Søt smak i munnen: Symptomer, årsaker og forebygging

Hva er denne tilstanden?

Søthet er en av minst fem grunnleggende smaker oppdaget av smak tunge papiller. Andre inkluderer surhet, salthet, bitterhet og en balansert smak kalt umami.

Normalt vil du bare smake søtheten etter å ha spist noe som inneholder sukker. Det kan være noe mer naturlig, som honning eller frukt, eller noe forseggjort, som iskrem.

Noen medisinske forhold kan indusere en person til å prøve en søt smak i munnen, selv om han ikke spiste noe søtt. Les videre for å lære mer.

Hva forårsaker en søt smak i munnen?

Legene lærer fortsatt mer om årsakene til dette uvanlige symptomet. Noen årsaker synes imidlertid å inkludere:

 • Metabolske problemer, for eksempel diabetes, ketose eller skjoldbruskkjertelforstyrrelser. Metabolske lidelser kan påvirke kroppens evne til å smake, forårsaker en søt smak i munnen og en god preferanse for veldig søte matvarer.
 • Nevrologiske problemer, som slag, konvulsiv eller epilepsy lidelser. En søt smak i munnen kan være et tidlig symptom på nevrologiske problemer.
 • Virus angriper kroppens evne til å lukte. Forstyrrelser i det olfaktoriske kroppssystemet & # 8211; Systemet som gjør det mulig for kroppen å lukte & # 8211; De kan forårsake en søt smak i munnen.
 • Brystinfeksjon, nese og hals. Noen bakterier, spesielt pseudomonene, kan forårsake en søt smak i munnen.
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). L’magesyre dateres tilbake til halsen og munnen, og forårsaker en søt smak.
 • Lungecellekarsinom. En søt smak er et tidlig symptom på denne tilstanden.
 • Svangerskap. Mange kvinner opplever en merkelig smak i munnen i de tidlige stadiene av graviditeten. Noen kvinner kan beskrive det som søtt eller metallisk.

Disse forholdene forårsaker en søt smak i munnen som påvirker kroppens sensoriske eller nervøse kropp. Dette er et komplekst sensorsystem påvirket av hormoner i kroppen. Disse forholdene påvirker funksjonene til disse hormonene, noe som forårsaker en søt smak i munnen.

Når du skal se en lege?

Hvis du har en søt smak i munnen din sjelden, er det sannsynligvis ingenting å bekymre seg for og gå bort alene. Men hvis du finner dette symptomet på en vanlig eller økende måte, bør du konsultere en lege.

Du kan velge å se legen din, eller du kan velge å se en spesialist. Mange årsaker til en søt smak i munnen synes å være forbundet med olfaktoriske og respiratoriske systemer. Andre årsaker er forbundet med kroppshormoner (endokrine system) og til og med til nevrologiske problemer. Så, du kan velge å se en eller flere av følgende spesialister:

 • Dell’øre, nese og hals
 • endokrinolog
 • nevrolog

Når du ser legen din, vil du utføre en fysisk eksamen og be om informasjon om din medisinske historie. De kan også spørre om familiens medisinske historie, som kan påvirke din sjanse til å utvikle visse forhold som kan forårsake en søt smak i munnen.

Under ditt besøk vil legen din prøve å bestemme den underliggende tilstanden som forårsaker en søt smak i munnen ved å utføre ulike diagnostiske tester. Disse kan inkludere:

 • Blodprøver for å kontrollere nivåene av hormoner og blodsukker
 • Blodprøver for å verifisere tilstedeværelsen av bakterielle og virusinfeksjoner
 • Brain skanner for å kontrollere den nevrologiske aktiviteten og søke skade på nerver
 • TC eller MR-skanninger for å verifisere tilstedeværelsen av kreft skilt i lungene

Spørsmål:

Fordi jeg har en søt smak i munnen når jeg våkner om morgenen?

TIL:

Hvis når du vekker deg, føler du en konstant søt smak i munnen din, kan du ha en underliggende medisinsk tilstand som type 2 diabetes mellitus, bihulebetennelse eller sur reflux (GERD). Hver av disse forholdene kan få deg til å ha en søt smak i munnen din når du våkner. Du bør snakke med legen din om symptomene dine for å få den rette jobben for en diagnose.

Healthline Medical Team Svar representerer meninger fra våre medisinske eksperter. Alt innhold er strengt informativt og bør ikke betraktes som et medisinsk rådgivning.

Hvordan å hindre en søt smak i munnen din?

Hvis den søte smaken i munnen sjelden presenterer seg, er det sannsynlig å gå alene. Å holde seg frisk kan bidra til å forhindre dette problemet i fremtiden. Dette innebærer en diett rik på fersk mat, inkludert frukt, grønnsaker og magre proteiner. Prøv å ikke spise mange sukker. Disse øker sykdommene risikerer, spesielt diabetes, som er forbundet med en søt smak i munnen.

Men hvis den søte smaken i munnen er forårsaket av en grunnleggende medisinsk tilstand, følg behandlingsplanen, kan bidra til å forhindre refusjon av symptomet. Lytt nøye for legen din behandlingsinstruksjoner. Hvis problemet vedvarer eller gjenopptar selv om du følger legenes instruksjoner, må du kontakte legen din umiddelbart.