Komplekse ovariecyster: symptomer, behandling og andre

Hva er ovariecyster?

Ovariecyster er poser som danner over eller # 8217; # 8217; Ovaio. En ovariecyst full av væske er en enkel cyste. En kompleks ovariecyste inneholder solid eller blodmateriale.

Enkle cyster

Enkle cyster er vanlige. De vokser når eggstokken ikke klarer å frigjøre et egg eller når en follikel i # 8217; eggstokken fortsetter å vokse etter at et egg har blitt utgitt. Fordi de er dannet på grunn av den normale menstruasjonssyklusen, kalles de også funksjonelle cyster. Funksjonelle cyster har vanligvis ingen symptomer. De har en tendens til å løse deg selv med bare noen få menstruasjonssykluser.

Komplekse cyster

Komplekse cyster er ikke relatert til din normale menstruasjonssyklus og er mindre vanlige. Følgende er tre vanlige typer komplekse ovariecyster:

 • Dermoid cyster består av celler du hadde fra før fødselen din. Kroppen din bruker disse cellene til å produsere dermal stoff, slik at de kan inneholde fett, hud, hår eller til og med tenner.
 • Cistoadenomer inneholder eggstokkstoff med væske eller slim.
 • Endometriomas form når uterine beleggceller vokser utenfor livmoren og i eller over eggstokkene.

Det er sjeldent, men ovariecyster kan være ondartet. De fleste ovariecyster er godartet, spesielt de som utvikler seg før overgangsalderen.

Hva er symptomene?

Du kan ha små ovariecyster og har ingen symptom. Noen av de vanligste symptomene på ovariecyster inkluderer:

 • hevelse eller trykk i # 8217; underlivet
 • lavere magesmerter
 • Kvalme og oppkast hvis cysten er vridning A’eggstokk
 • Hyppig vannlating hvis cysten er stor nok til å trykke på blæren
 • Intens og plutselig smerte hvis cysten bryter

Kontakt legen din umiddelbart hvis du har feber, oppkast eller sterke magesmerter.

Hvis du har endometriomer, kan symptomene inkludere:

 • smertefulle perioder
 • smerte under forholdet
 • Smertefulle minksjon og tarmbevegelser under syklusen
 • utmattelse
 • kvalme
 • diaré
 • forstoppelse
 • Fertilitetsproblemer

Hva er årsakene til komplekse ovariecyster?

Ofte er det ikke mulig å bestemme årsaken til en eggstokk cyste.

Funksjonelle cyster oppstår på grunn av et mindre problem, som vanligvis involverer hormoner, i normal menstruasjonssyklus. Syndromet til’polycystisk eggstokk (PCOS) er en tilstand som forårsaker mange små og enkle ovariecyster. Den eksakte årsaken er ukjent, men innebærer en hormonell ubalanse.

For å lære mer: Hva du bør vite om PCOS og Graviditet »

Endometriomas oppstår på grunn av en tilstand som kalles endometriose, noe som gjør uterine beleggceller som vokser utenfor livmor, inkludert eggstokkene.

Kreftcyster utvikler seg når endret eggstokkceller begynner å vokse og reprodusere.

Hvem er i fare for ovariecyster?

Ovariecyster er ganske vanlig hos kvinner som eggløsning. Du er mindre sannsynlig å utvikle cyster etter overgangsalderen. Hvis du utvikler en ovariecyste etter overgangsalderen, øker risikoen for eggstokkreft.

Hvem vi er 8 prosent Kvinner i Premenopausa har en ganske stor cyste for å be om behandling.

Hvor komplekse ovariecyster er diagnostisert?

Hvis du finner symptomene på en cyster, kontakt legen din. Du vil sannsynligvis trenge en bekkenundersøkelse. Hvis legen din mistenker at du har en cyste, kan det ta en deltakende tilnærming fordi de fleste ovariecyster løser uten behandling. Du vil kanskje også ha en graviditetstest fordi graviditet kan forårsake lignende abdominale symptomer.

Andre diagnostiske tester kan inneholde en ultralyd eller en tac på 8217.

