Enabler: Definisjon, oppførsel, psykologi, anerkjennelse av en, annen

Begrepet & # 8220; enabler & # 8221; Beskriver vanligvis noen hvis oppførsel tillater en elsket å fortsette selvdestruktivt adferdsmodeller.

Dette begrepet kan stigmatisere fordi det ofte er forbundet med en negativ vurdering. Men mange mennesker som tillater andre, gjør det ikke med vilje. De kan heller ikke innse hva de gjør.

Kvalaliserer vanligvis refererer til modeller som vises i sammenheng med # 8217; narkotikamisbruk eller alkohol og avhengighet. Men ifølge American Association of Psychology, Det kan referere til ordninger ALLE’interiør av smale relasjoner som støtter enhver skadelig eller problematisk oppførsel og gjør fortsettelsen av denne oppførselen enklere.

Aktiver betyr ikke å støtte avhengighet eller annen elskede personadferd. Du kan tro at hvis du ikke hjelper, vil resultatet for alle involverte mennesker være langt verre. Kanskje unnskyld en bekymringsfull oppførsel, betal penger eller bistå på andre måter.

Men det er viktig å innse at aktiveringen egentlig ikke hjelper. Over tid kan det ha en stor effekt på den kjære og på andre rundt dem. Det er vanskelig for noen å få hjelp hvis det ikke fullt ut ser konsekvensene av deres handlinger.

Hvis du er bekymret for å være i stand til å aktivere andres oppførsel, les videre for å lære mer om’Aktiverer, inkludert tegn, for eksempel å stoppe og hvordan du støtter din kjære.

Aktiverer vs. myndiggjøring

Det er ikke alltid lett å skille mellom å oppgradere noen og aktivere det. Det kan være liten forskjell mellom de to.

De fleste som hjelper dine kjære, har ikke tenkt å forårsake skade. Faktisk begynner kvalifikasjonen generelt med ønsket om å hjelpe. Aktivering av atferd kan ofte virke hjelpeadferd. Du kan prøve å hjelpe med de beste hensikter og tillate noen uten å innse det.

Men gi makt til noen betyr ikke å løse eller dekke problemer. Snarere, når kraft til noen, utfør en eller flere av følgende operasjoner for å hjelpe ham med å lykkes eller endres alene:

  • gi dem verktøy
  • Hjelpe dem med å få tilgang til ressurser
  • lærer dem ferdigheter

Med andre ord, gi dem muligheten til å lage dine egne valg og løse problemer.

Kvalifikasjon beskriver ofte situasjoner som involverer avhengighet eller misbruk av stoffer. Men det er ikke alltid slik. L’Aktivering kan beskrive enhver situasjon der & # 8220; bistand & # 8221; prøver å skjule problemer eller få dem til å forsvinne.

Denne hjelpen til slutt er ikke nyttig, siden det vanligvis ikke helt eliminerer problemet. Ofte forverres ting som en aktivert person har mindre motivasjon til å gjøre endringer hvis det fortsetter å få hjelp som reduserer behovet for å gjøre endringer.

Tegn eller funksjoner i en aktivator

Følgende signaler kan hjelpe deg med å gjenkjenne når en modell for å muliggjøre atferd kan ha utviklet seg.

1. Ignorere eller tolerere problematisk atferd

Selv om du personlig ikke er D’enighet med oppførselen til en elsket, kan du ignorere det av en rekke grunner.

Hvis du tror at den kjære er på utkikk etter oppmerksomhet, kan du håpe at ignoreringsadferd vil fjerne sitt incitament til å fortsette.

Du kan unngå å snakke om hvorfor du er redd for å gjenkjenne problemet. Du eller den kjære kunne ikke ha akseptert at det er et problem. Du kan til og med være redd for hva som vil si eller vil gjøre den kjære hvis du utfordrer atferd.

Eksempel på denne oppførselen

Anta at partneren din har problemer med alkoholmisbruk. De sier at de ikke har full, men en natt finner du kvittering i badet søppel av en brennevinbutikk. Om kvelden etter at du har mottatt en kvittering for en bar i nabolaget ditt. I stedet for å spørre dem kvitteringene, bestemmer du ikke å insistere på problemet.

2. Gi økonomisk hjelp

Ofte ikke C’Det er ikke noe galt i # 8217; økonomisk hjelper en person kjære fra tid til annen hvis din personlige økonomi tillater det. Men hvis de pleier å bruke penger så hensynsløse, impulsive eller for ting som kan forårsake skade, gi dem regelmessig penger kan tillate denne oppførselen.

