Daltonism Protan: Hva en COS & # 039; er og hva du skal gjøre

Vår evne til å se med visjonen om farger avhenger av tilstedeværelsen og funksjonen av lysfølsomme pigmenter i øynene våre. Daltonism, eller fargevisjonsunderskudd, oppstår når en eller flere av disse keglene ikke virker.

Når pigmentene følsomme for lengden d’lang bølge av øynene mangler eller ikke fungerer riktig, forårsaker det en type daltonisme kalt protanisk daltonisme. Folk med protanisk daltonisme har vanskeligheter med å skille mellom rødt og grønt.

I denne artikkelen vil vi diskutere det «8217; er den protaniske kolonismen og som tester og behandlingsalternativer er tilgjengelige for de som lider av denne typen daltonisme.

Hva så & # 8217;?

Å forstå COS’er den protaniske dawnismen, bidrar til å lære hvordan øyekegler produserer visjonen om farger.

ALLE’Eye Cones Interiør Det er noen stoffer, kalt fotopigments, som oppfatter forskjellige lengder D’lysbølge.

Lengde kjegler D’Kortbølge (Coni S) oppfatter blå, lengdekegler D’mediumbølge (coni m) oppfatter grønt og kegler i lengde d’Long Wave (Cones L) oppfatter den røde.

Når L-keglene mangler eller dysfunksjonelle, forårsaker dette en type rødgrønn fargemangel kjent som protanisk daltonisme.

Rødgrønn fargeblindhet treffer omtrent 8 prosent av menn og 0.5 prosent av kvinnene Over hele verden, med den vanligste typen rødgrønn daltonisme. Daltonism selv er forårsaket av et recessivt gen som er knyttet til # 8217; X, og derfor er menn mer sannsynlig å bli imponert over hensyn til kvinner.

Dette skyldes at menn bare har et X-kromosom og krever derfor bare en genetisk endring, slik at tilstanden oppstår. Kvinner har imidlertid to x-kromosomer, og derfor vil de trenge to genetiske endringer for å ha tilstanden.

Typer protanisk daltonisme

Det finnes forskjellige typer daltonisme, og alle typer kan variere så langt som alvorlig påvirker noens syn. Protans kolotonisme betyr generelt at øynene har problemer med å skille mellom rødt og grønt.

De to typer protanisk daltonisme er protanomalia og protanopia.

  • ProtanoMalia oppstår når keglene er tilstede, men fungerer ikke riktig. Som et resultat, oppfatter øynene rødt som grønt.
  • Protanyopia oppstår når kegler er helt mangler. Uten keglene L, har øynene problemer med å skille mellom grønt og rødt.

De forskjellige former for Daltonism, som inkluderer protanisk daltonisme, kan variere fra mild til alvorlig.

For eksempel er protanomalia mer mildt enn protanopi og generelt ikke forårsaker mange problemer i hverdagen.

Protanyopia, som er den mest alvorlige formen av rødgrønn daltonisme, forårsaker en betydelig annen oppfatning av rødt og grønt.

Hva kan se en person med Protanyopia

Her er en’bilde sett av en person uten colotonisme:

Del på Pinterestprotanopia

Og her er hvordan en persons bilde kan vises med Protanyopia:

Del på PinterestNormal visjon

Test og diagnose

En test av fargesyn, eller Ishihara Color Tests, bruker en serie fargeskiver for å sjekke fargevisjonsdekningen. Hver farget tallerken inneholder små fargede prikker. Noen av disse fargede punktene er ordnet i et tall eller et symbol i midten av parabolen.

Hvis du har en fargevisjon, vil du kunne se og identifisere nummeret eller symbolet som er tilstede i # 8217;.

Men hvis du ikke har en fargevisjon, kan du kanskje ikke se nummeret eller symbolet på noen retter. Typen daltonisme du har bestemmer hva du kan, og du kan ikke se i oppvasken.

Mens de fleste oftaleriene kan gi tester for kolonisme, er det noen av de viktigste selskapene som spesialiserer seg på å gi gratis online fargevisjonstester.

Enchroma, et av de ledende selskapene i produksjon av teknologi for personer med daltonisme, har en Dalton Test Tilgjengelig på sin nettside. Testen tar mindre enn 2 minutter og lar deg vite om kolonismen din er mild, moderat eller alvorlig.