Ultralyd

En ultralyd bruker lydbølger til å produsere sanntidsbilder av eggstokkene og # 8217; omgivende område. Det er raskt, trygt og smertefritt. Hvis legen din mistenker en ovariecyste, vil du sannsynligvis bruke en / 8217; transvaginal ultralyd for å identifisere cyster. For denne typen ultralyd sprer du det på ryggen og legger føttene i parentesene. De vil sette inn transduseren, som ser ut som en lang bar, noen få centimeter i skjeden din for å produsere bilder av eggstokkene og livmoren;. Transduseren er mindre enn spekulumet som brukes av legen for en PAP-test. Det tar bare noen få minutter. Det kan være litt ubeleilig, men vanligvis forårsaker ikke smerte.

L’Ultrasonic Imaging kan bidra til å bestemme posisjon, størrelse og form av en cyste. Det kan også være i stand til å si om ovariecysten er enkel eller kompleks.

Spør legen din om du skal komme til hele eller tom blære. Du må kanskje kjøre en ultralyd mens du har en full blære og deretter tømme den før du har en annen. Alternativt kan de be deg om å komme til ultralydshendelsen med den allerede tomme blæren.

Blodprøver

Du kan også ha en blodprøve for 125 kreftantigenet (CA 125), som er et protein som kan være høyt hos kvinner som har eggstokkreft. CA 125 kan også være høy hvis du har endometriosis eller du har menstruasjon. Andre blodprøver kan bidra til å avgjøre om du har hormonelle ubalanser.

Tilleggsinformasjon: Cyster og eggstokkreft »

Hvordan en kompleks eggstokk cyste behandles?

Bench smertestillende kan være alt du trenger for en enkel cyste. Hvis du har mye smerte eller ubehag, kan legen din foreskrive noe sterkere.

Komplekse ovariecyster kan kreve videre behandling. Fra fem til 10 prosent Kvinner trenger kirurgi for å fjerne ovariecyst. Fra tretten til 21 prosent av disse cystene er kreft.

Du må kanskje fjerne cysten hvis den blir for stor, det er smertefullt eller forårsaker andre problemer.

Legen kan fjerne noen cyster ved hjelp av et lite lyst verktøy kalt laparoskop.

Legen kan sette den inn i # 8217; magen gjennom en liten gravering. De vil gjøre det mens du er under anestesi. Legen kan fjerne store eller komplekse cyster som synes å være kreft med tradisjonell kirurgi. De kan da teste cysten for å se om den inneholder kreftceller.

Hvis du ofte utvikler ovariecyster, kan legen din anbefale hormonell prevensjon. Dette kan bidra til å forhindre eggløsning og redusere sjansene for å utvikle flere cyster.

Behandling for endometriose kan inkludere hormonbehandling, smerte medisiner og kirurgi.

Hvilke komplikasjoner kan forekomme?

De fleste enkle ovariecyster er ikke skadelige.

Komplekse ovariecyster, som dermoider og cystadenomer, kan bli for store. Dette kan skyve eggstokkene ut av sted. Det kan også forårsake en smertefull tilstand som kalles eggstokk vri, noe som betyr at Ovais er vridd. Cysterene kan også trykke mot blæren, forårsaker hyppig eller presserende.

Hvis en cystepauser kan forårsake:

 • Sterk magesmerter
 • feberen
 • svimmelhet
 • svakhet
 • rask pusting
 • Han retched
 • blødning

Hvis du manifesterer en av disse symptomene, kontakt legen din.

Både L’endometriose at PCOS kan forårsake fruktbarhetsproblemer. De fleste ovariecyster er ikke kreftfremkallende, men komplekse ovariecyster øker risikoen for eggstokkreft.

Hva er perspektivet?

Utsiktene er generelt veldig gode, spesielt for enkle ovariecyster. Hva du kan forvente fra en kompleks ovariecyste, avhenger av årsaken og behandlingen.

Det er usannsynlig at du har langsiktige helseproblemer når du har tatt opp fra kirurgisk fjerning av en cyste.

Behandling for L’alvorlig endometriose kan føre til kirurgi og hormonbehandling. I noen tilfeller, forlater arrvæv som kan skade dine indre organer. Av 30 prosent 40 av kvinner med uforklarlig infertilitet har endometriose.

Hvis du har kreft i eggstokkene, er perspektivet ditt avhengig av hvor mye kreft som har spredt seg. Behandlingsalternativer inkluderer kirurgisk fjerning av Dell’eggstokk, kjemoterapi og strålebehandling. Utsiktene er bedre når den diagnostiske legen og omsorgene eggstokkreft i de tidlige stadiene.