Legemiddelmangel på legevakten

Del på PinterestFoto: Jon Riley | Getty bilder

Dr. Maryann E. Amirshahi var på vei til jobb ved MedStar Washington Hospital Center i Washington, DC tirsdag morgen, og håpet hennes åtte timer lange skift ville bli fylt med alle medisinene hun trengte for å gjøre jobben sin.

Men hun visste bedre.

Som akuttmedisinsk lege visste han at tre av de vanligste injiserbare opioide smertestillende – morfin, hydromorfon og fentanyl – ville være knappe.

Dette er førstelinjevalg og avgjørende for jobben hans, spesielt når han har å gjøre med ting som ødelagte vedheng eller ødelagte lårben.

«Vi har sett en rekke mangler over tid,» sa Amirshahi. «Det som har vært vanskelig er at andrelinjemedisinene også har kommet ut.»

Som en forsker som har studert legemiddelmangel, visste Amirshahi også at det er ganske vanlig at medisinsk viktige legemidler er mangelvare.

Forskningen hun utførte ble publisert i fjor i Journal of Critical Care, fant at halvparten av medisinene i medikamentmangel var for intensivbehandling.

Selv om de fleste av legemidlene involvert i nesten 2000 legemiddelmangel fra 2001 til 2016 hadde et alternativ tilgjengelig, var en fjerdedel av tiden disse alternativene også på den korte listen.

De vanligste legemidlene i disse manglene var for infeksjonssykdommer.

Dette påvirker ikke bare Amirshahi legevakt, men også andre sykehusarbeidere, medisinske spesialister og ambulansepersonell over hele landet.

«Det er et problem vi må være klar over, men publikum bør også vite at narkotikamangel er et reelt problem,» sa Amirshahi. «Men jeg vil ikke at folk skal være redde for å komme til legevakten. De fleste får den omsorgen de trenger».

Ikke mer enn ni mil fra der Amirshahi praktiserer akuttmedisin er hovedkvarteret til US Food and Drug Administration (FDA).

Tjenestemenn kunngjorde nylig at injiserbare smertestillende midler og andre vanlig brukte medisiner for tiden er tilgjengelige i begrensede mengder.

Dette inkluderer også de mest grunnleggende medikamentene.

Nok en mangel på nasjonalt nivå

Dr Douglas Throckmorton, assisterende direktør for Center for Regulatory Programs i FDAs senter for legemiddelvurdering og forskning, sa at mangelen på IV-væsker, noen smertestillende midler og EpiPens «har hatt en betydelig innvirkning på det medisinske samfunnet og pasientene.».

«Viktig er at vi vet at det er mangel på andre medisinsk nødvendige legemidler, og vi fortsetter å prioritere vårt pågående arbeid for å adressere all mangel på disse legemidlene gitt virkningen på folkehelsen,» sa han pressemelding.

Dr. Robert Quigley, senior visepresident og regional medisinsk direktør for Internasjonal SOS, han sa at verken FDA eller kongressen kan instruere en produsent til å levere et medikament.

«Disse manglene kommer og går av en rekke årsaker,» sa han til Healthline. «Mange farmasøytiske selskaper er ute av stand og/eller villige til å opprettholde en pipeline (av nødvendige legemidler)».

Ettersom FDA samarbeider med private industrier for å bekjempe disse manglene og gi dem insentiver til å gjøre det, begynner noen store helsesystemer å ta saken i egne hender.

For å bøte på denne økende mangelen og de uforutsigbare prisene som følger med dem, har en gruppe sykehus dannet en ideell gruppe for å sikre at disse medisinske behovene ikke havner i samme type fare.

I mellomtiden står helsepersonell overfor mangel på de mest effektive medisinene som er tilgjengelige dag ut og dag inn.

Rask tenkning i forkant

Keith May er assisterende brannsjef i Berkeley, California, hvor brannmenn tar seg av byens akuttmedisinske tjenester.

På grunn av ulike mangler har avdelingsansatte kommet opp med forskjellige løsninger, inkludert å fortynne konsentrasjonen av et medikament på et nødsted og å bruke forskjellige emballasje- og leveringsmetoder for disse medikamentene, sa May til Healthline.

Den gjennomsnittlige varigheten av mangel på legemidler brukt i poliklinisk medisin er over syv måneder, ifølge en fersk studie publisert i Journal of Pediatrics.

