Kapillærfunksjon: definisjon, struktur, typer og forhold

Kapillærene er svært små blodårer, så små at en enkelt rød globul kan knapt krysse dem.

Bidra til å koble arteriene og årene, så vel som å lette utvekslingen av noen elementer mellom blod og stoffer.

Dette er grunnen til at vevet er veldig aktive, som muskler, lever og nyrer, har en’rikelig med kapillærer. Jo mindre aktive vev metabolisk, som noen typer bindevev, har ikke så mange.

Fortsett å lese for å lære mer om funksjonen av kapillærer og forhold som kan påvirke dem.

Hva er kapillærens funksjoner?

Kapillærene forbinder arterielt system, som inkluderer blodårer som bærer blod fra hjertet, til venøs systemet. Ditt venøse systemet inneholder blodkar som bringer blod tilbake til hjertet ditt.

Utvekslingen av oksygen, næringsstoffer og avfall mellom blod og vev foregår også i kapillærene. Dette skjer gjennom to prosesser:

 • Passiv diffusjon. Dette er bevegelsen av et stoff fra A’område med større konsentrasjon til A’område av mindre konsentrasjon.
 • Pinocytose. Dette refererer til prosessen gjennom hvilken kroppsceller aktivt absorberer små molekyler, for eksempel fett og proteiner.

Kapillærens vegger består av et tynt cellulært lag kalt endotel som er omgitt av et annet tynt lag kalt basalmembran.

Deres monolayal endotelpreparat, som varierer mellom de forskjellige typer kapillærer, og den omkringliggende basalmembranen gjør kapillærene litt og mer «permeable» av andre typer blodkar. Dette tillater oksygen og andre molekyler å nå kroppsceller lettere.

Videre kan de hvite blodlegemer i immunsystemet bruke kapillærene for å nå infeksjonssteder eller annen inflammatorisk skade.

Det finnes forskjellige typer kapillærer?

Det er tre typer kapillærer. Hver har en litt annen struktur som gjør at du kan jobbe unikt.

Kontinuerlige kapillærer

Dette er de vanligste typene kapillærene. De inneholder små mellomrom mellom deres endotelceller som tillater passasje av ting som gass, vann, sukker (glukose) og noen hormoner.

Imidlertid er kontinuerlige kapillærer i hjernen en’unntak.

Disse kapillærene er en del av hemato-encefalisk barriere, som bidrar til å beskytte hjernen ved å tillate de mest essensielle næringsstoffene som krysser;.

Derfor fortsetter kapillærene i Quest’området har ikke mellomrom mellom endotelceller, og til og med deres omkringliggende basale membran er tykkere.

Fenestrert kapillærer

Phoenestrated kapillærer er & # 8220; flere væsker & # 8221; av kontinuerlige kapillærer. De inneholder små porer, i tillegg til små mellomrom mellom cellene, i veggene som tillater utveksling av større molekyler.

Denne typen kapillær finnes i områder som krever mye utveksling mellom blod og stoffer. Eksempler på disse områdene inkluderer:

 • L’Tenuous tarmen, hvor næringsstoffer absorberes av mat
 • Nyrene, hvor avfallsprodukter filtreres av blod

Sinusformet kapillærer

Dette er typer sjeldnere og mer «permeable» kapillærer. Sinusoid kapillærer tillater utveksling av flotte molekyler, til og med celler. Jeg er i stand til å gjøre det fordi de har mange større mellomrom i kapillarveggen, så vel som porene og små tomme mellomrom. Den omkringliggende basale membranen er også ufullstendig med åpninger i mange punkter.

Disse typer kapillærene finnes i noen vev, inkludert leveren, milt og benmarg.

For eksempel, i benmarg, tillater disse kapillærene nylig produserte blodceller å komme inn i blodet og starte sirkulasjonen.

Hva skjer når kapillærene ikke fungerer som de skal?

Selv om kapillærene er svært små, kan noe uvanlig i deres operasjon forårsake synlige symptomer eller til og med potensielt alvorlige medisinske forhold.

Harbor vin flekker

Vin flekker Porto er en type lyst forårsaket av # 8217; utvidelsen av kapillærene som ligger i huden. Denne utvidelsen gjør at rosa eller mørk rød hud vises, noe som gir navnet på tilstanden. Over tid kan de mørke farge og tykkere.

