Kaffe og leverhelse

Når du har morgenkaffen, kan du gjøre mer enn å bare gi deg selv et løft for å starte dagen, du kan til og med holde leveren din sunn. Ny forskning presentert tidligere denne måneden kl Årsmøte i American Society for Nutrition i Boston antyder at kaffeelskere kan ha lavere risiko for leversykdom enn de som gir avkall på å drikke en vanlig kopp kaffe.

Et forskerteam ledet av Emily Hu, en doktorgradsstudent ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, analyserte data om 14 208 personer mellom 45 og 64 år som hadde vært en del av National Community Atherosclerosis Risk Study (ARIC). Denne studien så på tilstedeværelsen av aterosklerose – en sykdom der plakk bygger seg opp i arteriene – blant folk i USA.

I løpet av en periode på 26 år fylte alle disse menneskene ut spørreskjemaer om hvilken mat de spiste, inkludert kaffe. Hu og teamet hans fokuserte på de som hevdet å ha drukket kaffe og krysset dem, ved å bruke utskrivningsjournaler og dødsattester, med personer i studien som opplevde leverrelaterte sykehusinnleggelser og død.

Det de fant er gode nyheter for kaffefans: Folk som drakk tre eller flere kopper om dagen hadde 21 % mindre sannsynlighet for å bli innlagt på sykehus for leverrelatert sykdom.

«Det var en virkelig flott opplevelse å presentere denne forskningen, og det var ganske overraskende hvor stor interesse det var for denne forskningen,» sa Hu til Healthline. «Alle som elsker kaffe var henrykte over å høre disse resultatene.»

Hu sa at ARIC-studien presenterte et rikt tverrsnitt av amerikanere, og så på samfunn i fire stater: North Carolina, Mississippi, Minnesota og Maryland.

«Andre har sagt at det ikke ville være overraskende at kaffe kan være beskyttende mot leversykdom og at det kan være gunstig for leveren,» la han til. «En interessant ting var at denne gruppen presenterte en blanding av kjennetegn ved de som drakk kaffe. Noen var nåværende røykere. Folk som drikker store mengder kaffe er mer sannsynlig å røyke og er mer sannsynlig å drikke alkohol.

Han forklarte at kaffes sammenhenger med leverhelsen ikke ble mindre selv når andre faktorer som dårlig ernæring eller røyking ble tatt i betraktning. Den gjennomsnittlige personen i undersøkelsen drakk i underkant av to 8-unse kopper om dagen.

Dr. Jamile Wakim-Fleming, en gastroenterolog fra Cleveland Clinic, sa at resultatene av denne studien stemmer overens med tidligere forskning på kaffe knyttet til lavere risiko for leversykdom.

Han advarte imidlertid om at folk unngår å tilsette for mye sukker eller fløte – eller i det minste gjør det med måte – for å unngå risiko for hjertet ditt. Dette betyr å minimere Starbucks Frappuccini som eksploderer i kalorier.

«Jeg ber pasientene mine om å drikke kaffe hvis de ønsker det, det hjelper spesielt de med tegn på alkoholisk leversykdom,» sa Wakim-Fleming til Healthline. «Men det bør bemerkes at de ikke kan fortsette å drikke alkohol hvis de ønsker å forbedre leversykdommen, selv om de drikker kaffe.».

Han la til at kaffe ikke er en magisk kur mot leversykdom, og at folk må være klar over årsakene bak leversykdom som alkoholforbruk.

Den nye studien er absolutt ikke den første som påpeker helsefordelene med kaffe. EN 2017 anmeldelse av 201 studier fant at kaffe generelt var forbundet mer med helsefordeler enn skade. Forfatterne fant at kaffeforbruk ga en lavere risiko for alt fra hjertesykdom og kreft, til nevrologisk, metabolsk og, ja, leversykdom.

Kaffe er ekstremt populær i USA. Omtrent 54 % av personer over 18 år i USA drikker kaffe hver dag, sekund ved Harvards TH Chan School of Public Health.

Over tid har meningene om hvor sunn kaffe er gått fra negative til positive. I 1991 identifiserte International Agency for Research on Cancer (IARC) – kreftforskningsarmen til Verdens helseorganisasjon – kaffe som et mulig kreftfremkallende stoff, og så på studier som koblet koffeinholdig drikke til blærekreft.

Fortsett med en 2016-rapport i The Lancet Oncology og IARC har endret musikken sin på kaffe. Den fjernet kaffe fra listen over mulige årsaker til kreft, og sa at det ikke lenger var mulig å si at kaffe forårsaket sykdommen, American Cancer Society forhold.

Hu og teamet hans sendte nylig inn forskningen sin for vurdering i tidsskriftet. Hun sa at folk stadig kom til henne på Boston-konferansen og spurte hvor mye kaffe de skulle drikke.

«Jeg ønsker å presisere for folk som spør at selv om vi har funnet denne assosiasjonen som legger til beviset på at kaffe kan være gunstig for folks helse og at det absolutt ikke er skadelig, hvis de ikke drikker kaffe er det greit, » sa Hu. «De kan få helsemessige fordeler fra andre matvarer i kostholdet. De trenger ikke å bekymre seg. For de som drikker kaffe er det greit å fortsette å drikke kaffe uten skyld».