Peniskreft: sjelden, men dødelig

De fleste menn har hørt om testikkelkreft, men peniskreft … ikke så mye.

Hans sjelden. Bare rundt 2300 tilfeller forekommer hvert år i USA. Imidlertid ifølge en ny studere presentert på den årlige konferansen til European Association of Urology (UAE) denne måneden, får et betydelig antall pasienter ikke tilstrekkelig behandling.

Studien undersøkte overholdelse av UAE-retningslinjer – «gullstandarden» – for behandling av peniskreft. Forskerne fant at 25 % av pasientene ikke fikk anbefalt behandling.

I tillegg hadde pasienter som ikke ble behandlet i henhold til UAE-retningslinjene halvparten av overlevelsesraten av de som ble behandlet.

«Dette er en av de første rapportene om UAE-retningslinjene, som registrerer pasienter fra forskjellige kontinenter i et virkelighetsperspektiv,» sier Dr. Luca Cindolo, hovedforfatter av studien og urolog basert i Italia.

«Så, dette er noe som et øyeblikksbilde av faktisk praksis i standardsentre som håndterer denne kreften,» sa han.

Peniskreftbehandling er vanligvis ikke vanskelig hvis den oppdages tidlig. Det er imidlertid flere faktorer som kan komplisere dette.

Den første, som Cindolo og kollegene hans tar opp i sin forskning, er ganske enkelt at noen primærpleiere kanskje ikke er kjent med peniskreft på grunn av dens sjeldenhet.

«I omtrent halvparten av de pasientene som ikke ble behandlet i henhold til retningslinjene, ble avgjørelsen tatt av legen, og vi mistenker at dette skyldes at mange leger ikke er kjent med behandlingen av denne sjeldne, men ødeleggende kreften,» sa han. Cindolo.

Symptomer og behandling

De første formene for peniskreft har vanligvis symptomer som inkluderer utslett eller infeksjon på penishodet (glans) eller på forhuden (forhuden).

Det kan være kløende, sårt, smertefullt, og det kan blø.

Etter dette stadiet vil det begynne å se mer ut som en vekst eller en vorte.

Fordi kreften er funnet på kjønnsorganene, kan det hende at noen mennesker ikke oppsøker lege umiddelbart, og håper i stedet at lidelsen vil gå over av seg selv, sa Dr. Harcharan Gill, professor i urologi ved Stanford University i California.

Imidlertid er det på dette overfladiske, tidlige stadiet at peniskreft er lettest å kurere. Faktisk kan det vanligvis behandles med kremer, salver eller kirurgi.

Når kreften begynner å spre seg til peniskroppen, området kjent som corpora cavernosa, blir behandlingen alvorlig.

Faktisk kan behandlingen av peniskreft som har spredt seg gjennom penis, for noen menn, være verre enn selve sykdommen.

Partiell penektomi, en delvis amputasjon av penis, er ikke uvanlig. For de mest alvorlige tilfellene kan en total amputasjon være nødvendig.

Hvis den ikke behandles, vil peniskreft til slutt spre seg til lymfeknutene i lysken.

I denne påfølgende fasen kan fjerning av lymfeknuter – faktisk ved å kutte lymfeknuter – være nødvendig for å forhindre metastasering eller spredning av kreft.

«Når denne kreften blir invasiv, begynner overlevelsestallene å synke raskt avhengig av stadiet,» sa Gill.

Stilt overfor fakta

Statistikk lyver ikke.

Sekund American Cancer Society, femårs overlevelsesraten for overfladisk peniskreft er omtrent 85 %.

Når det sprer seg til det dypere omkringliggende vevet i penis eller til lymfeknutene, synker det tallet til 59 prosent.

Når den først metastaserer og sprer seg til andre deler av kroppen, er overlevelsen i fem år 11 %.

På grunn av alvorlighetsgraden av denne kreften, er det beste alternativet å alltid fortsette behandlingen tidlig.

Det er en rekke risikofaktorer menn bør være oppmerksomme på angående peniskreft.

For det første forekommer det mest hos menn som ikke er omskåret.

Røykere, personer med HPV, HIV eller kjønnsvorter har også økt risiko.

Antall seksuelle partnere til en mann er betydelig for mange av disse risikofaktorene, så å praktisere sikker sex som inkluderer bruk av kondomer er faktisk også nyttig for å redusere risikoen for peniskreft.

«Pasienter som kommer for sent er vanligvis overvektige pasienter som ikke har en god sjanse til å se ordentlig på kjønnsorganene sine. De er vanligvis diabetikere som har dårlig generell helse og er utsatt for infeksjoner og tror det bare er en penisinfeksjon. I tillegg pasienter med lav sosioøkonomisk status, lavt utdanningsnivå, sa Gill.

I tillegg er generell rengjøring av kjønnsorganene også viktig. Uomskårne menn bør alltid sørge for å rengjøre hodet på penis, spesielt, sørge for å trekke forhuden helt tilbake.

Smegma, en opphopning av døde hudceller, oljer og andre stoffer, dannes ofte under forhuden og er assosiert med økt risiko for peniskreft.

«Hvis du har et sår eller lesjon på penis som ikke leges med tradisjonell behandling for en mulig infeksjon, bør du umiddelbart søke henvisning til en hudlege eller urolog,» sa Gill.