Selv om de ikke går vekk fra solen, sprer selv havets vin flekker på andre områder.

Vin flekker krever vanligvis ikke noen behandling, selv om laserbehandling kan bidra til å gjøre dem klarere.

petecy

Peteches er små runde flekker som vises på huden. Generelt har de størrelsen på et stiletthodet, de kan være røde eller lilla og er flate på huden. Oppstår når kapillærene mister blod i huden. Ikke lys opp farge når trykket påføres dem.

Peteches er generelt et symptom på en tilstand nedenfor, inkludert:

 • Smittsomme sykdommer, som scarlet feber, meningokokansk sykdom og makulær feber av steinete fjell
 • innsats traumer under oppkast eller hoste
 • leukemi
 • skjørbuk
 • Lave blodplater nivåer

Noen stoffer, inkludert penicillin, kan også forårsake petecying som en bivirkning.

Syndrom fra systemisk kapillærtap

Syndrom fra systemisk kapillærtap (SCLS) er en sjelden tilstand som ikke har en klar årsak. Men eksperter tror det kan være relatert til et blodstoff som skader kapillærens vegger.

Personer med SCLS har gjentatte angrep der blodtrykket faller opp veldig raskt. Disse angrepene kan være alvorlige og krever akuttmedisinsk behandling.

Disse angrepene er vanligvis ledsaget av noen innledende alarmsignaler, inkludert:

 • nesetetthet
 • hoste
 • kvalme
 • hodepine
 • magesmerter
 • svimmelhet
 • Hevelse til armene og bena
 • svime av

Scls blir vanligvis behandlet med narkotika som bidrar til å forhindre forekomsten av disse angrepene.

Arteren-Venous Maldformasjonssyndrom

Personer med artero-venøs misdannelsessyndrom (AVM) har en unormal tangle av arterier og årer som er forbundet med hverandre uten mellomliggende kapillærer. Disse tangles kan forekomme hvor som helst i kroppen, men finnes oftere i hjernen og ryggmargen.

Dette kan forårsake skade de forstyrrer blodstrømmen og oksygen dispensering. Disse lesjonene kan også forårsake blødning i det omkringliggende vevet.

L’AVM forårsaker vanligvis ikke symptomer, så det er vanligvis bare funnet mens du prøver å diagnostisere en & # 8217;. Men i noen tilfeller kan det forårsake:

 • hodepine
 • smerte
 • svakhet
 • Problemer med visning, ord eller bevegelse
 • anfall

L’AVM er en sjelden tilstand som ofte er tilstede ved fødselen. Behandlingen innebærer vanligvis fjerning eller kirurgisk lukking av AVM-skaden. Narkotika kan også bidra til å håndtere symptomer, for eksempel smerte eller hodepine.

Mikrocephalic-kapillær misdanns syndrom

Mikrocephalic-kapillær misdanns syndrom er en sjelden genetisk tilstand som starter før fødselen.

Folk med denne tilstanden har mindre hoder og hjerner. De har også utvidede kapillærer som øker blodstrømmen nær overflaten av huden, noe som kan forårsake rosenrøde røde flekker på huden.

Ytterligere symptomer kan omfatte:

 • Alvorlige forsinkelser i utviklingen
 • anfall
 • Vanskelighetsgrad å spise
 • Uvanlige bevegelser
 • Distinct ancibles, som kan inkludere en vippet foran, et rundt ansikt og uvanlig hårvekst
 • Langsommere vekst
 • Kortere eller mindre statur
 • Anomalier av fingrene i hender og føtter, inkludert svært små eller fraværende negler

Mikrocephalic-kapillær misdannelsessyndrom er forårsaket av en mutasjon i et bestemt gen som kalles gen Stambp. Mutasjonene til dette genet kan forårsake celledød under utvikling, påvirke hele utviklingsprosessen.

Behandling for denne tilstanden kan føre til stimulering, særlig gjennom lyd og berøring, forsterkning for å opprettholde stillingen og antikonvulsiv farmakologisk terapi for kramper.

Bunnlinjen

Kapillærer er små blodkar som spiller en viktig rolle i å lette utvekslingen av forskjellige stoffer mellom blodstrøm og vev. Det finnes forskjellige typer kapillærer, hver med en litt annen struktur og funksjon.