Hepatitt C og fibrose: Forstå fibrose score

Forstå L’hepatitt c

L’Hepatitt C er en alvorlig og potensielt farlig tilstand for livet som påvirker leveren. Hans symptomer kan være milde, så du kan få viruset i mange år før du får en diagnose.

Av denne grunn er det viktig at legen kontrollerer skade forårsaket av leveren. Å vite tilstanden til leveren din, kan legen din bestemme en passende behandlingsplan for hepatitt c.

Fordi du trenger en fibrose score

Sentrene for sykdomskontroll og forebygging estimerer at mer enn 3 millioner amerikanere sameksisterer med hepatitt c. Fordi symptomene kan være milde, vet mange mennesker ikke jeg har kontraktet viruset hvis det ikke er lenge etterpå.

Over tid, # 8217; hepatitt C kan føre til en’kronisk leverbetennelse og forårsaker leversykdommer. Etter hvert som mer og mer skade på leveren er forårsaket, kan det oppstå arr. Dette kalles fibrose. L’Akkumulering av denne frykten, i sin tur, kan føre til cirrhose.

Cirrhosis og leversykdom kan forårsake leverstopp. Aggressiv behandling er nødvendig for å behandle cirrhosis. En levertransplantasjon kan også være nødvendig.

En fibrøs poeng måler nivået av arr til leveren forårsaket av sykdommen. Jo større poengsummen for fibrose, desto større er sjansene for å ha alvorlig skade på leveren.

Skader skjer vanligvis over 10-20 år. Cleveland Clinic anslår at cirrhosisen er omtrent 20 prosent av de med kronisk leverbetennelse forårsaket av hepatitt C innen 20 år av oppkjøpet.

De viktigste faktorene knyttet til forverringen av fibrose score er:

 • Avansert alder på tidspunktet for virusets sammentrekning
 • maskulin
 • Overdreven bruk av alkohol

Andre faktorer, som fedme og diabetes, kan bidra til fremdriften av fibrose score.

Fibrose test

Legen vil etablere om leveren må testes for fibrose. Fibrose er den første fasen av leverhelbredelse. Standard gull for fibrøse tester er en leverbiopsi. Denne prosedyren kan være invasiv og involverer risiko, for eksempel blødning, slik at legen kan anbefale andre metoder for å bestemme fibrosepoengsummen.

Alternative metoder for å teste fibrose inkluderer:

 • Laboratorietest i kombinasjon med abdominal imaging studier
 • Ikke-invasive serummarkører
 • Radiologisk bildebehandling

En type ikke-invasiv prosedyre for å bestemme en fibrose score er Fibroscan. Dette er A’transiently kontrollert vibrasjons elastografi (VCT) som måler nivået på fibrose i leveren.

Forstå din fibrose score

Fibrose score varierer fra fra 0 til 4, med 0 som ikke viser tegn på fibrose og 4 som viser tilstedeværelsen av cirrhose. Gjennomsnittlig score, som 3, viser at fibrose spredt og forbundet med andre områder av leveren som inneholder fibrose.

Din fibrose-score kan bestemme nivået på behandlingen du vil lete etter for hepatitt c. En høy fibrøs poengsum indikerer en risiko for cirrhose, leversykdom eller begge deler. Hvis du mottar en høy score, vil legen din trolig forfølge en aggressiv form for behandling. Hvis du har en lav score, kan du velge å gi opp kortsiktig terapi.

Hva er risikofaktorene for hepatitt c?

Du kan inngå L’hepatitt c hvis du kommer i kontakt med blodet til en person som har viruset.

Du kan også være i fare hvis en av følgende forhold gjelder deg:

 • Du delte nålene.
 • Du har laget en tatovering eller piercing i et ikke-profesjonelt miljø.
 • Du har hiv l & # 8217.
 • Du mottok en blodtransfusjon før 1992 eller et konsentrat av koagulasjonsfaktor før 1987.
 • Du ble født av en mor som har hepatitt c.
 • Du er en helsepersonell som har blitt utsatt for infisert blod.

Diagnose og behandling av hepatitt c

L’hepatitt C er diagnostisert av blodprøver. Legen vil generelt bruke en antistofftest først. Antistoffene til Hepatitt C kan generelt detekteres fra 6 til 10 uker etter at viruset er kontrakt. Andre HEP, 15 prosent 25 Folk kan eliminere viruset fra kroppen din innen seks måneder fra # 8217;.

Du kan kjøre en viral ladetest for å se om viruset fortsatt er i blodet. Hvis viruset ikke har løst alene, kan en test av viralavgift bidra til å bestemme nivået på behandlingen som trengs.

Snakker med legen din

Uavhengig av din fibrøse poengsum, er det bedre å snakke med legen din om behandlingsalternativene til Dell’hepatitt c.

Behandlinger endrer seg raskt. Hva var en gang en lang og vanskelig prosess, blir nå mye lettere takket være muntlige behandlinger. Behandling for hepatitt C varierer i henhold til sin alvorlighetsgrad, men tilstanden kan helbredes på bare 12 uker.

Hvis tilstanden ikke oppdages i blodet tre måneder etter den endelige behandlingen, anses du som helbredet av viruset.