IUD forårsaker depresjon? Her er hva du bør vite

Intrauterine enheter (IUD) og depresjon

En intrauterin enhet (IUD) er en liten enhet som legen din kan sette inn i livmoren din for å hindre deg i å bli gravid. Det er en reversibel form for lang levetid.

IUD er svært effektive for å hindre graviditet. Men så mange typer prevensjonskontroller kan forårsake noen bivirkninger.

Det er to hovedtyper av IUD: kobber og hormonal IUD IUD. Noen studier tyder på at 8217; bruk av en hormonell IUD kan øke risikoen for depresjon. Imidlertid har søkeresultatene på dette emnet vært kontrasterende. De fleste som bruker en hormonell IUD, utvikler ikke depresjon.

Legen din kan hjelpe deg med å forstå de potensielle fordelene og risikoen for hormonell eller kobberlign, inkludert eventuelle effekter som du kanskje har på humøret ditt.

Hva er forskjellen mellom en kobberlign og en hormonell iud?

En kobber UD (Paragard) er innpakket i kobber, en type metall som dreper sperma. Det inneholder ikke eller frigjør reproduktive hormoner. I de fleste tilfeller kan det vare opptil 12 år før de må fjernes og erstattes.

En hormonell UD (Kyleena, Liletta, Mirena, Skyla) frigjør små mengder progestin, en syntetisk form av # 8217; progesteronhormon. Dette betyr at livmoderne belegget er tykkere, noe som gjør det vanskeligere for sæd å komme inn i livmoren;. Denne typen IUD kan vare opptil tre år eller mer, avhengig av merkevaren.

IUD forårsaker depresjon?

Noen studier tyder på at hormonelle ludder og andre hormonelle prevensjonsmetoder, som for eksempel prevensjonspiller, kan øke risikoen for depresjon. Andre studier har funnet ingen forbindelse.

En av Bredere studier På prevensjon og depresjon ble fullført i Danmark i 2016. Forskere har studert 14-årige data på over 1 million kvinner, mellom 15 og 34 år. De utelukket kvinner med en tidligere depresjon eller bruk av antidepressiva.

De oppdaget at 2.2% av kvinnene som brukte hormonelle prevensjonsmetoder mottok antidepressiva i et år, sammenlignet med # 8217; 1.7% av kvinnene som ikke brukte hormonell prevensjon.

Kvinner som brukte en hormonell IUD hadde en sjanse 1.4 ganger større enn kvinner som ikke brukte hormonelle prevensjonsreguleringer foreskriver antidepressiva. De hadde også en litt større sjanse til å bli diagnostisert med depresjon i et psykiatrisk sykehus. Risikoen var større for yngre kvinner, i alderen 15 og 19 år.

Andre studier har ikke funnet noen sammenheng mellom hormonell prevensjon og depresjon. I en å gjennomgå Publisert i 2018, undersøkte forskerne 26 studier om prevensjonsmidler basert på kun progestin, inkludert fem hormonelle IUD-studier. Bare en studie koblet hormonell iud til en større risiko for depresjon. De andre fire studiene har ikke funnet noen sammenheng mellom hormonal og depresjon.

I motsetning til hormonaliene, inneholder kobber-ludene ikke progestler eller andre hormoner. De har ikke vært knyttet til en større risiko for depresjon.

Hva er de potensielle fordelene ved # 8217; bruk av en IUD?

IUD IUD Mer enn prosentandelen 99 Effektiv for å hindre graviditet, ifølge planlagt foreldre. Jeg er en av de mest effektive metodene for prevensjon.

De er også enkle å bruke. Når en IUD er satt inn, gir den en 24-timers beskyttelse på XNUMX fra graviditet i flere år.

Hvis du bestemmer deg for å ønske å bli gravid, kan du når som helst fjerne din IUD. Effektene av IUD-prevensjon er helt reversible.

For folk som har tunge eller smertefulle perioder, tilbyr hormonelle IUDer ytterligere fordeler. Kan redusere menstruasjonskramper og lette syklusen.

For folk som ønsker å unngå hormonell prevensjon, tilbyr Copper IUD A’effektivt alternativ. Kopper IUD har imidlertid en tendens til å forårsake tyngre perioder.

IUD stopper ikke formidling av seksuelt overførbare infeksjoner (IST). For å beskytte deg selv og din partner med seksuelt overførbare sykdommer, kan du bruke kondom sammen med en IUD.

Når du skal søke hjelp?

Hvis du mistenker at din prevensjon er forårsaker depresjon eller andre bivirkninger, snakk med legen din. I noen tilfeller kan de oppmuntre deg til å endre din prevensjonsmetode. De kan også foreskrive antidepressive stoffer, lede deg til en psykisk helsepesialist for konsultasjon eller anbefale andre behandlinger.

Potensielle tegn og symptomer på depresjon inkluderer:

  • Hyppige eller varige følelser av tristhet, fortvilelse eller vakuum
  • Hyppige eller varige følelser av bekymring, angst, irritabilitet eller frustrasjon
  • Hyppige eller varige følelser av skyld, ubrukelig eller selvfeil
  • Tap av interesse for aktiviteter som du fascinert deg eller du var fornøyd
  • Endringer alle’appetitt eller vekt
  • Endringer i dine søvnvaner
  • lite energi
  • Bevegelser, ord eller sakte tanker
  • vanskeligheter med å konsentrere seg, ta avgjørelser eller husk ting

Hvis det utvikler tegn eller symptomer på depresjon, fortell legen din. Hvis du føler deg selvmordstanker eller impulser, ser du umiddelbart etter hjelp. Fortell noen du stoler på eller Kontakter En gratis selvmordsforebyggende service for reservert støtte.

L & # 8217;

Hvis du er bekymret for den potensielle risikoen for depresjon eller andre bivirkninger av prevensjon, snakk med legen din. Kan hjelpe deg med å forstå de potensielle fordelene og risikoen for # 8217; bruk av en IUD eller andre prevensjonsmetoder. Basert på din medisinske historie og din livsstil, kan de hjelpe deg med å velge en passende metode for dine behov.