Økonomisk tillate en elsket kan ha særlig skadelige konsekvenser hvis du kjemper med avhengighet eller alkoholmisbruk.

Eksempel på denne oppførselen

Din voksne sønn kjemper for å håndtere pengene dine og har aldri nok til å betale for utleie. Hjelp dem hver måned, vil ikke lære dem hvordan de skal håndtere pengene sine. I stedet kan de bli mer avhengige av deg.

3. Dekker dem eller oppfunner unnskyldninger

Når du er bekymret for konsekvensene av handlingene til en elsket, er det naturlig å ønske å beskytte dem mot disse konsekvensene.

Det er sterkt fristelsen til å unnskylde den kjære med andre familie eller venner når de er redd for at andre vil dømme dem hardt eller negativt. Men dette vil ikke hjelpe den kjære til å forandre seg.

Eksempler på denne oppførselen

Du kan ringe partnerens arbeid for å si at det er syk når det er full eller drukket. Eller du kan ringe barnets skole med en unnskyldning når et skoleprosjekt ikke har fullført eller studert for en viktig undersøkelse.

Dine handlinger kan synes å hjelpe akkurat nå: hindre at partneren din skal møte en hån eller til og med miste arbeid (og inntektskilden). Hindre at sønnen din kan lide akademiske konsekvenser som kan påvirke sin fremtid.

Men dine handlinger kan gi personen elsket meldingen som ikke gjør C’Det er ikke noe galt med sin oppførsel & # 8211; at du vil fortsette å dekke den.

4. Ta mer enn ens eget ansvar

Du kan hjelpe en elsket hvis du ofte finner deg selv å gjenopprette: Gjøre innenlandske gjerninger, ta vare på barna dine eller ta vare på viktige daglige aktiviteter som forlater suspendert.

C’Det er en forskjell mellom å støtte noen og aktivere det. Noen som lider av depresjon, kan ha problemer med å komme seg ut av sengen hver dag. Midlertidig støtte kan hjelpe dem med å overvinne en vanskelig tid og gi dem muligheten til å søke hjelp. Du kan ikke aktivere depresjon fordi det ikke er en oppførsel.

Men hvis din hjelp tillater den kjære å ha en lettere tid å fortsette en problematisk atferdsmodell, kan du aktivere det.

Eksempel på denne oppførselen

Du kan la barnet ditt unngå husarbeid, slik at den kan ha tid til å være et barn og # 8221;. Men en ung voksen som ikke vet hvordan å gjøre vaskerom eller vasking, vil ha problemer med. Det er viktig å finne en balanse.

5. Unngå problemet

Hvis den kjære fortsetter å drikke til svimlende tidspunkt eller regelmessig tar penger fra porteføljen din, kan ditt første instinkt være å møte det. Du vil at oppførselen skal stoppe.

Men etter å ha tenkt på det, kan du begynne å bekymre deg for deres reaksjon. Du kan bestemme at det er bedre å ignorere oppførselen eller skjule pengene dine.

Det er ofte skummelt å tenke på å øke alvorlige problemer som avhengighet når du skjønte at C’det er et problem. Dette kan være spesielt vanskelig hvis du allerede har en tendens til å finne vanskeligheter i diskusjoner eller konflikter.

Men å unngå diskusjon hindrer deg i å tiltrekke seg problemet og hjelpe personen elsket å møte det på en sunn og positiv måte.

Eksempel på denne oppførselen

Den elskede har en tendens til å drikke for mye når du går ut i en restaurant. I stedet for å snakke om problemet, begynner du å foreslå steder som ikke trenger alkohol.

6. Børste vekk

Folk som håndterer avhengighet eller andre problematiske atferdsmodeller sier ofte eller gjør støtende eller støtende ting. De kunne fornærme deg, redusere, bryte eller stjele dine ting eller fysisk skade deg selv.

Du kan fortelle deg at denne oppførselen ikke er så dårlig eller overbeviser deg om at de ikke ville gjøre de tingene hvis det ikke var for avhengighet.

Men årsaken til atferd egentlig betyr noe. Hvis oppførselen forårsaker skade, forårsaker skade. Minimere problemet innebærer for den kjære som kan fortsette å behandle deg på samme måte uten konsekvenser.

Late som hva de ikke påvirker, gi meldingen de ikke gjør noe problematisk.

Eksempel på denne oppførselen

Din partner ofte mocks deg i det offentlige. Fordi de også sliter med alkoholavhengighet, sier du deg selv som er alkoholen å snakke og ikke virkelig tenke på det.

