Fot melanom: Symptomer, årsaker og behandlinger

Kontroller molene på føttene dine

Hudkreft består av svulster som vokser i huden og kan muligens spre seg hvis ubehandlet. Melanom er kjent som den mest alvorlige og dødelige formen av hudkreft. Denne typen hudkreft utvikler seg i melanocytter, celler som produserer melanin. Melanin er pigmentet som gir farge til huden din. Melanom kan spre seg fra disse cellene til andre deler av kroppen.

Du kan være på utkikk etter moles fra # 8217; uvanlig utseende rundt områdene i huden din satt opp regelmessig i solen, som armer, bryst eller ansikt. Men fot melanom er ganske vanlig og kan forekomme spesielt i huden utsatt når du har på seg sandaler på en solrik dag.

Finn ut mer om årsakene og effektene av foten Melanoma og grunnen til at denne tilstanden ofte overses.

Del på Pinterest

Hva er melanomsymptomene på foten?

På huden virker melanoma mol som fortsetter å utvikle seg i form, dimensjoner og farge. Slike mol har også uregelmessige grenser og asymmetriske sider. Selv om melanomer ofte er brune, kan de noen ganger være røde, solbrente eller hvite. Blå eller svarte moles er også mulige. I stedet for å være en solid farge som de fleste moles, har melanomer en tendens til å ha en kombinasjon av farger.

Melanom kan også forekomme i føttene negler. Dette er mer vanlig i Alluci av føttene dine. Kreftceller under negler kan virke som lilla, brune eller svarte blåmerker. Disse har også en tendens til å se ut som mørke striper som vokser vertikalt i # 8217; neglen. I motsetning til nagelskader der neglen på slutten vokser, forsvinner disse stripene ikke hvis de er melanom. Du kan også prøve skjørhet av negler og negler som bryter lett. Mer informasjon om hudkreft symptomer her.

Hva er årsakene til melanomet til foten?

Hvem er mer i fare for å utvikle fot melanom?

Bortsett fra UV-eksponeringen, har melanom en tendens til å manifestere seg oftere hos mennesker med visse risikofaktorer. Disse inkluderer:

  • ha en klar hud
  • Være følsom for solen (du kan oppdage å brenne deg enkelt)
  • ha en historie om minst en alvorlig solforbrenning før 18 år
  • har eksisterende føtter
  • å ha minst 50 brygger i hele kroppen
  • Ha en familiehistorie av melanom eller en annen type hudkreft

Hvordan Melanoma av foten er diagnostisert?

Hvis du oppdager et uvanlig punkt på foten, er det på tide å se en hudlege. Denne typen hudspesialist vil først undersøke molen. I noen tilfeller vil de kunne straks forstå at det er kreftfremkallende. Dermatologen din vil legge merke til fargen, størrelsen og formen på molen. De vil spørre deg om historien om molen og hvordan den har endret seg siden’du har lagt merke til for første gang.

En biopsi vil bidra til å korrekt diagnostisere punktet på foten. Dette krever skraping av en liten del av molen som skal sendes til evalueringslaboratoriet.

Melanom kan bli verre hvis den ikke er behandlet?

Når foten melanomet er diagnostisert i begynnelsen, er kreft lettere å behandle. I fase 0 er melanomet bare funnet i det øvre laget av huden (kalt epidermis). Faser 1 og 2 indikerer at poenget er oftere og sannsynligvis brøt huden. Imidlertid har kreft ennå ikke utbredt.

Komplikasjoner kan oppstå i de siste stadiene av foten melanom. I fase 3 sprer melanom seg til lymfeknuter eller et annet punkt over eller i nærheten av foten. Trinn 4 & # 8211; Den mest alvorlige formen for melanom & # 8211; Det betyr at kreft har spredt seg til en annen del av kroppen eller i et indre organ. Disse to fasene regnes som den farligste for livet.

Hvordan foten melanomet behandles?

Behandlingsalternativene for fot melanom avhenger av diagnosen og generell helse. Hvis det er diagnostisert tidlig, kan legen bare kutte molen og huden umiddelbart omgir. Denne metoden kalles excision og utføres i studiet av din hudlege.

De avanserte melanomene til foten kan ta ett eller flere av følgende:

  • Kjemoterapi: En behandling som bruker kjemikalier til å drepe kreftceller i kroppen
  • immunterapi & # 8211; En type behandling som stimulerer immunsystemet for å angripe tumorceller
  • LymphoadNectomy: En type operasjon som fjerner de berørte lymfeknuter
  • radioterapi & # 8211; En behandling som bruker stråling for å redusere svulster

Hva er utsiktene for fotens melanom?

Hvis det er diagnostisert tidlig, er foten melanomet lettere å behandle. I følge American College of Foot og Ankel Kirurger, Foten melanomet blir ofte ikke oppdaget før det når et mer avansert stadium. Dette i sin tur gjør melanom vanskeligere å behandle og kan spre seg til andre deler av kroppen.

Av disse grunnene kan foten melanoma ha en høyere dødsfall. Det er viktig å se etter uvanlige poeng i hele kroppen, inkludert føttene.