Emosjonell utpressing: Definisjon, hvordan det fungerer og mer

Del på Pinterest

Hva er definisjonen?

Emosjonell utpressing beskriver en manipulasjonsstil der noen bruker dine følelser som en måte å kontrollere din oppførsel eller overtale deg til å se ting på sin egen måte.

Dr. Susan fremover, En terapeut, forfatter og lærer, åpnet veien på slutten i sin 1997-bok, og # 8220; følelsesmessig utpressing: Når folk i livet ditt bruker frykt, forpliktelse og feil for å manipulere & # 8221;. Gjennom bruk av studietilfeller slår han begrepet følelsesmessig utpressing for å hjelpe folk å forstå og overvinne denne typen manipulasjon bedre.

Bortsett fra den fremre boken, er det ikke mye rettet informasjon om følelsesmessig utpressing og hva det betyr, så vi kontaktet Erika Myers, En terapeut i Bend, Oregon.

Beskriver følelsesmessig utpressing som tynn og lumsk. & # 8220; kan virke som et avslag på kjærlighet, skuffelse eller til og med en liten endring i kroppsspråket «forklarer.

Hvordan virker det

Som den typiske utpressingen innebærer følelsesmessig utpressing noen som prøver å få det han vil ha fra deg. Men i stedet for å holde hemmeligheter mot deg, manipulerer de deg med dine følelser.

Ifølge fremover utvikler følelsesmessig utpressing gjennom seks spesifikke faser:

1. Be om

Den første fasen av følelsesmessig utpressing innebærer en forespørsel.

Personen kan si dette eksplisitt: «Jeg tror ikke du burde komme seg ut med slike» 8221;.

De kan også gjøre det tynt. Når du ser det’venn, pouts og snakker sarkastisk (eller i det hele tatt). Når du spør hva C’Det er galt, sier de: «Jeg liker ikke hvordan de ser på deg. Jeg tror ikke de vil elske deg. & # 8221;

Selvfølgelig uttrykker de deres forespørsel når det gjelder omsorg for deg. Men det er fortsatt et forsøk på å sjekke vennens valg.

2. Motstand

Hvis du ikke vil gjøre det de vil, vil du sannsynligvis angre på deg.

Du kan si direkte: Du er ikke sikret, så jeg føler meg ikke komfortabel i La deg veilede min bil & # 8221;.

Men hvis du bekymrer deg for hvordan de vil akseptere et flatt avslag, kan du motstå mer subtil måte:

 • & # 8220; glem & # 8221; å sette bensin med bil
 • forsømmer å forlate nøklene
 • Uten å si noe og håper å glemme

3. Press

Folk bekrefter fortsatt behov og ønsker i sunne relasjoner. I et normalt forhold, når du uttrykker motstand, reagerer den andre personen generelt ved å slippe problemet eller streve for å finne en løsning sammen.

En utpressing vil gjøre deg presset for å tilfredsstille deres forespørsel, kanskje med forskjellige tilnærminger, inkludert:

 • Gjenta deres forespørsel på en måte som gjør at de ser vakkert ut (for eksempel, og tenker bare på vår fremtid «8221;)
 • Oppføring av måtene som motstanden din påvirker dem negativt på
 • Å si ting som: & # 8220; Hvis jeg virkelig elsket meg, ville du gjøre det & # 8221;
 • kritisere deg eller ydmyke deg

4. Trusler

Emosjonell utpressing kan føre direkte eller indirekte trusler:

 • Direkte trussel. & # 8220; Hvis du går ut med vennene dine i kveld, vil jeg ikke være her når du kommer tilbake.& # 8221;
 • Indirekte trussel. & # 8220; Hvis du ikke kan stå med meg i kveld når jeg trenger deg, vil kanskje noen andre gjøre det.& # 8221;

De kan også maskere en trussel som et positivt løfte: «Hvis du blir hjemme i kveld, vil vi ha mye bedre enn du ikke ville komme ut. Dette er viktig for vårt forhold. & # 8220;

Selv om dette ikke ser ut som en stor trussel, prøver de fortsatt å manipulere deg. Selv om de ikke klart bekrefter konsekvensene av avvisningen din, betyr de at kontinuerlig motstand ikke vil hjelpe forholdet ditt.