Selv om det begynner å påvirke ditt følelsesmessige velvære, sier du også til deg selv at det ikke er misbruk fordi de egentlig ikke er hvis de har full.

7. Nekte problemet

Det kan være vanskelig å innrømme at en elsket trenger hjelp. De kunne si at han har prøvd narkotika bare en eller to ganger, men de bruker dem ikke regelmessig. De kan også spørre deg om du tror de har et problem. Forsikre dem om at du ikke er bekymret, at de ikke drikker så mye, eller på annen måte nekter at det er et problem.

Du kan velge å tro det eller være D’Avtale uten å virkelig tro. Du kan til og med insistere på andre familie eller venner som har det bra, mens du skal akseptere denne versjonen av sannheten for deg selv.

Men ikke gjenkjenne problemet, kan du oppmuntre det, selv om du virkelig vil at den skal fullføre. Nekte problemet kan skape vanskeligheter for deg og den kjære.

Du isolerer dere begge, først. Videre gjør det det vanskeligere for den kjære å be om hjelp, selv om du vet at du trenger hjelp til å endre.

Eksempel på denne oppførselen

Partneren din har langsomt begynt å drikke mer og mer mens stress og arbeidsansvar har økt. Du husker da de drakk veldig lite, så sier du til deg selv at de ikke har noen problemer. De kan stoppe når som helst.

8. Ofre deg selv eller kjempe for å gjenkjenne dine behov

Miste de tingene du vil ha, eller du trenger for deg selv fordi du er så involvert i å ta vare på en kjære, kan også være et tegn du gjør det mulig for den personen.

Du har økonomiske problemer etter å ha gitt elskede penger? Du mangler arbeidet ditt for arbeidet ditt, omsorg for deg selv eller andre relasjoner fordi du gjør mer hjemme?

Noen ganger vil vi gjøre ofre for folket som vi beholder. Dette betyr ikke alltid at du gjør det mulig for noen. Grunnen til at du lar dine behov forbli utilfredsstillende, er viktig.

Det er definitivt viktig å ta vare på deg selv før, spesielt når du tar vare på en elsket person, men du kan ikke bekymre deg for å miste noen av dine typiske aktiviteter i flere dager eller noen få uker.

Men hvis du stadig sliter med å utføre ting, eller du føler deg slitt ut fra dine forsøk på å ta vare på en kjære, kan det være nyttig å vurdere dine grunner til å hjelpe og # 8217; effekt de har på din kjære. Ditt offer gjør at deres oppførsel kan fortsette?

Eksempel på denne oppførselen

Din tenåring tilbrakte timer hver kveld å spille videospill i stedet for å ta vare på ditt ansvar. Fyll kveldene dine med klesvask, rengjøring og annet husarbeid for å sikre at de har noe å ha på seg og en ren dusj å bruke om morgenen.

Men du jobber også på full tid og trenger kvelden for å ta vare på deg selv. Du lar denne hånden unnslippe. Du tror det er bare et faktum.

9. Ikke følg konsekvensene

Hvis du erklærer en konsekvens, er det viktig å følge den. Ikke følg det for å kjenne den kjære som ikke vil skje noe når det vil fortsette å gjøre det samme. Dette kan øke oddsene som fortsetter å oppføre seg på samme måte og fortsette å dra nytte av din hjelp.

Eksempel på denne oppførselen

Du kan få et øyeblikk i forholdet ditt du har fått nok. Du kan si: Hvis du bruker disse pengene til noe annet enn å leie, vil jeg ikke gi deg andre penger og # 8221;.

Eller, «Jeg kan ikke bli i denne rapporten hvis du ikke mottar profesjonell hjelp & # 8221;.

Du kan også si: Jeg betaler bare leieavgiften denne måneden, så hvis du ikke kan betale din, må du finne et annet sted å live & # 8221;.

Men følg ikke, så den elskede fortsetter å gjøre det han gjør og lærer at disse er tomme trusler.

10. Ikke hold grensene erklært

Sunn grenser er viktig i alle forhold. Noen grenser som du kan uttrykke til en kjære person som lider av avhengighet, misbruk eller A’annen bekymring kan omfatte:

  • & # 8220; Jeg vil ikke være nær når du gråter, så jeg vil bare høre når du snakker rolig.& # 8221;
  • & # 8220; Jeg føler meg ikke rolig å ha sex hvis du har full.& # 8221;
  • & # 8220; Jeg vil ikke gå ut når du dumpet, så vær så snill, kom ikke når du er ferdig.& # 8221;

Hvis du eller den kjære går gjennom en kant du har uttrykt, og det er ingen konsekvenser, kan det fortsette å passere det.

