Fototerapi for psoriasis: typer, hjemme terapi, kostnad og mer

Beskrivelse

For noen mennesker er benken eller reseptbelagte kremer tilstrekkelig til å administrere psoriasis. Men hvis huden din forblir pruriginøs, villig og rødt, kan du prøve fototerapi. Det er også kjent som lysterapi.

Fototerapi er en type psoriasisbehandling som kan gjøre smerte forsvunnet og kløen i tilstanden. Bruker ultrafiolett lys (UV), som reduserer betennelsen og senker skapelsen av hudceller.

Fototerapi brukes også til andre hudsykdommer, for eksempel eksemet. Det er imidlertid ikke så enkelt som å gå ut i solen.

Det finnes forskjellige typer behandling med UV-lys. Hvis du er interessert i å prøve denne tilnærmingen, er nøkkelen til å avgjøre hvilket best som skal fungere for deg.

For å bli behandlet trygt med fototerapi, er det bedre å snakke med legen din på alternativene dine. Legen din vil sikre at det er trygt for deg.

Hovedtyper av fototerapi

Hvis du er klar til å prøve fototerapi, bør du vurdere hvilken behandling som vil være best for deg. Legen kan anbefale å kombinere UV-terapi med reseptbelagte krem.

Ultrafiolett lysterapi med tett bånd B (NB-UVB)

L’Ultravioletto B med smalbånd (NB-UVB) er den vanligste formen for fototerapi. Den kan brukes til å behandle plaque psoriasis eller gattled.

NB-UVB lamper og pærer avgir lengder d’lysbølge mellom 311 og 313 nanometer (NM), Ifølge de siste kliniske retningslinjene på fototerapi.

Den opprinnelige dosen vil avhenge av typen hud og den enkle som den brenner eller solbrun på.

Imidlertid er NB-UVB lysterapi mer effektiv hvis utføres to eller tre ganger i uken. Før hver sesjon kan en mykgjørende som vaselin påføres.

Ifølge en 2002 studere, Folket som hadde gulende økter, har sett symptomene sine for å løse i gjennomsnitt i 88 dager. De med økter tre ganger i uken har sett symptomene for å løse i gjennomsnitt i 58 dager.

Når huden er ren, kan du kjøre vedlikeholdsøkter på ukentlig basis.

Ved 2017studere har vist at ca 75% av folket som fikk NB-UVB-behandlinger, fant han eliminert psoriasis eller førte til minimal symptomer. De brukte også mindre reseptbelagte kremer for deres tilstand.

NB-UVB-behandlinger kan være mer effektive hvis kombinert med aktuelle behandlinger, for eksempel vitamin D og kortikosteroidanaloger.

Ultraviolet Band Therapy B (BB-UVB)

Ultraviolet Band Phototerapi (BB-UVB) er en form for eldre fototerapi enn NB-UVB. De to behandlingene er like.

Imidlertid gir BB-UVB-lampene og pærene lengden D’lysbølge mellom 270 og 390 nm.

Som med NB-UVB, vil den første dosen avhenge av typen hud.

Ifølge en liten 1981 studere, 90% av menneskene hadde lett hud etter å ha gjort økter tre ganger i uken og i gjennomsnitt 23.2 behandlinger.

Et hundre prosent av menneskene hadde lett hud etter å ha gjort økter fem ganger i uken og i gjennomsnitt 27 behandlinger.

BB-UVB anses mindre effektiv enn NB-UVB og er mer sannsynlig å forårsake bivirkninger. Bør reserveres for tilfeller hvor NB-UVB ikke er et alternativ for & # 8217.

BB-UVB er mer effektiv for plaque psoriasis, selv om den også kan brukes til psoriasis guttata.

Det kan foreskrives i monoterapi eller sammen med retinoid acitralin (soriatis). I kombinasjonsbehandling fjerner huden raskere og kan brukes lavere doser UVB.

Målrettet ultrafiolett lysterapi (UVB)

Den målrettede ultrafiolettlysterapien (UVB) påføres små områder av kroppen. Involverer ofte bruk av en excimer laser, excimer lys eller NB-UVB lys.

Hvis du har psoriasis på mindre enn 10 prosent av kroppen din (merknad som lokalisert psoriasis), kan denne behandlingen fungere for deg.

