Cane sukker vs hvitt sukker: hva er forskjellen?

Sukker er en naturlig ingrediens som er en del av det menneskelige kostholdet i tusenvis av år.

Mens det er mange typer, er cane sukker og hvitt blant de mest populære varianter.

Denne artikkelen sammenligner stokksukkeret og hvitt sukker for å hjelpe deg med å bestemme hvilken du skal velge.

Del på Pinterest

Ernæringsmessige forskjeller

Siden det hvite sukker og stokksukker kommer fra de samme avlingene og # 8211; sukkerrør eller sukker rødbeter & # 8211; De er ganske like (1).

Faktisk er det meste av stokksukkeret en blanding av hvitt sukker og melasse, som er en type sukker avledet sirup. Molassene er ansvarlig for sin mørkeste farge og øker litt næringsverdi.

Den mest merkbare ernæringsforskjellen mellom de to er at rørsukkeret har en litt høyere fotball, jern og kaliuminnhold.

Når det er sagt, er mengdene av disse mineralene i kantsukkeret ubetydelige, så det er ikke en god kilde til vitaminer eller mineraler (2, 3).

Julen sukker inneholder også en liten bit & # 8216; mindre kalorier enn hvitt sukker, men forskjellen er minimal. En teskje (4 gram) stokksukker gir 15 kalorier, mens den samme mengden hvitt sukker har 16.3 kalorier (2, 3).

Bortsett fra disse små forskjellene, er de ernæringsmessig lignende. Deres viktigste forskjeller er smak og farge.

Produkt ellers

Sukker er produsert i tropiske klimaer hvor sukkerrørplanter vokser eller sukkerroer.

Begge plantene lider en lignende prosess for å produsere sukker. Imidlertid brukes metodene til å forvandle det til stokksukkeret og hvite varierer.

Først blir sukkerjuice av begge avlinger ekstrahert, renset og oppvarmet for å danne en brun og konsentrert sirup som kalles melasse (4, 5, 6).

Deretter er det krystalliserte sukker sentrifugert for å produsere sukkerkrystaller. En sentrifuge er en maskin som blir ekstremt rask for å skille sukkerkrystallene fra melassene (7).

Det hvite sukkeret blir deretter viderearbeidet for å fjerne overflødige melasse og skape mindre krystaller. Deretter utføres det gjennom et filtreringssystem som ofte er laget med beinkull, eller knuste dyrben, for å danne hvitt sukker (4, 5, 6).

Raffinert stokk sukker er ganske enkelt hvitt sukker som molasset ble tilsatt. I mellomtiden lider hele og ikke-raffinert stokk sukker mindre behandling enn hvitt sukker, slik at det kan opprettholde en del av melassene og den naturlige brune fargen (7).

Kulinariske bruksområder

Hvit sukker og stokk sukker kan brukes på forskjellige måter i matlaging og matlaging.

Selv om de noen ganger kan brukes om hverandre, kan dette påvirke farge, smak eller konsistens av sluttproduktet.

Molasses i rørsukker holder fuktighet, og bruk den vil oversette til mykere, men tettere bakervarer.

For eksempel vil kaker laget med stokksukker bli mer fuktig og tett, mens informasjonskapsler laget med hvitt sukker vil øke i større grad, noe som gir mer luft i # 8217; deigen og resulterer i en mer luftig konsistens.

Av denne grunn brukes hvitt sukker i en rekke bakte produkter som krever en tilstrekkelig leavening, for eksempel meringues, mousse, soufflé og myke bakevarer. Tvert imot brukes rørsukkeret til tette bakte produkter, for eksempel kucchini brød og rike kaker.

Andre bruksområder for rørsukker kan inkludere rik glass og sauser, som grillsaus.

De har forskjellige profiler av smak og fargestoffer

De viktigste forskjellene mellom hvitt sukker og stokksukker er deres smak og farge.

Utveksling av hvitt sukker med stokksukker i oppskriftene vil påvirke matfarge, noe som gir en lett karamell eller en brun nyanse.

Tvert imot vil matlaging med hvitt sukker få et klarere fargeprodukt. Derfor, hva du velger, vil avhenge av ønsket sluttresultat.

Cane og hvitt sukker har også unike smakprofiler. Cane sukker har en intens smak, karamellisert eller lik fløtekaramellen på grunn av de tilsatte melassene. Av denne grunn fungerer det bra i kaker og sjokolade kjeks, så vel som i fruktrike paier.

D’Andre deler, det hvite sukkeret er søtere, så du kan bruke mindre for å få ønsket smak. Den nøytrale smaken gjør det til en allsidig ingrediens i bakverk, velfungerende i frukt svamper og søtt bakverk.

Som du bør velge?

At du velger hvit eller cane sukker avhenger av personlige preferanser, siden smak og farge er de viktigste forskjellene mellom de to.

Selv om stokksukkeret inneholder flere mineraler av hvitt sukker, er mengdene av disse mineralene så små ikke å gi noen fordel for helse.

Det er viktig å understreke at sukkeret antas å være en faktor som bidrar til fedmepidemien og hovedårsaken til sykdommer, inkludert type 2 diabetes og hjertesykdom (8, 9, 10).

Av denne grunn er det tilrådelig å konsumere ikke mer enn 5-10% av de daglige kaloriene fra tilsatte sukkerarter. Dette bør imidlertid være ytterligere begrenset for optimal helse (11, 12).

Selv fra tid til annen er det greit å smake på en søt søtsaker, alle slags sukker bør begrenses i et sunt kosthold.

Når du velger fra stokk eller hvitt sukker, la deg bli styrt av dine personlige preferanser, siden de vil ha de samme effektene på helsen din.

Bunnlinjen

Rørsukker og hvitt er de to vanligste sukkervariene.

Selv om de produseres annerledes, noe som resulterer i smak, farger og separate kulinariske bruksområder, er stokksukkeret ofte bare hvitt sukkerarbeidet med melasse.

I motsetning til vanlig tro er de ernæringsmessig lignende.

Cane Sukker inneholder litt «8216; mer enn mineraler enn hvitt sukker, men gir ikke noen helsemessige fordeler.

Faktisk, l’å ta alle slags sukker bør være begrenset for optimal helse.