Psykisk sykdom kan gjøre lesing vanskelig. Det er derfor og hva kan du gjøre

For hele skolen var jeg en bambute bambute. Du vet, fyren som elsket biblioteket og spiste en bok en dag hver gang han hadde muligheten. Les og skriv var så viktig for min identitet at jeg ikke kunne forestille meg en dag som passerte uten å kikke en bok.

Da jeg gikk til # 8217; universitetet, har ting endret seg. Jeg hadde mindre tid til å lese for glede, og jeg ble nedsenket av akademiske avlesninger. L’Siste ting jeg ønsket å gjøre var å fikse andre ord.

Min mental helse har begynt å forverre mer eller mindre samtidig som min kjærlighet til å lese, men det tok meg lang tid å merke forskjellen mellom de to. Gleden som alltid har brakt meg å lese, jeg gledet mellom fingrene dine. Ingenting ga meg mye glede da jeg var i en depressiv tilstand; Alt var en overdreven innsats med en utilstrekkelig belønning.

Med utviklingen av universitetet har jeg samlet flere traumatiske hendelser som kreditter av kurset og min psykiske helse har forverret seg. Til slutt mottok jeg en diagnose av post-traumatisk stressforstyrrelse (PTSD) og jeg forlot.

Da jeg forlot universitetet, var jeg mer tid og energi å lese for glede. Overraskende oppdaget jeg at jeg ikke kunne.

Dette betyr ikke at jeg ikke kunne uttale ord eller skrive dem og # 8211; Alle’Vintage Jeg jobbet bokstavelig talt som forfatter & # 8211; Men det var ekstremt vanskelig å forstå hva jeg leste.

Jeg fant meg selv å lese et avsnitt om og om igjen uten å forstå et ord. Eller, hvis jeg virkelig kunne lese og forstå noe, var jeg mentalt sliten etter bare noen få sider.

Det skjedde med meg, en biblioteksmus for livet, en forfatter, en litteratur elsker. Jeg følte oss ubrukelig. Fryktelig. Uten kontakt med Bookscale-personen har jeg alltid tenkt på å være. Det var ikke bare at jeg kjempet for å lese, det er at jeg kjempet for å nyte det. Hvem kunne nyte en oppgave så monumentalt vanskelig?

Da jeg spurte rundt hva som forårsaket mine plutselige vanskeligheter med å lese, var jeg overrasket over å føle at mange av mine venner som også hadde psykiske helseproblemer, hadde samme kamp.

Jeg har alltid trodd at universitetet absorberte å lese moro «8221; sa en av mine venner. & # 8220; men nå er jeg ganske sikker på at det er relatert til min post-traumatiske stressforstyrrelse.& # 8221;

Qualcos’annet enn vi alle hadde til felles? Vi alle klandret oss for å lese.

De fleste av oss følte at vi bare var lat, dumme eller ikke vedvarende nok. I mitt tilfelle følte jeg en snyder & # 8211; Noen som hevdet å elske å lese og skrive, men i virkeligheten kunne han ikke lese mer enn noen få sider om dagen. Bøkene jeg kjøpte og aldri seng sitter på hyllen, plaget.

Det viser seg at C’Det er en psykologisk grunn for dette problemet, og vi er absolutt ikke alene. Ifølge psykologer er det ganske vanlig at psykisk lidelse påvirker evnen til å lese.

& # 8220; Trauma påvirker absolutt kognitive ferdigheter, konsentrasjon, på vår evne til å lære og, ja, selv om vår evne til å lese & # 8221; sier Alyssa Williamson, En psykoterapeut som spesialiserer seg på traumer. Jeg har vanligvis kunder som tror de har tiltak eller adhd eller angst, og mange ganger står de faktisk mot et traumer.& # 8221;

Men fordi akkurat traumer påvirker vår evne til å lese? For å forstå det, må vi først forstå traumer.

Når vi oppfatter faren, forbereder kroppen oss til å gå til flymodus, fly eller frysing slik at vi kan beskytte oss mot fare. I det øyeblikket er prefrontal cortex, som er den delen av hjernen vår ansvarlig for å lese, matematikk og andre plikter av dyp tanke, pauset.

«Hvis noen utvikler PTSD, stopper den mekanismen. Kroppen mener ikke lenger at du er trygg, uansett hvordan det vet det kognitivt og sier Williamson. Fjernen oppfører seg derfor som om den farlige hendelsen skjedde flere ganger, og skaper flashback, en rekke fysiske symptomer og slår av prefrontal cortex hvor akademikere og avlesninger kan oppstå & # 8221;.

Traumet kan også påvirke måten vi forholder seg til andre. Fordi lesing ofte krever empati eller forestiller seg i tegnene til tegnene, kan det være svært vanskelig å klare når du led en traumer.

Reading er en aktivitet med høyere funksjoner, og det krever at vi la oss absorbere fra sinnet til en annen for & # 8216; motta’Dens kommunikasjon & # 8221; sier Mark Vahrmeyer, En supplerende psykoterapeut.

& # 8220; hvis vi transporterer et ikke-behandlet traumer & # 8230; Vi kan kanskje lese ordene på en side & # 8211; mekanisk, som en bil & # 8211; Men vi kan ikke bruke overlegen hjernens funksjon for å gi mening til [dem].& # 8221;

[Det er også vanskelig] å tillate oss å forestille seg sinnet til en annen & # 8230; I en ulæset tilstand å føle seg overveldet, ikke C’er & # 8221; Andre & # 8220; bare trussel & # 8221; sier vahrmeyer.