Denne tilnærmingen avslører deg med mindre UV-stråler generelt, som vil redusere bivirkningene og helserisikoen. Det oversetter også til en raskere rengjøring av huden.

For å få de beste resultatene, bør det utføres to eller tre ganger i uken.

Målrettet UVB-terapi kan brukes til å behandle:

 • psoriasis plate
 • Hodebunnspsoriasis
 • Psoriasis på fotplanter eller på palmer (Palmoplantar Psoriasis)

EXCIMER-lasere er mer effektive enn ekstrakemiske lys eller målrettede NB-UVB lys. Voksne med plakettpsoriasis kan kombinere excimer laserterapi med aktuelle kortikosteroider.

Psoralene pluss ultrafiolett terapi A (PUVA)

Denne tilnærmingen bruker ultrafiolett lys A (druer) med Psoraleni, et stoff som øker lysfølsomheten. Psoralen kan være:

 • Tatt av muntlig
 • blandet i badvann
 • anvendt lokalt

Generelt kan det være svært effektivt, men ikke mye brukt eller tilgjengelig.

Muntlig kan ha størst risiko for farmakologiske interaksjoner og bivirkninger (for eksempel kvalme). Det er mer effektivt hvis det kombineres med en muntlig retinoid.

Bath Puva fungerer best for voksne med moderat til alvorlig plate psoriasis.

Det utføres oftere i Europa enn i USA. Dette skyldes hovedsakelig det faktum at den bruker trimetylpororalen, en form for psoralen at mat- og narkotikamisplayet (FDA) ikke har godkjent.

Den aktuelle kanen kan være av særlig fordel for voksne med palm-plantar psoriasis eller psoriasis pustular palm-plantar. Den kan også brukes til lokalisert psoriasis.

Andre typer fototerapi

Nedenfor er andre typer fototerapi beskrevet som ikke er like effektive, anbefalte eller mye brukt.

Sun Therapy

Du kan også avslutte og avsløre områdene i kroppen din påvirket av psoriasis til UV-stråler av solen. Det fungerer best fra mai til oktober når det er flere UV-stråler fra solen.

Hvis du bor lenger sør, er den perioden enda lenger.

Det er nødvendig å dekke områdene som ikke er påvirket av solbeskyttelse og sakte øke eksponeringstidspunktet for solen. Start med perioder på bare 5-20 minutter.

Denne behandlingen kan ta lengre tid å operere enn en UV-lampe og øker også risikoen for hudkreft. Du bør bare bruke denne tilnærmingen med legen din støtte og veiledning.

Soling senger

Vær oppmerksom på det faktum at tanningssalonger ikke erstatter lysterapi under tilsynet med legen. De National Psoriasis Foundation (NPF) Rapporterer at tanning enheter ikke kan erstatte fototerapi behandlinger.

Dette skyldes at solsenger bruker UVA-stråler, som ikke hjelper psoriasis, med mindre de er kombinert med visse stoffer.

Også bruk av disse maskinene innebærer en mye høyere risiko for hudkreft enn behandlinger under medisinsk tilsyn.

Klimatoterapi

Climatoterapy er den midlertidige eller permanente overføringen, på et sted med et mer egnet klima og naturressurser som kan brukes til å lindre symptomene.

Disse gunstige stillingene inkluderer:

 • Dødehavet (med sin lave høyde)
 • Kanariøyene
 • Islandsk blå lagune

Climatoterapy involverer vanligvis komponenter som:

 • Konsultasjoner med medisinske fagfolk
 • Et personlig solprogram
 • Psoriasis utdanning

Selv om folk som praktiserer klimatoterapi, ser det generelt forbedringer i huden og psykisk helse, noen Undersøkelser Vis at positive effekter har en tendens til å forsvinne etter noen måneder.

Husk studier er nødvendig.

Goeckerman terapi

Goeckerman terapi kombinerer kull tjære med UVB lysterapi. Den brukes til personer med alvorlig eller recalcitrant psoriasis. Omberedende sykdom er motstandsdyktig mot behandlingen.

Det er veldig effektivt, men sjelden brukt, delvis på grunn av sin forvirring.

Pulsed Coloring Laser Therapy (PDL)

Pulsed Coloring Laser Therapy (PDL) kan brukes til spiker psoriasis.

Ved 2014 studere De har oppdaget at de månedlige PDL-behandlingene var mer effektive enn de yewy-miljøbyråerbehandlingene.

