Revmatoid artritt Symptomer: Fiskediett kan hjelpe

De siste årene har det vært mye diskusjon om mat som medisin.

Når det gjelder fisk, kan dette argumentet virke sant.

En fersk en studere fra Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School, konkluderte med at fiskeforbruk kan være relatert til lavere sykdomsaktivitet hos personer som lever med revmatoid artritt (RA).

Forskere har funnet ut at i et nøtteskall kan fisk og andre typer sjømat redusere betennelser i kroppen.

Betennelse er nøkkelen

RA er den autoimmune formen for leddgikt, hvor betennelse er et karakteristisk tegn.

Å redusere denne betennelsen er avgjørende for å håndtere den svekkende tilstanden.

Forskerne som er involvert i denne studien – deres funn ble publisert i det medisinske tidsskriftet Arthritis Care & Forskning – satt ut for å finne ut om å spise fisk har vist noen fordeler for personer med RA.

I en uttalelse til pressen sa Dr. Sara Tedeschi: «Hvis funnene våre holder mål i andre studier, tyder det på at inntak av fisk kan redusere betennelse relatert til aktiviteten til revmatoid artritt sykdom.».

Han la til: «Fiskekonsum har blitt bemerket å ha mange gunstige helseeffekter, og funnene våre kan gi RA-pasienter en overbevisende grunn til å øke fiskeforbruket.».

Hva forskerne fant

Som rapportert av New York Times, Tedeschi og hans medforfattere så på data fra 176 personer med RA i ESCAPE-RA-studien.

De brukte en tverrsnittsanalyse av grunndataene til studiedeltakerne i ESCAPE-RA kohortgruppen.

Forskerne vurderte frekvensen av fiskekonsum i et matspørreskjema som beskrev pasientenes vanlige kosthold.

Forskning har vist at personer med revmatoid artritt som spiste fisk minst to ganger i uken hadde lavere sykdomsaktivitet enn personer som spiste fisk en gang i måneden eller mindre.

De målbare, i forhold til sykdommens aktivitet, inkluderte antall hovne eller smertefulle ledd, sammen med smertevurderinger og mer.

«Funnene tyder på at høyere fiskeinntak kan være assosiert med lavere sykdomsaktivitet hos pasienter med revmatoid artritt,» sa studieforfatterne i en felles offentlig uttalelse.

Et problem i denne studien er kanskje tverrsnittet av de studerte individene. Det var ikke akkurat inkluderende eller mangfoldig.

«ESCAPE-RA-kohorten besto hovedsakelig av hvite, utdannede og gifte pasienter med langvarig revmatoid artritt, så funnene våre kan ikke generaliseres til andre populasjoner,» bemerket Tedeschi og hans medforfattere.

Men det betyr ikke at folk fra alle samfunnslag ikke bør følge rådene ennå om å innlemme mer fisk i kostholdet sitt, unntatt matallergier, sa forskerne.

Faktisk har en diett rik på fisk og sjømat blitt anbefalt for personer med inflammatoriske og autoimmune sykdommer, som RA.

Fisk er regelmessig inkludert blant de beste matvarene for leddgikt i listene over organisasjoner som Arthritis Foundation og Institutt for integrativ ernæring.

Middelhavs- og paleo-dietter (både tunge i fisk og animalske produkter) anbefales også ofte for personer med revmatoid artritt og autoinflammatoriske tilstander, som sett i Forebyggingsmagasin.

Reaksjon fra RA-pasienter

Hva folk med RA tenker?

I en undersøkelse om Leddgikt Ashleys Twitter-feed, på spørsmål om å spise fisk bidro til å lindre RA-symptomer, svarte 25 % av respondentene «Ja», 25 % svarte «Nei» og 50 % visste ikke.

Andre pasienter følte det på samme måte.

«Personlig tror jeg ikke mat hjelper symptomene mine. Jeg har hatt RA for lenge til å tro på alle diettmoter, så jeg er i tvil, sier Jeanine Certo fra Missouri, som har hatt RA i 25 år, til Healthline.

Kim Geisler fra Pennsylvania var uenig.

Hun fortalte Healthline: «Jeg er villig til å prøve alt som trengs for å håndtere smertene mine, og hvis det betyr å spise fisk, vil jeg spise det. Jeg føler meg lettere og sunnere når jeg inkluderer fisk i kostholdet mitt, og jeg tror det kan bidra til å redusere betennelse.

Holistisk ernæringsveileder Melissa Smith fra Ohio sa at hun oppfordrer alle pasienter til å spise fisk, enten de har leddgikt eller ikke.

«Det er bare et magert, sunt protein. Bra for alle, selv folk uten RA, sa han til Healthline.