Mays avdeling tyr ofte til bruk av mindre potente legemidler, som morfin under en fentanylmangel. Eller det kan innebære å unnlate å administrere det enklere, mer godartede medikamentet – et saltvannsdrypp for å rehydrere pasienter eller fortynne intravenøst ​​administrerte legemidler.

«En annen måte å løse en mangel på er å oppmuntre feltpersonalet til å gi omsorg kun når det er nødvendig, i motsetning til profylaktiske tiltak,» sa May. «I utgangspunktet: start drypp hvis pasienten trenger drypp, i stedet for å starte drypp i tilfelle noe skulle skje.»

Når det gjelder saltvann, er ambulansepersonellet i Berkeley brannvesen langt fra alene. Som annonsert av FDA, og andre IV-løsninger forblir knappe.

Det er vanskelig å tro at det i verdens dyreste helsevesen kan være mangel på saltvannsdråper: en kombinasjon av salt og sterilt vann i en plastpose som koster sykehus én dollar literen.

Men kostnadene er ikke et problem.

Mangelen på saltvann i pose skyldes blant annet etterspørselen. Det amerikanske helsevesenet bruker ca 40 millioner poser saltvann per måned.

Går tom for saltvann

I september desimerte orkanen Maria Puerto Rico.

Dens vinder og farvann drepte ikke bare anslagsvis 4600 mennesker og etterlot en stor del av USA uten strøm, men stengte også en av de største saltvannleverandørene til det amerikanske helsevesenet.

Men allerede før Maria nådde fastlandet var saltvannsløsningen allerede mangelvare.

Med den fabrikken ute av drift og en spesielt aggressiv influensasesong tidligere i år, rapporterte FDA først at mangelen ikke ville vare lenge.

Selv med Puerto Rico-fabrikken tilbake i drift, sammen med fire andre selskaper autorisert til å produsere saltvannsløsning, forblir den på listen over mangler.

«Akkurat nå er det så ille som det har vært i minnet mitt,» sa hun Dr.Rita Agarwal, pediatrisk anestesilege og klinisk professor ved Stanford University med 25 års medisinsk erfaring.

I tillegg til saltvann betyr flyten og flyten av tilgjengelige legemidler at leger på sykehus over hele landet stoler på det de har, ivaretar det som er tilgjengelig og bruker oppfinnsomhet for å ta vare på pasientene sine.

Administrasjon og inventar

Med den alltid tilstedeværende trusselen om å gå tom for viktige medisiner og medisinske forsyninger, jobber sykehuspersonell og annet medisinsk fagpersonell tett med legemiddelleverandører for å ligge i forkant av mangelen.

Noen ganger inkluderer dette å fylle opp det som snart kan være mangelvare, men det inkluderer også å være forsiktig med hva som er tilgjengelig.

For eksempel er de vanlige kvalmemedisinene som kan hindre pasienter i å kaste opp etter operasjon ofte på listen over mangler. Dette inkluderer første-, andre- og tredjelinjemedikamenter.

Mens nesten alle pasienter fikk den ene eller den andre for å unngå de vanlige og uønskede postoperative bivirkningene, vurderer leger og sykepleiere nå sannsynligheten for at en pasient trenger stoffet, akkurat som Berkeley paramedikere gjør med løsningen.

Hvis noen har lav risiko for å kaste opp, kan det hende de ikke tar medisinene, så de er tilgjengelige for de med høyere risiko.

«Virkelig, det er fokus på ledelse,» sa Agarwal. «Vi ønsker virkelig å være mye mer gjennomtenkte.»

Når det gjelder saltvann, mens mindre poser fra 100 cc til 500 cc er mangelvare, brukes de større en-liters posene. Eller, hvis de brukes til å administrere medisiner, kan de administreres via sprøyte, selv om dette tar lengre tid for en omsorgsperson.

Totalt sett er det en del av en balanse som helsepersonell må forholde seg til når det gjelder å gi de nødvendige medisiner til pasienter mens de fortsatt forbereder seg på det ukjente: lokale katastrofer, epidemier eller til og med en forverret narkotikamangel.

«Vi prøver fortsatt å skaffe dem det de trenger,» sa Agarwal. «Vi har bare ikke alltid det foretrukne stoffet tilgjengelig. Det krever bare mye mer kreativitet. «