PDL forårsaker bare små bivirkninger.

Grenz terapi

Grenz Radioterapi bruker stråling. En typisk behandlingsplan består av ukentlige økter i fire eller fem ganger, en 6-måneders pause og deretter opptil 6 måneder med mer behandling.

Søk på den er begrenset. En liten undersøkelse Han bemerket at bare om lag halvparten av respondentene betraktet han nyttig. Det kan anbefales for personer med recalcitrant psoriasis som ikke reagerte på andre behandlinger.

Synlig lysterapi

Synlig lysterapi kan bruke blått eller rødt lys. Liten utdanning De viste lovende resultater, men videre forskning er nødvendig.

En versjon av synlig lysterapi kjent som terapi med intens pulserende lys (IPL) førte til gode resultater hvis de ble brukt i behandlingen av spikerpsoriasis.

L’Hyperpigmentering er vanlig, men bivirkninger er generelt minimal.

Fotodynamisk terapi (PDT)

I PDT påføres fotosensibiliserende midler (som syrer) på huden. Når det aktiveres av lyseblå eller rødt, kan disse lysfølsomme midler bidra til å ødelegge premaligne eller ondartede celler.

Forskning & # 8211; Undersøkelser har vist at risikoen, som inkluderer sterk smerte, overstiger generelt fordelene. En Gjennomgang av litteraturen har oppdaget at bare 22 prosent av mennesker så en betydelig reduksjon i alvorlighetsgraden av sykdommen.

Det er mer effektivt i behandlingen av spikerpsoriasis sammenlignet med palm-plantar psoriasis eller andre typer lokalisert psoriasis. Imidlertid anbefaler eksperter for tiden ikke det for noen form for sykdom.

Effektivitet

For å få de beste resultatene, bør du sende inn minst 20 fototerapi-økter, ifølge en 2016 studere.

Han kan den mest effektive av de viktigste former for fototerapi, med noen studier som viser at over 70% av de som mottok oral, kan nådd en pase 75.

Pasi 75 representerer en forbedring på 75% i poenget av psoriasis og # 8217; gravitasjonsindeks.

Det følges av NB-UVB og målrettet UVB-terapi.

Selv om BB-UVB fortsatt kan lindre symptomene, er det minst effektivt av disse fire. De fleste BB-UVB-studier brakte om lag 59% av folk til å nå en Pasi 75.

Til tross for at det er generelt mer effektivt, anbefales NB-UVB generelt fordi det er billigere, lettere å bruke og forårsake mindre bivirkninger.

For å øke effektiviteten, brukes NB-UVB ofte med flere legemidler.

Den mest hensiktsmessige terapien vil også avhenge av hvilken type psoriasis som skal behandles. For eksempel:

 • Den aktuelle kan den foretrukne behandlingsmetoden for palm-plantar psoriasis, selv om BB-UVB har vist seg å være effektiv.
 • Ekscimered lasermålrettet UVB-terapi er den foretrukne behandlingsmetoden for voksne med hodebunnspsoriasis.
 • PDL er den foretrukne behandlingsmetoden for spiker psoriasis.

Kjenn risikoen

Noen mennesker bør ikke prøve lysterapi. Dette inkluderer personer med lupus, en historie med hudkreft eller tilstanden til pigmentert xerodermal hud, noe som gjør folk svært følsomme for sollys.

Videre gjør noen rusmidler, inkludert noen antibiotika, deg følsom for lys. Følsomhet for lys kan påvirke denne behandlingen.

Fototerapi kan:

 • Gjør huden din irritert og rød
 • La blærer
 • Endre hudpigmentet ditt

Øker risikoen for noen typer hudkreft, slik at legen vil kontrollere advarselsskiltene under og etter behandling.