5. Samsvar

Åpenbart vil du ikke at de skal beholde sine trusler, så du gir opp og gir opp. Du kan spørre om deres «forespørsel» rettferdiggjør motstanden din.

Overholdelse kan være en endelig prosess, når du slites ut over tid med trykk og trusler. Når du gir opp, forlater tumulen stedet til fred. De har det de vil, så de kan virke spesielt hyggelige og kjærlige, i hvert fall for øyeblikket.

6. Gjentakelse

Når du viser den andre personen som til slutt gitt, vet nøyaktig hvordan du spiller lignende situasjoner i fremtiden.

Over tid lærer den følelsesmessige utpressingsprosessen deg at det er lettere å adlyde det som vender mot vedvarende press og trusler. Du kan komme til å akseptere at deres kjærlighet er betinget og noe de vil nekte til du er D & # 8217, enighet med dem.

De kunne til og med lære at en bestemt type trussel vil avslutte arbeidet raskere. Som et resultat vil denne modellen trolig fortsette.

Vanlige eksempler

Mens følelsesmessig utpressing ofte bruker en kombinasjon av taktikk, antyder videre at deres atferd generelt retter seg med en av de fire hovedstilene:

Puner

Noen som bruker straffeaktikk, vil si hva han vil, og vil da fortelle deg hva som vil skje hvis du ikke adlyder deg.

Dette betyr ofte direkte trusler, men paneere bruker også aggresjon, sinne eller stille behandling for å manipulere.

Her er et eksempel å vurdere:

Din partner nærmer seg og kysser deg mens du går inn.

«I dag gjorde jeg en og # 8217; enormt salg! La oss feire. Middag, dans, romantikk … «de sier med et winky wink.

& # 8220; Gratulerer!& # 8221; du sier. «Men jeg er utmattet. Jeg skulle ta et langt bad og slappe av. Hva med i morgen?& # 8221;

Deres humør endrer alle’øyeblikkelig. De pout langs korridoren, slamming dørene som de fortsetter. Når du følger dem og prøver å snakke med dem, nekter de å svare.

Autopunitori

Denne typen følelsesmessig utpressing innebærer også trusler. I stedet for å true, forklarer selvpunters hvordan motstanden din vil skade dem:

 • & # 8220; Hvis du ikke låner meg penger, vil jeg miste bilen.& # 8221;
 • «Hvis du ikke lar oss leve med deg, vil vi være hjemløse. Tenk på barnebarnene dine! Hvem vet hva som vil være av dem? Vil du leve med det? & # 8221;

Folk som bruker selvstraffetaktene, kan forandre situasjonen for å få sine vanskeligheter å være din feil for å få deg til å føle deg mer tilbøyelig til å ta ansvar og hjelpe dem.

Lider

En pasient vil ofte overføre sine følelser uten ord.

Hvis du tror at du har fornærmet dem eller vil at du skal gjøre noe for dem, kan de ikke si noe og vise deres ulykkelighet med uttrykk for:

 • tristhet eller reduksjon, inkludert frowning, sukk, tårer eller tristhet
 • smerte eller irritasjon

Når det er sagt, kan de også gi deg et komplett sammendrag av alt som bidrar til deres elendighet.

For eksempel:

I forrige uke fortalte du en venn du ønsket å finne en romkamerat for ditt tomme soverom og vedlagte bad. Din venn sa: & # 8220; fordi du ikke lar meg bli der gratis?& # 8221; Du har ris dell’observasjon, tenker at det var en vits.

