Mobiltelefoner og stråling

Del på PinterestMobiltelefonen din kan utsette deg for mer stråling enn du trodde. Getty bilder

  • Ved å bruke akkrediterte laboratorietester som etterligner menneskelig vev, testet journalister fra Chicago Tribune radiofrekvensstråling fra smarttelefoner som sendes ut av 11 populære mobiltelefonmodeller.
  • De fant ut at de fleste telefoner overskred den lovlige grensen satt av FCC på 1.6 watt per kilo i snitt på 1 gram stoff.
  • Eksponering for radiofrekvensstråling fra iPhone 7, en av de mest populære smarttelefonene som noen gang er solgt, ble målt utover den lovlige sikkerhetsgrensen og mer enn det dobbelte av det Apple rapporterte til føderale regulatorer fra sine egne tester.
  • FCC vurderer for tiden de rapporterte funnene.

En fersk undersøkelse har gjenopplivet debatten om mobiltelefon- og smarttelefonsikkerhet. Det har også ansporet til kollektive søksmål og har aktivister som ber føderale regulatorer om å revurdere grensene for stråling som er tillatt å filtrere fra mobile radioutsendende enheter som nå er en del av det moderne hverdagslivet.

Chicago Tribune la nylig ut resultatene av din egen etterforskning radiofrekvensstråling som sendes ut av vanlige smarttelefoner, inkludert flere varianter av iPhone.

Totalt sett testet Tribune-reporterne, ved å bruke akkrediterte laboratorietester som etterligner menneskelig vev, 11 modeller fra fire selskaper: Apple, Samsung, Motorola og BLU.

Federal Communications Commission (FCC) – som regulerer mobiltelefoner i blant annet USA – har slått fast strålingsstandard for mobiltelefoner til 1.6 watt per kilo i snitt på 1 gram stoff. De fleste telefonene testet av Tribune overskred dette beløpet ved 2 mm, eller avstanden telefonen din ville være i lommen.

«Eksponering for radiofrekvensstråling fra iPhone 7 – en av de mest populære smarttelefonene som noen gang er solgt – ble målt utover den lovlige sikkerhetsgrensen og mer enn det dobbelte av det Apple har rapportert til føderale regulatorer fra sine egne tester,» Tribune.

Radiofrekvens (RF) stråling er en grunn til bekymring fordi, ifølge FCC, «det har vært kjent i mange år at eksponering for svært høye nivåer av RF-stråling kan være skadelig på grunn av evnen til RF-energi til å varme opp vev raskt. biologisk».

I utgangspunktet fungerer det på samme måte som en mikrobølgeovn tilbereder mat og organer som øyne og testikler er spesielt sårbare fordi det ikke er nok blodstrøm til å avkjøle dem.

Men det er større bekymringer for mengden stråling den amerikanske føderale regjeringen tillater mobiltelefoner å sende ut, spesielt etter at Tribune-rapporten fant at den ofte var i overkant.

FCC-standarder ble etablert i 1996 og reflekterte den typiske bruksmengden i løpet av den tiden og på en mann på 200 pund.

Men telefoner var nettopp det da: telefoner.

Nå med ubegrensede spill, apper og sosiale medier, er gjennomsnittlig tid brukt på smarttelefoner nå 3 timer og 10 minutter om dagen. Og dette fra folk i alle aldre, størrelser og kjønn. Noen av disse bruker grenser avhengighet.

En grunn til bekymring?

Ellie Marks, administrerende direktør for den ideelle organisasjonen California Brain Tumor Association, han er «overhodet ikke overrasket» over Tribunes funn og er glad for å se søksmål anlagt etter publiseringen. Hun har vitnet for kongressen om saken, ettersom mannen hennes utviklet en hjernesvulst som de mener skyldtes langvarig bruk av mobiltelefonen.

Han hevdet at FCC og Food and Drug Administration (FDA) reviderte sine retningslinjer for stråling fra mobiltelefoner, men FCC-president Ajit Pai kunngjorde nylig at de ville opprettholde retningslinjene slik de er nå. Dette er selv om landet for tiden søker å utvide sin 5G-dekning over hele landet, noe som vil utsette flere mennesker for enda flere radiofrekvenser.

