Bilirubina blodprøve: prosedyre, forberedelse og risiko

COS’er en bilirubin blodprøve?

Bilirubin er et gult pigment tilstede i blodet og i fæces av alle. En bilirubin blodprøve bestemmer bilirubinnivåer i kroppen.

Noen ganger kan leveren ikke forseggjort bilirubin i kroppen. Dette kan skyldes et overskudd av bilirubin, A’obstruksjon eller A’betennelse i leveren.

Når kroppen din har for mye bilirubin, vil huden din og den hvite av øynene dine begynne å gule. Denne tilstanden kalles jatero.

En bilirubin test vil bidra til å avgjøre om du har en av disse forholdene.

Bilirubin er produsert i kroppen når proteinet i’hemoglobin i de gamle røde blodcellene dekomponeres. Nedbrytningen av gamle celler er en normal og sunn prosess.

Etter å ha sirkulert i blodet, reiser bilirubin i leveren.

I leveren blir bilirubin transformert, blandet i galle, deretter utskilles i gallekanalene og lagres i galleblæren.

Til slutt slippes gallen i # 8217; mykt tarmen for å fordøye fett. Til slutt utskilles det i avføringen.

Bilirubin festet fra leveren alle’glukuronsyre, en syre som er avledet fra glukose, kalles direkte eller konjugert bilirubin. Bilirubin ikke festet til glukuronsyren kalles indirekte eller mislykket bilirubin. Alle bilirubin i blodet sammen kalles totalt bilirubin.

En komplett bilirubin blodeksamen vil få en nøyaktig telling av alle tre nivåene av bilirubin i blodet: direkte, indirekte og totalt.

Både hos voksne og barn, kan symptomer knyttet til høy bilirubin føre til gulsott, guling av hud eller øyne, tretthet, kløe, mørk urin og dårlig appetitt.

Vanlige grunner til testing av bilirubin

Hvis bilirubin ikke er festet til syren avledet fra glukose (konjugert) i leveren eller ikke er tilstrekkelig fjernet av blodet, kan det bety at C’det er en leverskade.

Blod Bilirubin-testen er derfor en god måte å teste leverskaden på.

L’Mild gulsott i nyfødte kan skyldes normale endringer i bilirubin metabolisme eller kan være det første tegn på et medisinsk problem.

Hvis fødselsnivået er for høyt, kan et barns blod testes flere ganger i de første dagene av livet for å overvåke leverfunksjonen. L’Gulsot i en nyfødt kan være veldig alvorlig og farlig for livet hvis ikke behandlet.

En annen grunn til høye bilirubinnivåer kan være at mer enn normale røde blodlegemer blir ødelagt. Dette kalles hemolyse.

Noen ganger er bilirubin målt som en del av en Panel & # 8221; test. Ofte evalueres leveren med en gruppe tester som også inkluderer:

 • Transaminase alanin
 • Aspartate Aminotransferase
 • alkalisk fosfatase
 • albumin
 • Totalt antall proteiner

Hvordan bilirubinprøven utføres?

En liten mengde blod er nødvendig for å utføre denne testen. Blodprøven oppnås ved venøs punktering: En nål settes inn i en vene gjennom huden eller håndhuden, og en liten mengde blod samles inn i et testrør.

Hvordan jeg forbereder meg på bilirubin-testen?

For denne testen trenger du ikke å spise eller drikke alt annet enn vann i fire timer før du utfører testen. Du kan drikke din vanlige mengde vann før du går til laboratoriet eller samlingsstedet.

Det kan være nødvendig å stoppe # 8217; ansette visse stoffer før du utfører testen, men bare hvis legen din forteller deg å gjøre det.

Eksempler på legemidler som kan påvirke bilirubinnivåer inkluderer antibiotika som penicillin g, beroligende midler som fenobarbital, diuretika som furosemid (Lasix) og medisiner for astma som teofyllin.

Det er mange andre stoffer som kan påvirke bilirubinnivåene. Snakk med legen din før testen for å se om du skal avbryte eller fortsette å ta medisiner.

Hva er risikoen for BILIRUBIN blodanalyse?

Når blodet er samlet, kan du kort føle moderat smerte eller en liten følelse av en prikkende. Etter nålen til nålen kan du føle en knappfølelse.

Du vil bli bedt om å utøve press på nettstedet der nålen kom inn i huden. En bandasje vil bli plassert på nettstedet. Hold dette bandasjen i minst 10-20 minutter.