I dag ringte de deg sobbing.

«Jeg er så ulykkelig. Jeg kunne knapt stå opp fra Bed & # 8220; de sier. «Først den forferdelige pause, nå min elendige arbeidskollegaer & # 8211; Men jeg kan ikke stoppe, jeg har ingen besparelser. Jeg trenger bare noe godt å skje. Jeg kan ikke gjøre det på denne måten. Hvis bare jeg hadde et sted å bo for litt og # 8216; hvor jeg ikke bør betale leien, er jeg sikker på at jeg vil føle meg mye bedre & # 8220;.

Tantalizers

Noen typer følelsesmessig utpressing virker mer som hyggelige bevegelser.

En tantalizing holder belønningene over hodet ditt for å få noe fra deg, og tilbyr ros og oppmuntring. Men hver gang du overskrider et hinder, er CE N’er en annen venter. Du kan ikke holde tritt.

& # 8220; ditt arbeid er utmerket & # 8221;, sier sjefen din om dagen. Du har bare de ferdighetene jeg vil ha i en kontorleder.& # 8221; De informerer deg stille at plasseringen vil være åpen snart. & # 8220; Jeg kan stole på deg til da?& # 8221;

Euforisk, seks D’enighet. Sjefen din fortsetter å spørre deg mer, og du holder deg sent, hopper lunsj og til og med kommer i helgene for å gjøre alt. Lederen av kontoret avgår, men sjefen din nevner ikke lenger kampanjen.

Når du endelig spør, klikker de på deg.

«Du ser ikke hvor opptatt jeg er? Tror jeg har tid til å ansette en leder av kontoret? Jeg forventet bedre av deg & # 8220 si.

Hvordan svare på det

Hvis du mistenker å være gjenstand for følelsesmessig utpressing, er det noen ting du kan gjøre for å svare produktivt.

Noen mennesker lærer taktikk for utpressing (som skyld) av foreldre, brødre eller partnere fra fortiden. Disse oppføringene blir en sammenhengende måte å tilfredsstille behov på, forklarer Myers.

Når det er sagt, kunne andre med vilje bruke følelsesmessig utpressing. Hvis du ikke føler deg trygg i # 8217; som arbeider med personen, vil du kanskje hoppe over disse (mer om hva du skal gjøre i dette scenariet senere).

Først gjenkjenne hva som ikke er en følelsesmessig utpressing

Når behovene eller grensene til en kjære, utløser frustrasjon eller ubehag, vil du kanskje motstå.

Men alle har rett til å uttrykke og bekrefte grensene når det er nødvendig. Det er bare en følelsesmessig utpressing når hun involverer press, trusler og forsøk på å sjekke.

Myers forklarer også at projiserende følelser og minner fra tidligere erfaringer kan gjøre en situasjon som en utpressing.

«Hvis vi reagerer på noen av frykt eller usikkerhet & 2211; Å tro på hva jeg skal si nei eller opprettholde en grense, vil føre til avvisning / # 8211; Dette kan virke følelsesmessig utpressing. Dette kan imidlertid være en unøyaktig projeksjon av hva som egentlig ville skje / # 8220; sier Myers.

Hold deg rolig og stopp

En person som prøver å manipulere, kan presse deg til å svare umiddelbart. Når du er sint og redd, kan du overgi seg for å helt vurdere andre muligheter.

Dette er en del av hvorfor utpressingen fungerer. I stedet forblir det så rolig som mulig og informerer det om at du trenger tid.

Prøv noen variasjon av & # 8220; Jeg kan ikke bestemme nå. Jeg tenker på det, og jeg vil gi deg svaret mitt senere. & # 8221;

De kunne fortsette å sette deg presset for å bestemme umiddelbart, men ikke trekke tilbake (eller true deg selv). Gjenta rolig at du trenger tid.

