Kronisk lymficitisk leukemi og livskvalitet

De første symptomene på kronisk lymfocytisk leukemi (LLC) er generelt minimal. De fleste med LLC vil ikke motta omsorg umiddelbart etter diagnosen. I stedet kan du bli overvåket via en fil Se og vent nærme seg.

Symptomer på sykdomsprogresjon inkluderer tretthet, vekttap, natt svette og hyppigere og alvorlige infeksjoner. Når behandlingen har begynt, vil du sannsynligvis oppleve bivirkninger av kjemoterapi eller immunoterapeutiske stoffer til sykdommen din ikke vil bli utgitt.

Disse symptomene, sammen med bivirkningene av behandling og vanskeligheter med å administrere en kronisk sykdom, kan ha en dyp innvirkning på livskvaliteten. Selv om noen livsendringer er uunngåelige, er det skritt du kan adoptere for å minimere de negative effektene av LLC.

Det første skrittet for å håndtere kvaliteten på livet ditt, er å være bevæpnet for å vite hva du kan forvente.

Fysiske ferdigheter

De fleste er diagnostisert med LLC når sykdommen er i en innledende fase og har kliniske symptomer. Dette betyr at begynnelsen du ikke har fysiske vanskeligheter i ditt daglige liv.

Hvis din LLC utvikler seg, kan du imidlertid begynne å føle seg trøtt og kort vind oftere. Du må kanskje hvile og lade opp om dagen for å holde energinivået høyt. Tretthet er en av de viktigste Vanligvis rapportert Symptomer hos mennesker med LLC, selv i de som er diagnostisert på et tidlig stadium.

Behandling kan forårsake signifikante bivirkninger, inkludert kvalme, håravfall og hyppige infeksjoner. Snakk med legen din om måter å minimere bivirkningene av behandlingen.

Evne til å jobbe

Siden LLC angriper immunforsvaret, kan infeksjonsfølsomhet være et alvorlig problem. En enkel respiratorisk infeksjon kan utvikles i lungebetennelse, som kan ta måneder å gjenopprette.

Hyppige infeksjoner i tillegg til lave energinivåer kan gjøre arbeidet vanskeligere. Andre symptomer, inkludert økt blødning og enkel blåmerende formasjon, kan gjøre fysisk arbeid vanskelig og til og med farlig.

Søvnproblemer

Mange som viser symptomer, selv lider av natts svette, noe som kan gjøre det vanskelig å sove godt om natten. Stress og strømmen, kan også ha en negativ innvirkning på søvn.

En måte å håndtere søvnproblemer på er å etablere en korrekt søvnhygiene. For eksempel:

  • Gå og sov på samme tid hver natt.
  • Slapp av før du går i seng med et varmt bad eller dusj og avslappende musikk.
  • Unngå å se lette mobiltelefon, TV eller dataskjermer før du går i seng.
  • Invester i en komfortabel seng og sengetøy.
  • Pass på at soverommet ditt er friskt, mørkt og stille.

Tren i løpet av dagen, drikk rikelig med vann og finn måter å redusere stress på, for eksempel meditasjon eller dype pusteøvelser, kan også forbedre søvn og generell livskvalitet.

Mental Helse

En tidlig diagnose av LLC er vanligvis administrert med en tilnærming & # 8220; se og vente & # 8221;. Selv om dette er standardmetoden, kan du ha problemer med å overvinne hver dag og vite at du har kreft.

Du kan til og med føle at du ikke gjør noe for å løse situasjonen. L’Usikkerhet om fremtiden og L’Kreftpåvirkning på familiemedlemmer, økonomi og arbeidskraft kan være stressende.

En studie grunnla ham Omtrent halvparten av pasientene de rapporterte å tenke på deres diagnose av LLC daglig. En annen studie grunnla ham mer eller mindre en femtedel av mennesker med LLC opplevde betydelige nivåer av angst. L’Verste angst var assosiert med aktiv behandling.

Emosjonell støtte er grunnleggende for personer med en diagnose av LLC. Hvis du føler deg angst og ofte bekymre deg for diagnosen din, bør du vurdere å møte en konsulent for mental helse eller bli med i en støttegruppe.

Sosialt liv

Sammen med stress og alle «angst, tretthet kan gjøre det vanskelig å opprettholde et sosialt liv. Men det må ikke være slik.

Gjør ditt beste for å holde deg nær familie og venner etter diagnosen. Du kan finne at åpningen din diagnose kan løfte en del av vekten fra skuldrene dine. Du kan også finne en nyttig snakk med en sosialarbeider for å forbedre kommunikasjonen mellom deg og dine kjære.

finansiere

L’helsetjenester kan være dyrt. Enten du fortsatt er i stand til å jobbe eller ikke, kan noen form for kronisk sykdom gjøre deg bekymret for økonomi. Prøv å dra nytte av alle de økonomiske ressursene til din disposisjon.

En sosialarbeider og ideelle organisasjoner som Pasienttilgang Nettverksstiftelse (PAN) og Leukemi og lymfomforening (LLS) kan gi deg råd om hvor du skal begynne. En sosialarbeider kan også hjelpe deg med å løse problemer med forsikring.

L & # 8217;

De fleste med den første Stage LLC har ingen sykdomsrelaterte symptomer. Men folk med avansert LLC, spesielt de som er utsatt for behandling, kan finne tretthet, smerte og forstyrrelser av søvn spesielt krevende.

Spør legen din henvisning til andre helsepersonell, som fysioterapeuter, ernæringseksperter og smerte spesialister for å hjelpe deg med å håndtere disse kvalitetsproblemene i livet.