De ulike former for fototerapi, fra hverandre klimatoterapi, involverer også deres unike risiko:

 • BB-UVB. BB-UVB øker risikoen for kjønnskinnekreft, så kjønnsskjerming anbefales. Øyevern anbefales også, for eksempel beskyttelsesbriller. Vær oppmerksom hvis du har en historie med hudkreft, inntak av arsen eller eksponering for ioniserende stråling (som for eksempel røntgenstråler). L’arsen og ioniserende stråling er både kreftfremkallende.
 • NB-UVB. Denne terapien kan forårsake de samme bivirkningene av BB-UVB, selv om det er mindre sannsynlig å forekomme med NB-UVB.
 • Målrettet UVB-terapi. Vanlige bivirkninger inkluderer rødhet, blister, brennende, kløe, hyperpigmentering og hevelse.
 • Muntlig. Risikoen for orale bokser inkluderer fototoksisitet, kvalme og kløe. Det anbefales ikke for barn under 10 år, gravide eller sykepleie eller personer med visse hudforhold. De største barna bør være oppmerksom hvis de tar immunosuppressive stoffer, de hadde visse hudforhold eller ble utsatt for kreftfremkallende midler.
 • Puva bad og aktuelt kan. Disse metodene kan også forårsake fototoksisitet.
 • Sun Therapy. Solterapi øker risikoen for hudkreft.
 • Tan. L’bruk av solsenger innebærer en mye høyere risiko for hudkreft enn behandlinger under medisinsk tilsyn.
 • Goeckerman terapi. Kull tjære som brukes i denne form for fototerapi kan forårsake hudforbrenninger.
 • PDL. Bivirkninger er milde og kan inkludere kutikkhyperpigmentering, mindre smerte eller små flekker kjent som petecy.
 • Grenz terapi. Hvis ikke administreres riktig, kan det forårsake smertefulle tegn. Denne bivirkningen er kjent som dermatitt fra strålingsstråling eller brannsår.
 • Synlig lysterapi. Bivirkninger er milde og # 8217; Hyperpigmentering er den vanligste.
 • PDT. Bivirkninger er vanlige. Inkludere brennende følelser og intens smerte.

Hjemme terapi

NB-UVB innenlands fototerapi anbefales for noen personer med plaque psoriasis som et alternativ til NB-UVB fototerapi på kontoret. Den kan brukes til milde, moderate eller alvorlige sykdommer.

Mange som bruker fototerapi som en langsiktig behandling, setter pris på den enkle og lavere kostnaden for å gjøre det hjemme.

Vanligvis gjør du først noen kontorterapi sykluser for å sikre at det fungerer. Du trenger fortsatt å se en hudlege regelmessig for å overvåke huden din og få råd om bruk av hjemmeenheten.

En nederlandsk av 2009 studere Det var den første randomiserte kontrollerte studien for å sammenligne behandlingene.

Forskere har konkludert med at innenlands NB-UVB-fototerapi og NB-UVB-fototerapi på kontoret er like effektive og produserer lignende bivirkninger.

Studere deltakere som brukte hjemmebehandlinger hadde en litt større sannsynlighet for å utvikle en alvorlig rødhet. De som har brukt kontorbehandlinger, hadde en litt større sannsynlighet for blærer og brennende.

Koste

De fleste data viser at fototerapi generelt koster noen få tusen dollar alle’år.

Medicaid og Medicare, samt mange private forsikringer, ofte dekker omsorg på kontoret.

Hjemmebehandlinger er mindre sannsynlig bli dekket av forsikring. En standard NB-UVB på Home Coast $ 2 600 gjennomsnittlig. Pærene må byttes hver 3-6 år.

Oppstartskostnader for hjemmebehandlinger er mer signifikante enn de for kontorbehandlinger.

Men etter kjøp av hjemmeutstyret har hjemmefototerapi en lavere behandlingskostnad enn kontorbehandlingen.

En liten 2018 studerehar anslått at kostnaden for 3 år med fototerapi hjemme var $ 5000. I tillegg til selve lampen tar dette estimatet også hensyn til kostnaden for en garanti, frakt, installasjon av lampen og teknisk støtte.

Tok ikke hensyn til kostnaden for sambetalinger og medisinske undersøkelser.

Noen 2012 Undersøkelser Han oppdaget at voksne utsatt for fototerapi hadde årlige kostnader på $ 3.910.17.

Sammenlignet, Mest organiske behandlinger koste Titusenvis av dollar per år.

L & # 8217;

Hvis du er interessert i fototerapi som et behandlingsalternativ, snakk med legen din for å finne ut om du er en god kandidat.

Videre, kontroller hvor mye din helseforsikring vil dekke og ta vare på å etablere et budsjett tilsvarende for denne effektive, men noen ganger dyre behandlingen.

Pass på at du diskuterer risikoen og fordelene med legen din når du bestemmer om behandlingen er riktig for deg.