Diagnose og behandling av psorialasica artritt

L’Psorialasica artritt (PSA) er en type leddgikt som utvikler seg hos mennesker som har psoriasis. Psoriasis er en tilstand som forårsaker røde og tørre hudplaster.

Så langt som 30 prosent Personer med psoriasis vil utvikle psoriasisartritt.

L’Psoriasis artritt kan plutselig forekomme eller sakte over tid. I ca 80 prosent 90 av tilfeller utvikler seg etter diagnosen psoriasis. De fleste med psoriasisartritt ser symptomene først utvikler seg etter alder av 30.

Symptomer inkluderer tretthet, hevelse og leddsmerter og redusert mobilitet. Noen ganger virker neglene smittet og har et skjult utseende. Tipsene til fingrene og føttene har en tendens til å svulme. Leddene kan også være varme i berøring.

L’Psoriasis artritt påvirker oftere følgende kroppsdeler:

 • håndledd
 • Vertebral kolonne (spesielt Sacroileche-leddene i bassenget)
 • fingrene
 • tær
 • skuldre
 • knær
 • nakke
 • øyne

Hvis du opplever felles stivhet, smerte eller hevelse som vedvarer, bør du konsultere en lege.

Blodprøver

L’Psoriasisartritt kan ikke diagnostiseres med en enkel blodprøve. Imidlertid kan symptomene på den psoriasiatiske leddgikt lignende de i Raumatoid artritt (RA), slik at legen sannsynligvis vil bestille en blodprøve for å utelukke # 8217; AR.

Testen vil avgjøre om blodet ditt er positivt for Rheumatoid-faktoren (RF). Dette er et antistoff som finnes i blodet av mennesker med AR.

Legen kan også bestille en blodprøve for å lete etter et høyt nivå av C-reaktivt protein (CRP) eller en høy erytrocyt sedimentasjonshastighet (ESR). Disse testene er ikke spesifikke for psoriasisartrittet, men indikerer tilstedeværelsen av betennelse.

Blodprøver kan også bidra til å ekskludere gikt og # 8217; artrose. Hvis du har psoriasisartritt, kan tester også vise en liten anemi.

Ingen av disse tegnene og symptomene alene kan bekrefte psoriasisartrittet. Legen må undersøke alle testene for å bekrefte diagnosen.

Imaging test

Røntgenstråler er ikke alltid nyttige for å diagnostisere den psoriasisartritt i begynnelsen. Med sykdomsfremgangen kan legen bruke bildebehandlingstester for å se endringene i leddene som er karakteristiske for denne typen leddgikt.

MR alene skanninger kan ikke diagnostisere psoriasisartritt, men kan bidra til å oppdage problemer med sener og ledbånd. TC-skanninger og ultralyds kan bidra til å bestemme utviklingen av felles engasjement.

Felles væske test

Personer med psoriasisartritt kan motta en feil giktdiagnose, en form for leddgikt forårsaket av en overdreven mengde urinsyre i kroppen. Gutet påvirker vanligvis alluci.

Legen din kan trekke væske fra en interessert felles til å avgjøre om det inneholder urinsyrekrystaller. Hvis disse krystallene er tilstede, kan en giktdiagnose bekreftes.

Det er også mulig å ha gikt, psoriasis og psoriasisk leddgikt samtidig.

Caspar kriterier for diagnose

Diagnosen Dell’Psoriasis Arthritis følger Caspar Criteria. Kriteriene er tildelt en punktverdi, med all en verdi på 1 punkt bortsett fra dagens psoriasis, som har en verdi på 2 poeng.

Kriteriene er som følger:

 • Nåværende Psoriasis Epidemic
 • Personlig eller familiehistorie av psoriasis
 • hevelse av fingrene i hendene eller føttene, kjent som dattilitt
 • Nagelproblemer, som separasjon fra unison-sengen
 • Benvekst i nærheten av A’artikulasjon som er synlige på en røntgenstråle
 • Fravær av reumatoid faktor (RF)

En person må ha minst 3 poeng basert på kasparkriteriene som skal diagnostiseres med psoriasisartritt.

Behandlingsalternativer

Etter diagnosen vil behandlingsplanen avhenge av alvorlighetsgraden av symptomene.

