Ernæring og metabolisme lidelser

Hvordan stoffskiftet fungerer?

Metabolisme er den kjemiske prosessen som kroppen din bruker til å forvandle maten du spiser i drivstoffet som holder deg i live.

Ernæring (mat) består av proteiner, karbohydrater og fettstoffer. Disse stoffene brytes ned av enzymer i fordøyelsessystemet og transporteres deretter til celler hvor de kan brukes som drivstoff. Kroppen din bruker disse stoffene umiddelbart eller lagrer dem i leveren, i kroppsfett og i muskelvevet for etterfølgende bruk.

COS’er en metabolsk lidelse?

En metabolsk lidelse oppstår når metabolsk prosess mislykkes og får kroppen til å ha for mange eller for få essensielle stoffer som er nødvendige for å holde seg frisk.

Kroppene våre er svært følsomme for feil i metabolisme. Kroppen må ha aminosyrer og mange typer proteiner for å utføre alle sine funksjoner. For eksempel trenger hjernen kalsium, kalium og natrium for å generere elektriske og lipidpulser (fett og oljer) for å opprettholde et sunt nervesystem.

Metabolske lidelser kan ta mange former. Dette inkluderer:

 • et enzym eller et manglende vitamin som trengs for en viktig kjemisk reaksjon på 8217
 • Unormale kjemiske reaksjoner som hindrer metabolske prosesser
 • En leversykdom, bukspyttkjertel, endokrine kjertler eller andre organer som er involvert i metabolisme
 • Ernæringsmessige mangler

Hva er årsakene til metabolske lidelser?

Du kan utvikle en metabolsk lidelse hvis noen organer, som bukspyttkjertel eller lever, slutte å fungere skikkelig. Disse typer lidelser kan være et resultat av genetikk, mangel på et bestemt hormon eller enzym, for overdreven forbruk av visse matvarer eller en rekke andre faktorer.

Det er hundrevis av genetiske metabolske lidelser forårsaket av mutasjoner av individuelle gener. Disse mutasjonene kan leveres gjennom generasjoner av familier. I følge Nasjonale institutter av helse (NIH), Noen rasemessige eller etniske grupper er mer sannsynlig å overføre endrede gener for spesielle medfødte lidelser. De vanligste er:

 • Falciform anemi i afroamerikanere
 • Cystisk fibrose hos mennesker i europeisk opprinnelse
 • urinsykdom av sirup d’Maple i Mentonite Communities
 • Gaucher sykdom i jødene i Øst-Europa
 • Emokromatose i kaukasiere i USA

Typer av metabolske lidelser

Diabetes er den vanligste metabolske sykdommen. Det er to typer diabetes:

 • Type 1, hvis årsak er ukjent, selv om det kan være en genetisk faktor.
 • Type 2, som kan kjøpes eller potensielt forårsaket av genetiske faktorer.

Sekund American Diabetes Association, 30.3 millioner barn og voksne, eller om lag 9.4% av den amerikanske befolkningen har diabetes.

I type 1 diabetes angriper T-celler og dreper beta-celler i bukspyttkjertelen, celler som produserer insulin. Over tid kan mangel på insulin forårsake:

 • Nerveskade og nyrer
 • Se lidelser
 • Økt risiko for hjerte og vaskulære sykdommer

Hundrevis av medfødte feil i metabolisme (IEM) har blitt identifisert og de fleste er ekstremt sjeldne. Det er imidlertid anslått at IEM kollektivt treffer 1 barn på 1000. Mange av disse forstyrrelsene kan bare behandles å begrense matrekruttering av stoffet eller stoffene som kroppen ikke klarer å behandle.

De vanligste typer ernæringsmessige og metabolske forstyrrelser inkluderer:

Gauchers sykdom

Denne tilstanden fører til at manglende evne til å bryte ned en bestemt type fett, som akkumuleres i leveren, i milten og i benmarget. Denne uførheten kan forårsake smerte, skade på bein og til og med døden. Det behandles med en erstatningsenzymatisk terapi.

Galactosio glukose malabsorpsjon

Dette er en defekt i transport av glukose og galaktose gjennom magebelegget som fører til alvorlig diaré og dehydrering. Symptomene styres ved å fjerne laktose, sukrose og glukose fra dietten.

Arvelig emokromatose

I denne tilstanden blir overflødig jern deponert i forskjellige organer og kan forårsake:

 • Hepatisk cirrhose
 • Leverkreft
 • diabetes
 • hjertesykdom

Det behandles ved å fjerne blodet regelmessig fra kroppen (phlebotomy).

Urin sykdom i sirup d’Maple (MSUD)

MSUD avbryter metabolismen av noen aminosyrer, noe som forårsaker en rask degenerasjon av nevroner. Hvis ikke behandlet, forårsaker det døden i de første månedene av fødselen. Behandling inkluderer begrensning av Rekruttering av forgrenede aminosyrer.

Phenylchetonuria (PKU)

PKU forårsaker manglende evne til å produsere enzym, hydroksylasefenylalanin, med følgelig skade på organene, mental retardasjon og uvanlig holdning. Det behandles ved å begrense matrekruttering av noen former for protein.

Outlook

Metabolske lidelser er svært komplekse og sjeldne. Likevel er de gjenstand for forskning pågår, som også hjelper forskere til å bedre forstå årsakene ved foten av mer vanlige problemer som laktoseintoleranse, sukrose og glukose og overflod av noen proteiner.

Hvis du har en metabolsk lidelse, kan du jobbe med legen din for å finne en behandlingsplan som passer for deg.