Med andre ord, hvis vi ikke utfører traumer, blir vi så overveldet at vi sliter med å tenke, analysere og gå inn i empati med folket og følelsene vi leser.

Det er ikke bare den posttraumatiske stressforstyrrelsen som kan påvirke din evne til å lese, sier Williamson. «Konsentrasjonsproblemer oppstår i alle typer sykdommer. De fleste av oss vet at folk med ADD eller ADHD vil ha problemer med å konsentrere seg, men problemer med å konsentrere seg, manifesteres i en rekke diagnose & # 8220;.

Dette kan omfatte forstyrrelser i Dell’humør som depresjon og bipolar lidelse og nesten alle lidelser d’angst, inkludert PTSD, DOC, generalisert angst eller sosial angst. & # 8220; Selv konsentrasjon eller leseproblemer er en felles kompis i smerte, spesielt etter et uventet tap og nr. 8221; forklarer.

Gode ​​nyheter? Mange av disse forholdene, inkludert posttraumatisk stressforstyrrelse, kan behandles. Terapien er et flott utgangspunkt og anbefalt av både Williamson og Vahrmeyer. Opplev og bruk håndteringsteknikker som er nyttige for deg.

Og mens du jobber med helbredelse, er det noen ting du kan gjøre for å forbedre forholdet ditt med lesing:

1. Slutte å binde identiteten din til å lese

Jeg grimmet da jeg kom inn i setningen, fordi jeg føler meg festet også. Mange av oss biblioteksmusene forplikter feilen for å redusere til vår kjærlighet for å lese (og skrive). Så, på den tiden vi slutter å nyte gjerningen til å lese, føler vi bedragerne eller vi føler at vi ikke visste hvem vi er.

Det er mye press å gjennomgå, venn!

Ta et øyeblikk. Tenk på hvem du er utenfor lesing og skriving. Hvilken hobby du liker? Som du vil ta? Utøves og ha det gøy.

2. Les bøker du virkelig liker

Vi føler oss ofte drevet for å lese de såkalte klassikerne, selv når vi ikke liker. Noen ganger leser vi dem for å tilpasse seg, for å imponere folk eller å se smartere.

Sannheten er at ikke alle liker klassikerne, og når du kommer tilbake til å lese, kan sofistikerte og komplekse romaner være vanskelig, enda mer hvis du virkelig kjeder deg. I stedet les noe du virkelig liker, selv om det ikke regnes som en & # 8220; stor & # 8221; bok.

La oss gå snobbet rundt bøkene. Les romantikk. Les biografiene til virkelighetenes stjerner. For himmelen Amor, les noe du elsker, fordi det er den beste måten å motivere deg til å lese.

Livet er for kort til å lese bøker som du egentlig ikke liker.

3. Prøv lydbøkene

Akkurat som C’Det er veldig snobberi i å lese klassikerne & # 8221; C’Det er også veldig snobberi rundt lydbøkene. Mange mennesker anser ikke dem som en lesing og # 8220; ekte & # 8221; eller tro at folk som foretrekker lydbøker, er bare lat.

Mitt råd? Ignorere disse menneskene og dra nytte av dette fantastiske mediumet.

Mange mennesker finner det lettere å behandle hørselsord enn å behandle de som er skrevet. Jeg er motsatt L & # 8217. Jeg finner lydbøkene ganske utfordrende, men du kan være annerledes.

Lydbøker kan gjenopplive din kjærlighet til å lese å gi livet til fortellingen. For ikke å nevne det faktum at å lytte til en bok kan være enklere enn å lese en i noen situasjoner, som om du kjører, trener du eller gjør innenlandske gjerninger.

4. Les historier og interessante artikler

Hvis tanken om å lese en hel bok uttømmende deg, prøv å lese kortere skrivefragmenter. Dette kan inkludere:

  • Korte historier
  • poesi
  • Artikler av magasiner eller aviser
  • Online artikler

Til slutt innebærer alle disse å lese og de skriftlige ordene som behandles. Rontasjonelt les kortere skrivebiter kan være en fin måte å komme tilbake til å lese lange bøker. Tenk deg hvordan du skal gjøre noen kort løp før du går inn i en maraton.

Selvfølgelig er det første trinnet å gjenkjenne sammenhengen mellom din psykiske helse og evnen til å lese.

Da jeg skjønte at min evne til å lese, var i endring på grunn av den posttraumatiske stressforstyrrelsen, kunne jeg møte situasjonen med litt «8216; mer selvmedfølelse. I stedet for å slå meg, kunne jeg si: «C’er en logisk forklaring på dette. Det er ikke en’anklager mot meg selv som en person. & # 8220;

Jeg tok min tid til å gå tilbake, og jeg leser mer og mer hvert år. På hver tur på siden husker jeg min glede og lidenskap for å lese.

Hvis post-traumatisk stressforstyrrelse eller A’annen mental helse tilstand påvirker din evne til å lese, vet at du ikke er alene. Heldigvis kan den behandles og kan forbedres. Jeg er et levende vitnesbyrd om dette faktum.

Sian Ferguson er frilansskribent og journalist basert i Grahamstown, Sør-Afrika. Hans skrifter dekker spørsmål knyttet til sosial rettferdighet og helse. Du kan komme i kontakt med deg Twitter.