Eksempel på denne oppførselen

Hvis den kjære begynner å rope under en diskusjon, og du fortsetter diskusjonen i stedet for å flytte bort, kan du motta meldingen om at problematisk atferd ikke er et stort problem for deg. De kan også tenke at du enkelt vil gi deg på andre grenser.

11. Resentment

Når en kvalifikasjonsmodell har et forhold, er det ganske vanlig som utvikler vrede eller følelser av sinne og skuffelse.

Din vrede kan rettes mer mot den kjære, mot situasjonen, både eller til og med deg selv. Du kan føle deg såret og sint på å bruke så mye tid på å prøve å hjelpe noen som ikke synes å sette pris på. Du kan føle deg forpliktet til å fortsette å hjelpe selv når du ikke vil ha det.

Resentment kan skade ditt følelsesmessige velvære, men det kan også hjelpe deg å forstå at situasjonen kanskje ikke er sunn.

Eksempel på denne oppførselen

Anta at søsteren din fortsetter å forlate barna med deg når hun kommer ut. Han sier at han har en jobb, men du vet at han lyver. Du kan betale en barnevakt fordi du vil at barn skal være trygge, men din barnevakt-tjeneste lar deg fortsette å gå ut.

Med tiden blir du mer sint og frustrert med deg og deg selv for å unngå å kunne si nei. Dette resent er sakte insinuert i samspillet ditt med sine barn.

Hvordan slutte å gjøre det mulig for en kjære person

Noen av de ovennevnte tegnene virker lik modellene som har utviklet seg i ditt forhold til en kjære? Disse forslagene kan hjelpe deg med å lære å gi makt til den kjære.

Dør l & # 8217, oppmerksomhet på problemet

Sett det klart at du er klar over’misbruk av stoffer eller andre oppføringer i stedet for å ignorere eller feie gjennom disse handlingene. Gi medfølelse, men klargjør at disse atferdene ikke er ok.

Adressering av den kjære kan hjelpe dem med å innse at det ikke støtter atferd, og samtidig gi han ham beskjed om at du er villig til å hjelpe dem med å jobbe for endring.

Oppfordre dem til å be om hjelp

De kan ikke akseptere å umiddelbart starte behandlingen, så du må kanskje nevne det flere ganger. Arbeide med din terapeut kan hjelpe deg med å utforske positive måter å foreslå behandlinger som passer for din situasjon.

Etablere grensene dine og forsvare dem

Av & # 8216; til den elskede du vil fortsette å hjelpe henne, men ikke på måter å tillate deres oppførsel. For eksempel kan du gi oppmerksomhet til avtaler, men si nei for å gi penger for gass eller noe annet.

Husk at det er godt å si nei

Alle’Start kan være vanskelig, spesielt hvis den elskede blir sint på deg. Men si nei er ofte viktig for utvinning. Hold deg rolig, men bli stoppet. Gjør konsekvensene klare for de overskredede grensene.

Prøv terapien for deg selv

Terapeuter jobber ofte med folk som befinner seg for å tillate kjære for å hjelpe dem med å håndtere disse ordningene og tilby støtte på mer nyttige og positive måter.

Unngå å bruke stoffer rundt dem

Hvis den kjære har å gjøre med alkoholmisbruk, kan du fjerne det hjemmefra kan hjelpe deg med å holde den utenfor rekkevidde. Du kan ikke ha problemer med å begrense dine drinker, men det anser dem i stedet for å ha dem med en venn.

Ta bort

Aktiver at noen ikke betyr at du er D’enighet med hennes oppførsel. Du kan bare prøve å hjelpe den kjære fordi du er bekymret for ham, eller du er redd for at hennes handlinger kan skade henne, du eller andre familiemedlemmer.

Men det er viktig å gjenkjenne denne modellen av atferd og begynne å møte den. L’Aktivering kan ha alvorlige konsekvenser for forholdet ditt og helbredende muligheter for den elskede personen.

Det er vanskelig å overvinne avhengighet eller # 8217; alkoholmisbruk alkohol. Og hvis problemet aldri blir diskutert, kan de være mindre sannsynlig å be om hjelp.

Hvis du tror at handlingene dine kan hjelpe din kjære, bør du vurdere å snakke med en terapeut. I terapi kan du begynne å identifisere gunstige atferd og få støtte mens du lærer å hjelpe den kjære på sunnere måter.