«Dette kan ikke overlates til FCC eller FDA å undersøke,» sa Marks til Healthline. «Samarbeidet og korrupsjonen mellom FDA, FCC og telekommunikasjon er ute av kontroll».

Marks og andre talsmenn som har ønsket å endre regelverket hevder at FCC er det for knyttet til private interesser for å løse problemet.

«Bransjen, FDA og FCC gjentar mantraet om at det ikke er bevis for skade. Dette er en åpenbar løgn, men de må gjøre det av ansvarsgrunner, sa Marks. «Det er omfattende forskning som viser at mobiltelefonstråling forårsaker DNA-skader og kreft – ikke bare hjernen, men spyttkjertelen, skjoldbruskkjertelen, brystene, fosterskader, sædskade, spontanaborter, kreft i bein og mer.».

I november i fjor, Dr. Jeffrey Shuren, direktør for FDAs Center for Devices and Radiological Health, avgitt en uttalelse som sier at «gjeldende sikkerhetsgrenser for eksponering for radiofrekvensenergi fra mobiltelefoner fortsatt er akseptable for å beskytte folkehelsen».

Dr. Santosh kesari, en nevro-onkolog og leder av avdelingen for translasjonell nevro-onkologi og nevroterapi ved John Wayne Cancer Institute ved Providence Saint John’s Health Center i Santa Monica, California, sa at påstanden var basert på tester på rotter, noe som er vanskelig å ekstrapolere til mennesker.

«Det har vært mange studier i løpet av tiårene i dyremodeller som viser noen effekter på kreftforekomst, men alle studier avviker litt, og igjen er doseeksponeringen større enn den som mennesker er utsatt for, så relevansen for den menneskelige situasjonen er fortsatt uklar. , sa Kesari til Healthline.

Hva kan du gjøre for å redusere eksponeringen

For sikkerhets skyld foreslår eksperter følgende praksis for å begrense unødvendig eksponering for stråling fra mobile enheter:

  • Koble fra så mye som mulig fra normal bruk av enheten.
  • Ikke hold telefonen nær kroppen, for eksempel i lommen.
  • Bruk høyttaleren eller headsettet under samtaler.
  • Ikke sov i nærheten av telefonen eller andre enheter.
  • Hold telefonen i flymodus når du ikke bruker den.

Det finnes noen produkter rettet mot å redusere stråling, som f.eks SafeSleeve deksler for enheter som hevder å blokkere over 99 prosent av radiofrekvensene og 92 prosent av ekstremt lavfrekvent stråling.

Selskapet ble grunnlagt av Cary Subel og Alaey Kumar, som begynte å studere elektromagnetisk stråling som ingeniørstudenter ved Cal Poly San Luis Obispo for et tiår siden.

«Bare fordi du ikke kan høre, se, lukte eller høre, betyr det ikke at utslippene fra de elektroniske enhetene dine er ufarlige,» sa Subel, som la til at det er «sterke bevis» for at FCC-grensene for eksponeringsnivåer RF er for høy.

Mens aktivister venter på at føderale regulatorer skal takle tillatt stråling fra mobiltelefoner, fortsetter Marks å samarbeide med amerikanske byer og stater som ønsker å gi forbrukere sikkerhetsinformasjon i butikken, ofte etterfulgt av rettslige skritt. sier at det bryter selskapets rettigheter til First Amendment.

Berkeley, California, vedtok en forordning som trådte i kraft i 2016. Krever at forhandlere av mobiltelefoner bærer en melding: «Hvis du bærer eller bruker telefonen i bukse- eller skjortelommen, eller gjemt i en BH når telefonen er på og koblet til et trådløst nettverk, kan du overskride føderale retningslinjer for ‘eksponering for RF-stråling».

CTIA, en kommersiell gruppe av enhetsforhandlere, kjempet mot forordningen til USAs høyesterett. Byen fikk til slutt overtaket og advarslene forblir hos mobiltelefonforhandlere.

«Ja, vi trenger nye sikkerhetsretningslinjer, og ekspertene har ubrukelig foreslått dem,» sa Marks.