Start en samtale

Tiden du kjøper kan hjelpe deg med å utvikle en strategi. Din tilnærming kan avhenge av omstendighetene, inkludert atferd og etterspørsel.

Først av alt evaluerer det personlig sikkerhet og anbefaler Myers. & # 8220; Hvis du føler deg følelsesmessig og fysisk trygg på å gjøre det, kan du engasjere seg i en samtale.& # 8221;

Mange utpressere vet nøyaktig hva de gjør. De vil ha deres behov for å være fornøyd og ikke bekymre deg for hvor mye det koster deg.

Andre ser bare sin oppførsel som en strategi som når sine mål og ikke skjønner hvordan det påvirker deg. Her kan en samtale bidra til å øke sin bevissthet.

& # 8220; uttrykk for hvordan de får deg til å føle deres ord eller atferd & # 8221; foreslår Myers. & # 8220; fra deres L’mulighet til å endre disse oppføringene.& # 8221;

Identifisere de utløsende faktorene

Noen som ønsker å manipulere generelt har en ganske klar ide om hvordan du trykker på knappene dine.

Hvis du ikke liker å diskutere i det offentlige, for eksempel, kanskje truer med å lage en scene.

Ifølge Myers, øk din forståelse av frykt eller convikere som gir strøm til utpresset, kan gi en’mulighet til å gjenopprette den kraften. Dette vil gjøre det mye vanskeligere for den andre personen å bruke dem mot deg.

I det samme eksemplet betyr dette kanskje at det vet at offentlige argumenter er et ømme punkt for deg og finner et standard svar på denne trusselen.

Registrering i et kompromiss

Når du tilbyr ALLE’en annen person sjansen til å hjelpe deg med å finne en alternativ løsning, kan nektelsen virke mindre som.

Start med en uttalelse som validerer deres følelser, og åpne døren til samarbeidsoppløsningen av problemene.

Kanskje du sier til din partner: Jeg har hørt at du føler deg sint fordi jeg tilbringer helgen med vennene mine. Du kan hjelpe meg å forstå hvorfor du føler deg så frustrert? & # 8220;

Denne utstillingen ALLE’En annen person du bryr deg om hvordan du skal høre og gi deg beskjed om at du er villig til å jobbe med henne.

Hvis du trenger hjelp nå

Hvis en konstant manipulasjon eller følelsesmessig misbruk oppstår, kan det være bedre å unngå å konfrontere personen.

I stedet vurdere muligheten for å kontakte en nødhjelpslinje. Kvalifiserte krisekonsulenter tilbyr gratis og anonym hjelp og støtte, 24 timer i døgnet, xnumx dager på xnumx. Prøve:

Og hvis de truer med å skade?

Hvis noen truer med å skade med mindre du gjør det han sier, kan du føle deg enda mer tilbøyelig til å gi.

Husk: Du kan bare sjekke dine handlinger. Uansett hvor mye du bryr deg om det, kan du ikke gjøre valg for ham.

Koble dem til hjelp og støtte (for eksempel nød- og beredskapstjenester) er et sunnere og trygt alternativ for begge.

Bunnlinjen

Sarkasme, jeg & # 8220; test & # 8221; på relasjoner, den ufortjente feilen, implisitt trusler og frykt, l’forpliktelse og skyld som genererer i deg, er særegne tegn på følelsesmessig utpressing.

Å gi opp kan virke den beste måten å opprettholde fred på, men ofte adlyder det det fører til videre manipulasjoner.

I noen tilfeller kan du kanskje være med med personen, men i andre kan det være bedre å fullføre rapporten eller be om hjelp til en erfaren terapeut.

Crystal Raypole har allerede jobbet som forfatter og utgiver for Goodtherapy. Hans interesseområder inkluderer asiatiske språk og litteratur, japansk oversettelse, mat, naturvitenskap, sexitiv positivitet og mental helse. Spesielt er han forpliktet til å bidra til å redusere stigmaet om psykiske problemer.