17 ord du bør vite: idiopatisk pulmonal fibrose

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) er et vanskelig begrep å forstå. Men når du erklærer det med ord, er det lettere å få et bedre bilde av hva sykdommen er og hva som skjer på grunn av det. & # 8220; idiopatisk & # 8221; Det betyr bare at det ikke er noen kjent årsak til sykdommen. & # 8220; pulmonal & # 8221; refererer til lungene og & # 8220; fibrose & # 8221; Betyr fortykning og helbredelse av bindevev.

Her er 17 ord relatert til denne lungesykdommen du kan møte etter at du har blitt diagnostisert med den.

trøbbel

En av de vanligste symptomene på IPF. Også kjent som kortpustethet. Symptomene starter vanligvis eller utvikler seg sakte før en faktisk diagnose er laget.

Tilbake til Word Bank

Lungene

Organer ligger i brystet ditt som lar deg puste. Åndedrett fjerner # 8217; karbondioksid fra blodstrømmen og døren oksygen inne i den. L’IPF er en lunge sykdom.

Tilbake til Word Bank

Pulmonal nodules

En liten rund utdanning i lungene. Det er sannsynlig at folk med IPF utvikler disse knutepunktene. De finnes ofte gjennom en HRCT-skanning.

Tilbake til Word Bank

Clubbing

En av de vanligste symptomene på IPF. Oppstår når fingrene og tallene blir bredere og avrundet på grunn av mangel på oksygen. Symptomene starter vanligvis eller utvikler seg sakte før en faktisk diagnose er laget.

Tilbake til Word Bank

scene

Selv om L’IPF regnes som en progressiv sykdom, har den ingen stadioner. Dette er forskjellig fra mange andre kroniske forhold.

Tilbake til Word Bank

HRCT-skanning

Det er synonymt med høyoppløselig TC-skanning. Denne testen produserer detaljerte bilder av lungene dine med røntgenstråler. Det er en av de to måtene som en diagnose av IPF er bekreftet. L’En annen test som brukes er en lungebiopsi.

Tilbake til Word Bank

Pulmonal Biopsy

Under en lungebiopsi er en liten mengde lungestoff fjernet og undersøkt under mikroskopet. Det er en av de to måtene som en diagnose av IPF er bekreftet. L’annen test som brukes er en HRCT-skanning.

Tilbake til Word Bank

Cystisk fibrose

En tilstand som ligner på IPF. Imidlertid er cystisk fibrose en genetisk tilstand som påvirker åndedretts- og fordøyelsessystemet, inkludert lungene, bukspyttkjertelen, leveren og lifen og # 8217;. Det er ingen notat for IPF.

Tilbake til Word Bank

pneumolog

En spesialisert lege i behandlingen av lunge sykdommer, inkludert IPF.

Tilbake til Word Bank

Akutt forverring

Når symptomer på en sykdom forverres. For IPF betyr dette generelt en forverring av hoste, mangel på pust og tretthet. En rehabilitering kan vare noen dager for noen uker siden.

Tilbake til Word Bank

Tretthet

En av de vanligste symptomene på IPF. Også kjent som tretthet. Symptomene starter vanligvis eller utvikler seg sakte før en faktisk diagnose er laget.

Tilbake til Word Bank

Kortpustethet

En av de vanligste symptomene på IPF. Også kjent som en trend. Symptomene starter vanligvis eller utvikler seg sakte før en faktisk diagnose er laget.

Tilbake til Word Bank

Tørrhoste

En av de vanligste symptomene på IPF. En tørr hoste inkluderer ikke sputumet eller en blanding av spytt og slim. Symptomene starter vanligvis eller utvikler seg sakte før en faktisk diagnose er laget.

Tilbake til Word Bank

Nattlig apné

En søvntilstand der en persons pust er uregelmessig, forårsaker arrestasjonen og bryteren og pusten i hvileperioder. Personer med IPF er mer sannsynlig å ha denne tilstanden.

Tilbake til Word Bank

Kronisk lunge sykdom

Siden det for tiden ikke er kur for dette, anses IPF som en kronisk lungesykdom.

Tilbake til Word Bank

Pulmonal funksjonstest

En respiratorisk test (spirometri) utført av legen for å se hvor mye luft det er mulig å utvise etter å ha dypt inspirert. Denne testen kan bidra til å bestemme mengden av lungeskader forårsaket av # 8217; IPF.

Tilbake til Word Bank

Puls oximetry

Et verktøy for å måle blod oksygen nivåer. Bruk en generelt posisjonert sensor på fingeren.

Tilbake til Word Bank