Du bør unngå å bruke den armen for å løfte tunge belastninger for resten av dagen.

Det er noen svært sjeldne risikoer i å ta en blodprøve:

 • Svimmelhet eller besvimelse
 • Hematom, et blåmerke der blodet akkumuleres under huden
 • Infeksjon, vanligvis forhindret i hudrengjøring før’# 8217; nål
 • Overdreven blødning, eller blødning i en lang etterfølgende periode, som kan indikere en mer alvorlig blødningstilstand og må rapporteres til legen

Hva er et normalt resultat for L’bilirubin blodanalyse?

I et større barn eller voksen er de normale verdiene til direkte bilirubin mellom 0 og 0.4 milligram per decilitre (mg / dl). De normale verdiene til totalt bilirubin er mellom 0.3 og 1.0 mg / dl.

Nivået på indirekte bilirubin i blodet er den totale bilirubin minus nivåene av bilirubin direkte i blodet. Videre kan normale referanseintervaller variere fra laboratorium til laboratorium.

I et nyfødt er et høyere bilirubin normalt på grunn av stresset av fødselen. Normal indirekte bilirubin ville være mindre enn 5.2 mg / dl innen de første 24 timene fra fødselen. Men mange nyfødte har en slags gulsott og bilirubin nivåer som overstiger 5 mg / dl innen de første dagene etter fødselen.

Årsaker til unormale resultater

Legen vil kanskje utføre flere blodprøver eller en ultralyd om høye nivåer av bilirubin i blodet oppdages. I en voksen kan høy bilirubin skyldes leverproblemer, galle eller galleblæreplan. Eksempler inkludert:

 • Leversykdommer, som hepatitt l & # 8217
 • Gilberts syndrom, en genetisk sykdom
 • cirrhose, som er helbredelsen av leveren
 • ugyldig stenose, hvor en del av gallekanalen er for smal for å tillate passasjen av væsken
 • Cystefellea eller bukspyttkjertel kreft
 • gallestein
 • Narkotika toksisitet

Høy bilirubin kan også skyldes blodproblemer i stedet for problemer med leveren. Blodceller som nedbryter for raskt, kan skyldes:

 • Hemolytisk anemi: oppstår når for mange blodceller blir ødelagt av en autoimmun sykdom, er en genetisk defekt, narkotika toksisitet eller infeksjon og lever ikke i stand til å metabolisere mengden indirekte bilirubin i kroppen.
 • Transfusjonsreaksjon: oppstår når immunforsvaret angriper blodet som har blitt administrert gjennom en transfusjon.

Spedbarnsgående

I et nyfødt, bilirubin og forhøyet gulsott (vanligvis indirekte) kan være svært farlig og kan skyldes forskjellige faktorer. Det er tre vanlige typer:

 • Fysiologisk itteer: Fra to til fire dager etter fødselen, forårsaket av en kort forsinkelse i leveren og vanligvis ikke alvorlig
 • Amning Gawundice: I løpet av den første uken i livet, forårsaket av et barn som ikke ammer godt eller av en dårlig melkproduksjon i moren
 • Maternal melk gulsott: etter to eller tre uker med livet, forårsaket av transformasjonen av noen stoffer til morsmelk

Alle disse kan enkelt behandles og er vanligvis ufarlige hvis de behandles. Noen mer alvorlige forhold som forårsaker høy bilirubin og gulsott i et barn, inkluderer:

 • unormale figurer av blodlegemer, som L’Sickle Cell Anemi
 • Sanguine Group Disadracy mellom nyfødt og mor, som fører til en alvorlig nedbrytning av røde baby blodlegemer, kalt føtal erythroblastose
 • Mangel på noen viktige proteiner på grunn av genetiske defekter
 • blåmerker på grunn av en vanskelig levering
 • Høye nivåer av røde blodlegemer på grunn av liten størrelse, prematuritet
 • infeksjoner

Hva skjer etter en blodprøve med bilirubin

Hvis blodprøvene dine viser unormalt høye bilirubinnivåer, kan legen bestille flere eksamener for å bestemme den underliggende årsaken.

Når legen har bestemt en årsak til høye nivåer av bilirubin, kan det være nødvendig å utføre flere bilirubin blodprøver for å overvåke behandlingseffektiviteten.

Hvis legen din mener at leveren eller galleblæren kanskje ikke fungerer som den skal, kan bestille bildebehandlingstester for å sikre at det ikke er noen strukturelle anomalier.