHS kirurgi vil legen fjerne lagveksten for lag, og undersøker dem til mikroskopet, til tumorceller forblir.
 • Stråling. Dette kan brukes som en første behandling eller etter operasjonen, for å drepe gjenværende tumorceller.
 • Kjemoterapi. Hvis hudkreft bare er på det øvre laget av huden, kan du kanskje bruke en kjemoterapi lotion for å kurere den. Hvis kreften din har spredt, kan det hende du trenger tradisjonell kjemoterapi.
 • Frysing. Brukes til kreft som ikke trenger inn i huden.
 • Fotodynamisk terapi. Du vil ta medisiner som vil gjøre kreftceller følsomme for lys. Slik at legen vil bruke lasere til å drepe celler.

Hva er utsiktene for folk med hodebunnen kreft?

Utsiktene for hudkreft i hodebunnen er avhengig av den spesifikke typen hudkreft:

Basal cellekarsinom

Generelt er basal cellekarsinom veldig herdbart & # 8211; Og ofte herdbar & # 8211; Hvis diagnostisert tidlig. Imidlertid er baseline karsinom i hodebunnen ofte vanskeligere å behandle sammenlignet med andre basale cellekarcinomer. Det er også mer sannsynlig å gjenopprette etter å ha blitt behandlet.

Femårig tilbakefallshastighet for hodebunnen Burocellulære karsinomer behandlet med Curettage og ElectroDexering & # 8211; en av de mest brukte behandlingene & # 8211; Det er omtrent fra fem til 23 prosent Avhengig av hvor stor karsinom var.

Scaly Cell Carcinoma

Den femårige globale overlevelsesraten for squamous cellekarsinom på hodebunnen er 59 prosent. Progresjonsfri overlevelsesrate på fem år, hvor kreft ikke sprer seg, er 51%.

Om L’11% har en lokal gjentakelse (i hodebunnen) og 7% har en regional gjentakelse (i de nærliggende lymfeknuter) innen fem år.

Melanom

Melanoma på hodebunnen har generelt en verste prognose enn andre typer melanom.

De Median overlevelse tid Fra diagnosen for melanom i hodebunnen er 15.6 måneder, mot 25.6 måneder for andre melanomer. Overlevelsesraten for gjentakelser fem år for melanom i hodebunnen er 45% mot 62.9% av andre melanomer.

Bunnlinjen

Hudkreft kan forekomme på hvilken som helst del av huden, inkludert hodebunn. Det kan være vanskeligere å se på hodebunnen og har ofte en verre prognose enn andre typer hudkreft, så det er viktig å gjøre alt som er mulig for å hindre hudkreft på hodebunnen.

Unngå solen som mulig og bruk en lue eller en hodeplagg når du går ut i solen.