Slimete cyster: årsaker, symptomer og diagnose

Hva er slimete cyster?

En slimete cyste, også kjent som mucocele, er en hevelse full av væske som oppstår på leppen eller på munnen.

Cysten utvikler seg når de spyttkjertlene i munnen er blokkert av slimet. De fleste cyster er på underleppen, men kan forekomme hvor som helst ALLE’inne i munnen. De er vanligvis midlertidige og indolor. Men cyster kan bli permanent hvis de ikke behandles.

Bilder av slimete cyster

Hva forårsaker slimete cyster?

Slimete cyster er mer vanlig forårsaket av traumer til munnhulen, for eksempel:

 • bite leppene (vanligste årsak)
 • bite kinnene sine
 • piercing
 • Utilsiktet pause i en spyttkjertel
 • Tilstøtende tenner som forårsaker kronisk skader

En dårlig tannhygiene og vane med å bite leppene eller kinnene på grunn av stress kan også øke risikoen for å utvikle slimhøye cyster. Noen mennesker utvikler disse cyster som en dårlig tannkremsreaksjon for tartarkontroll.

Slimete cyster er mer vanlige i alderen folk Fra 10 til 25. Imidlertid kan disse cysterene forekomme hos mennesker i alle aldre. De skjer også i både kvinner og menn.

Hva er symptomene på slimete cyster?

Symptomene på en slimete cyste varierer basert på dybden av cysteren ALLE’interiør i huden og i frekvensen med hvilke cyster oppstår. De fleste cyster er ikke smertefulle, men kan være ubehagelige. Hyppige cyster kan bli smertefullt over tid.

Symptomene på cyster i nærheten av hudoverflaten inkluderer:

 • Preget hevelse
 • blåaktig farge
 • mykhet
 • Skader i diameter mindre enn 1 centimeter

Symptomene på de dypeste cysterene ALLE’Interiør i huden inkluderer:

 • avrundet form
 • hvitaktig farge
 • ømhet

Når skal du se en lege

Du bør konsultere en lege for noen cyster som vises i eller rundt munnen din. Vi anbefaler deg å motta en korrekt diagnose, og legen din kan utelukke mer alvorlige forhold. Du bør også konsultere en lege hvis cysten blir stor og ubehagelig. Selv om de fleste slimete cyster har en diameter mindre enn 1 centimeter, kan sjeldne tilfeller forårsake store cyster opp til 3.5 centimeter.

De minste og mindre cyster blir ofte ikke oppdaget før du går til tannlegen. Dette gjelder spesielt for slimete cyster som utvikler alle «8217; innsiden av munnen. Din tannlege kan lede deg til en lege for en biopsi og andre diagnostiske tester.

I de fleste tilfeller vil legen la at en slimende cyste helbreder alene. Hvis cysten fortsatt er der etter to måneder, kontakt legen din på nytt.

Hvordan slimete cyster er diagnostisert?

Legene stoler på kliniske symptomer for diagnose. Legen din kan også spørre deg om du har en traumerhistorie forbundet med å bite leppene dine. Ditt svar vil hjelpe legen din til å gjøre en nøyaktig diagnose.

I noen tilfeller kan cystbiopsi trenge å gjøre en positiv diagnose. Under denne prosedyren vil legen fjerne en liten prøve av stoffet. Stoffet vil bli undersøkt under mikroskopet. Observere celler, leger kan avgjøre om cysten er kreft eller ikke.

Legene kan kreve en biopsi i tilfeller der:

 • Slimete cysten er mer enn 2 centimeter
 • L’utseende av cyster tyder på adenom (kreft) eller lipom
 • ikke c’det er en historie med traumer

Hvordan slimete cyster behandles?

Behandling er basert på tyngdekraften av mucosa cyste. Noen ganger kan cyster ikke kreve omsorg og hadde på seg tid. Overfladiske cyster løser ofte alene. For å unngå infeksjoner eller vevskader, ikke prøv å åpne eller fjerne cyster hjemme. Hyppige eller tilbakevendende cyster kan be om ytterligere medisinsk behandling.

Behandlingene som brukes i slimete cyster som ikke er veldig alvorlige, inkluderer:

 • Laserterapi. Denne behandlingen bruker en liten radius av direkte lys for å fjerne cyster.
 • Kryoterapi. Denne behandlingen fjerner cyster som fryser vevet.
 • Intralesional Corticosteroid Injection. Denne behandlingen injiserer en steroid i cysten for å redusere betennelsen og akselerere helbredelse.

For å unngå gjentakelser eller å behandle spesielt alvorlige cyster, kan legen anbefale den kirurgiske fjerningen av cyster eller til og med Dell’hele spyttkjertelen.

Slimete cyster kan ta en uke til to år etter behandling for å helbrede, avhengig av typen og alvorlighetsgraden av cysten.

Selv etter helbredelse, L’eneste måte å sikre at en ikke-retur cyste er å ha fjernet kirurgisk. Unngå vaner som å bite leppene eller kinnene for å hindre fremtidige cyster.

Det er husholdningsmidler?

Ofte, utvinning fra en slimhinne cyster krever bare tid. Fra tid til annen bør du sjekke cysten for å sikre at du ikke blir smittet og ikke forstørrer. Skyll varm med saltet vann kan bidra til å akselerere helbredelsesprosessen.

Hvis du regelmessig biter leppene dine eller kinnene, kan du også vurdere ideen om å bryte denne typen vaner. Hold en dagbok og hold styr på frekvensen som bitt: Mest sannsynlig er det relatert til stress, angst eller kjedsomhet. Etter å ha identifisert de utløsende faktorene, kan du prøve å finne måter å slutte å bite leppene dine og kinnene på. Tygge en sukkerfri tannkjøtt er bare en metode du kan bruke til å tilfredsstille ønsket om å bite uten å skade deg selv.

Mens hjemmemedisinene kan være nyttige for å behandle noen slimete cyster, er det viktig å unngå selvdiagnosen. Legen din kan sørge for at dossene ikke er relatert til noe mer alvorlig, som oral kreft.

Hva er perspektivet for en slimete cyste?

Når det er identifisert og riktig diagnostisert, har slimete cyster en god utvinningsgrad. Disse er godartede (ikke-kreft) cyster, så ikke utgjør langsiktige helseproblemer. De største komplikasjonene med slimete cyster er smerte og ubehag. Hvis du mistenker en mucosa cyste i eller rundt munnen, må du kontrollere omgående.