Hvis du mistenker å lide av Daltonism, og du tror å dra nytte av en offisiell diagnose, kan du også planlegge en fargevisjonstest med en oftalmolog.

Behandling

For tiden er det ingen kur for protanisk kolonisme. Det er imidlertid selskaper som produserer utstyr for doltoniske mennesker for å forbedre sitt daglige liv.

For eksempel har enchroma briller blitt markedsført som en måte å forbedre farge differensiering og farge livlighet for personer med kolonisme. En studere Fra 2018 vurdert effektiviteten av disse typer briller i å forbedre visjonen om farger i deltakerne.

Forskere har oppdaget at enchroma briller på en eller annen måte har endret oppfatningen av farger som deltakerne allerede kunne se. Briller kunne imidlertid ikke forbedre diagnostiske tester eller gjenopprette normal fargesyn.

Hvis du er interessert i å utnytte behandlingsalternativene som er tilgjengelige for Protanic Daltonism, kan du besøke din oftalmolog for å lære mer.

Lev med protanisk daltonisme

De fleste med protanistisk kolonisme fører et normalt liv. Imidlertid kan kolonismen gjøre noen daglige aktiviteter vanskeligere, hvordan å kjøre, lage mat og bruke elektronikken;.

Styringsteknikker, for eksempel lagring, lysendringer og merkingssystemer, kan være nyttige for å orientere seg i hverdagen når de lider av daltonisme.

Øvelseslagingsteknikker

Protans colotonisme har en særlig stor effekt på kjøring. Rød er en farge mye brukt i veiskilt og signaler, fra trafikklys for å stoppe signaler.

Lagre bestillingen og # 8217; aspekt av veiskilt og signaler kan hjelpe deg med å fortsette å kjøre sikkert, selv med colotonisme.

Organisere og merk garderoben din

Valget av visse kombinasjoner av klær kan være vanskelig med protanisk kolonisme, spesielt for nyanser av rødt og grønt. For folk som lider av krevende daltonisme, har en venn eller et familiemedlem som organiserer og merker klærne, kan være til stor hjelp.

Du kan da bruke organisasjonen og merkingssystemet til å skille mellom forskjellige farger, som kan hjelpe til med valg av klær.

Utvikle dine andre sanser

L’lukt, smak, berøring og # 8217; Hørsel er fire av sansene som hjelper oss med å bla i vårt daglige liv. Utenfor andre underliggende forhold, kan folk med protanisk daltonisme fortsatt bruke alle disse sansene for daglige aktiviteter.

For eksempel, selv uten en full fargevisjon, L’lukt og smak kan være nyttig for aktiviteter som matlaging og velg ferske produkter.

Konsentrere seg om god belysning

Visjonen av farger er drastisk redusert i fravær av A & # 8217, tilstrekkelig belysning. Folk med protanisk daltonisme drar nytte av god belysning fordi det kan hjelpe dem å skille mellom fargene du allerede ser.

Installer L’naturlig belysning og dagslyspærer hjemme og til og med på jobben kan være enorm hjelp til Colton-folk.

Bruk tilgjengelighetsalternativer

De fleste elektroniske enheter, for eksempel telefoner, TV og datamaskin, tilbyr tilgjengelighetsalternativer for Coltonic People. Disse alternativene kan bidra til å justere noen farger på skjermen for å gjøre det enklere å bruke disse enhetene.

Videre er det også noen apper på markedet som kan hjelpe Doltonic-folk til å identifisere farger som kanskje ikke kan se.

Bunnlinjen

Protans colotonisme er en type fargevisjonsunderskudd som oppstår når de røde øyefølsomme pigmentene mangler eller dysfunksjonelle.

Det er to typer protanisk daltonisme: ProtanoMalia og Protanyopia.

ProtanoMalia er den milde formen av rødgrønn daltonisme, mens Protanyopia er den mest alvorlige formen. Alle former for Daltonism, inkludert ProtanoMalia og Protanopia, kan diagnostiseres gjennom en fargesynprøve.

Selv om du har blitt diagnostisert med Protan Color Blindness, kan små endringer i din daglige rutine hjelpe deg med å leve et normalt og tilfredsstillende liv.