For leddene som er smertefulle, men ikke i fare for å bli skadet, kan motbenk antiinflammatoriske stoffer (OTC) anbefales. Disse inkluderer ibuprofen (Motrin eller Advil) og naproser (Aleeve).

En mer intens smerte kan kreve en anti-inflammatorisk analgetisk foreskrevet.

Anti-etutering medisiner Sykdommen (DMARD) kan forhindre A’artikulasjon å bli skadet av den psoriasisartritt. Eksempler inkluderer metotrexat og sulfasalazin. Disse legemidlene kan bidra til å redusere sykdomsprogresjonen hvis du er diagnostisert med de første fasene av psoriasisartritt.

Noen behandlinger kan forbedre symptomene på både psoriasis og # 8217; psoriasisartritt. Men suksessen til disse behandlingene varierer fra person til person.

Hvis du er diagnostisert med deg etter at du hadde den psoriasisartritt for en PO & # 8216; av tid, vil dette påvirke dine behandlingsbeslutninger. Legen kan foreskrive en immunosuppressor for å forhindre forverringer og forhindre at leddene blir ytterligere skadet.

Organiske stoffer som TNF-alfa-hemmere er en annen behandling som reduserer smerte. Imidlertid kommer de med alvorlige sikkerhetsproblemer som en økning i risikoen for infeksjon.

Endelig, hvis den artikulerte skader må adresseres mer direkte, kan legen kanskje starte med en Steroid injeksjon på stedet for Interessert ledd. Saker som involverer betennelse og ødeleggelse av Dell & # 8217 ledd; Psoriasis artritt kan kreve erstatning kirurgi av artikulasjonen.

Hvorfor trenger du en revmatolog

Det er ingen enkelt test for psorialasica artritt. Du kan trenge tid til å gjøre en endelig diagnose. Hvis du lider av psoriasis og leddsmerter, kan legen din eller dermatologen lede deg til en revmatolog.

En revmatolog er en spesialisert lege i diagnose og behandling av leddgikt. Forbered deg på å liste alle dine symptomer, gi en komplett medisinsk historie og informere legen din hvis du har blitt diagnostisert med psoriasis.

Din reumatolog vil utføre en fysisk undersøkelse og kan be deg om å utføre enkle aktiviteter som demonstrerer mobiliteten din.

Diagnose Psoriasis Arthritis kan være som å løse et mysterium. Din reumatolog kan utføre tester for å utelukke andre former for leddgikt, inkludert gikt, ra og reaktiv leddgikt.

De kan søke etter et høyt nivå av ESR eller CRP, noe som indikerer en viss mengde betennelse. Og din reumatolog kan også bestille røntgenstråler, MR-skanninger, ultralyd eller TC-skanninger for å lete etter leddskader.

Gjentatt bluss

Personer med leddgikt kan oppleve perioder med større aktivitet av sykdommen, kalt rehancies. Symptomene på en forverring inkluderer muskel og leddsmerter og hevelse. Du kan også ha tendonitt og bursitt.

I # 8217; psoriasis artritt, fingre og føtter kan fingre svulme. Dette kalles diattilitt. Du kan også prøve smerte og hevelse til håndleddene, knærne, ankler eller nedre rygg.

Gjentatt flammet kan hjelpe legen din til å gjøre en diagnose av psoriasisartritt. Noen ganger vil en forverring av psoriasis sammenfalle med en forverring av psoriasisartritt.

Vanlige utløsende faktorer for psoriasis artritt inkluderer:

 • Eksponering for sigarettrøyk
 • Infeksjoner eller hud sår
 • sterk stress
 • kaldt vær
 • Drikke for alkohol
 • Tar visse stoffer og matvarer

L & # 8217;

Tradisjonell medisin er ikke det eneste behandlingsalternativet for psoriasisartritt. Det er livsvalg som kan gjøre tilstanden mer tolerabel. Disse inkluderer endringer i kostholdet, spesielt ved å inkludere mer omega-3 og vedta et operativsystem.

Det kan også bidra til å holde en sunn vekt, begrense stivelsen og vedta tiltak for å beskytte leddene.

Identifiser de utløsende faktorene i forverring og unngå dem. Videre kan din familiehistorie indikere at du har større risiko for psoriasisartritt, så hold det i bakhodet.

L’Psoriasis artritt, hvis behandlet, kan vanligvis reduseres for å forhindre ytterligere skade på leddene.